Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Moorkop

Beetje raar nieuws: een bakker heeft de moorkop de nieuwe naam roomkop gegeven. En ineens staan twitter en facebook vol met van alles en nog wat over racistische etenswaren. Dat gaat alweer over negerzoen, jodenkoek en dan dus die moorkop.

Eerst even melden dat ik zwaar tegen racisme ben. Maar dan vooral het racisme van alledag. Racisme als in ‘ik loop ’s avonds laat over straat en ik zie een donkere man, dus steek ik maar snel over’. En racisme als in ‘we kiezen een nieuwe werknemer op basis van de genoten opleiding, maar het hele bedrijf bestaat uit witte mannen’.
Dat geouwehoer van Thierry Baudet over Marokkaanse NS-medewerkers is geen racisme. Dat zijn gewoon domme vooroordelen van een alleszins intelligente man die beter zou moeten weten. Maar helaas.

Even terug naar de  negerzoen, de moorkop en de jodenkoek. Ik denk niet dat er in Nederland ook maar één persoon rondloopt die aan negers moet denken als ie een doosje negerzoenen koopt.
Of iemand die nog weet wie of wat de Moren zijn. Voor de onwetende lezer: de Moren hadden in de middeleeuwen een groot rijk en hadden een paar eeuwen Spanje in bezit. Zij kwamen uit Noord-Afrika en waren Islamitisch en blank.
Ik denk ook niet dat er ooit een bakker was die aan die Moren dacht toen hij een heel lekkere soes maakte, gevuld met slagroom en om ‘m extra lekker te maken gedoopt in chocola.

Negerzoen. Jodenkoek. Moorkop.
Het zijn helemaal geen racistische namen. Het zit in je eigen hoofd als je dat echt denkt. Net als racisme en andere vooroordelen.
Ik ga trouwens nu even naar meneer Jumbo in de Herenhof. Kijken of er nog een paar moorkoppen in de schappen liggen…


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Cultuur vandaag 17:15

DWDD-favorieten in Castellum

Ze zijn de favorieten van Matthijs van Nieuwkerk. Daarom zette hij ze, voordat hij stopt, nog even in de spotlight van De Wereld Draait Door: Jett Rebel en Her Majesty. In maart en april zijn deze DWDD-favorieten te zien in Castellum.

Overige vandaag 16:06

Ooievaar 119 gespot in Spanje

In samenwerking met stichting STORK ringt Avifauna ieder jaar jonge wilde ooievaars. Van één van deze ooievaars is een terugmelding gekomen.

Gezondheid en welzijn vandaag 14:52

17 maart NAH-café over de Hulpkaart

Elkaar ontmoeten en ervaringen met elkaar delen helpt. Tom in de Buurt organiseert daarom voor mantelzorgers en mensen met niet-aangeboren hersenletsel drie tot vier keer per jaar een NAH-café in Aquarijn. Aanstaande 17 maart is de Hulpkaart het onderwerp van gesprek.

Advertorial Algemeen vandaag 14:03

Walk&Talk 3 maart

Werkzoekend? Wat doet het met jou en wat doet het met je directe omgeving? Van de ene op de andere dag moet je min of meer gedwongen op zoek naar ander werk. Het verliezen van je baan kan veel vragen oproepen.

Blog Opinie vandaag 13:25

Alleen Alphense Boys voetbalt zondag

Er wordt weinig gevoetbald komend weekeinde. Van de Alphense clubs komt alleen Alphense Boys in actie. Dat gaat zondag gebeuren in Leidschendam waar RKAVV de tegenstander is.