Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Moorkop

Beetje raar nieuws: een bakker heeft de moorkop de nieuwe naam roomkop gegeven. En ineens staan twitter en facebook vol met van alles en nog wat over racistische etenswaren. Dat gaat alweer over negerzoen, jodenkoek en dan dus die moorkop.

Eerst even melden dat ik zwaar tegen racisme ben. Maar dan vooral het racisme van alledag. Racisme als in ‘ik loop ’s avonds laat over straat en ik zie een donkere man, dus steek ik maar snel over’. En racisme als in ‘we kiezen een nieuwe werknemer op basis van de genoten opleiding, maar het hele bedrijf bestaat uit witte mannen’.
Dat geouwehoer van Thierry Baudet over Marokkaanse NS-medewerkers is geen racisme. Dat zijn gewoon domme vooroordelen van een alleszins intelligente man die beter zou moeten weten. Maar helaas.

Even terug naar de  negerzoen, de moorkop en de jodenkoek. Ik denk niet dat er in Nederland ook maar één persoon rondloopt die aan negers moet denken als ie een doosje negerzoenen koopt.
Of iemand die nog weet wie of wat de Moren zijn. Voor de onwetende lezer: de Moren hadden in de middeleeuwen een groot rijk en hadden een paar eeuwen Spanje in bezit. Zij kwamen uit Noord-Afrika en waren Islamitisch en blank.
Ik denk ook niet dat er ooit een bakker was die aan die Moren dacht toen hij een heel lekkere soes maakte, gevuld met slagroom en om ‘m extra lekker te maken gedoopt in chocola.

Negerzoen. Jodenkoek. Moorkop.
Het zijn helemaal geen racistische namen. Het zit in je eigen hoofd als je dat echt denkt. Net als racisme en andere vooroordelen.
Ik ga trouwens nu even naar meneer Jumbo in de Herenhof. Kijken of er nog een paar moorkoppen in de schappen liggen…


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 20:32

Chemische fabriek op Heijmanswetering afgeblazen

Een gepland haalbaarheidsonderzoek naar de vestiging van een chemische fabriek die plastic afval zou verwerken tot olie is van tafel. Een van de initiatiefnemers heeft zich teruggetrokken. Bovendien, zo meldt wethouder Gerard van As: "De gemeente had geen toestemming gegeven."

Alphens Restaurantweek vandaag 17:35

Alphens Restaurantweek bij jou thuis: Wet 'n Wild

De Alphens Restaurantweek bij jou thuis is volop bezig. Wij brengen je in de gelegenheid om kennis te maken met het aanbod van de deelnemende restaurants. Dit keer de beurt aan een nieuwe deelnemer: Wet 'n Wild.

Coronavirus in Alphen vandaag 17:08

Alphen Inside: thuisblijvers vastgelegd op beeld

Fotografen voelen het vaak als hun taak om personen, voorwerpen en locaties op beeld vast te leggen en zichtbaar te maken, ook in moeilijke situaties. Zo ook Christel Ransdorp. Zij ging de straat op om mensen te fotograferen die binnen zitten in verband met het coronavirus.

Blog Opinie vandaag 16:24

Opeens voorbij

Het is heel vreemd. Spelers die inmiddels te kennen hadden gegeven na dit seizoen naar een andere club te zullen overstappen, hebben nu opeens zo maar hun allerlaatste wedstrijd voor hun huidige club gespeeld. In sommige gevallen is dat uitermate triest eigenlijk. Dat is zeker van toepassing op Stefan den Horder.

Coronavirus in Alphen vandaag 15:47

Videoboodschap Leo Maat: "Cultuur leeft altijd door"

Evenementen die maandenlang zijn voorbereid kunnen niet meer doorgaan, of theatervoorstellingen waar met hart en ziel voor is gerepeteerd, zijn gecanceld. Ook de cultuursector heeft het zwaar. Maar: "Cultuur leeft altijd door. Ook nu zien we mooie initiatieven", aldus wethouder Leo Maat.

Overige vandaag 15:08

Bar Amsterdam gaat bezorgen

Vanaf aanstaande vrijdag zal ook Bar Amsterdam gaan bezorgen. Via de website van Bar Amsterdam kan een keuze gemaakt worden uit alle aanwezige dranken en zullen deze bij de mensen thuis in de bekende glazen van Bar Amsterdam geschonken en eventueel gemixt worden.