Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Molenwieken

Er is een heleboel kabaal over een onderzoek naar de beste plek voor windturbines in de regio. Dat onderzoek gaat namelijk over windturbines langs de N11 en dat is dus hier. In onze achtertuin, zeg maar.

Er staan er al jaren vier te pronken langs de N11 tussen Hazerswoude-Rijndijk en Alphen-Stad. Die vier zijn inmiddels een landmark geworden. Zo van: ha de windmolens, we zijn bijna thuis. En ze leveren natuurlijk wel echt energie.
Dat er ondertussen ook menige vogel sneuvelt tussen de enorme molenwieken en dat er mensen zijn die niet van het gezoem kunnen slapen en dat het gewoon horizonvervuiling is, dat nemen we dan maar voor lief. Als er maar genoeg stroom is voor onze genoegens.

En daar zit nou net het probleem. Wij met z’n allen willen zoveel energie gebruiken dat we dat never nooit niet meer redden met welke stroomvoorziening dan ook.
Kolencentrales is geen goed idee, want de kolen raken op.
Gas stoken is geen goed idee, want het gas raakt op.
Kerncentrales is geen goed idee, want waar blijft het afval?
Houtkachels is geen goed idee, want die geven fijnstof.
Waterenergie hebben we niet, want het land is zo plat als een dubbeltje.
Zonneweides is geen goed idee, want daardoor wordt het veenweidelandschap verpest.
Windturbines dan? Nee zeg, die hebben molenwieken van meer dan 100 meter.

Eigenlijk is de enige echte oplossing om gewoon het energiegebruik met 90 procent te verminderen. Maar dan is Leiden in last, want iedereen vind zijn of haar eigen energiegebruik normaal. Verrassing! Dat is dus niet zo.
Er zijn plenty apparaten die geen stroom nodig hebben en ook geen batterijen. Plus, een heleboel gewoonten zijn gewoon slecht ook al lijken ze goed.
Je kunt je ook scheren met een mesje.
Je kunt beslag kloppen met een garde of een pollepel.
Je hoeft niet elke dag een halfuur onder de douche.
Je hoeft je kleren niet na een halve dag dragen in de wasmachine te stoppen.
Koud eten is ook lekker, doe eens gek neem een salade.
De afwas kan ook in een klein teiltje worden gedaan.

Even terug naar de protesten tegen de plaatsing van honderden meters hoge windturbines. Laten we dat vooral als gemeente niet toestaan. Windturbines kunnen in een windpark op zee, als tijdelijke oplossing. Niet langs een weg die dwars door het veenweidegebied loopt tussen de koeien en langs dorpen en dorpjes en lintbebouwing langs een rivier.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.