Michou Salt 'n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Net als iedereen

De gehandicapte medemens wil normaal behandeld worden. Net als iedereen. Helaas betekent dit dat er vaak kleine of grote aanpassingen noodzakelijk zijn. De meeste van die aanpassingen zijn trouwens ook heel prettig voor de niet-gehandicapte medemens.

Voorbeelden van voor iedereen fijne aanpassingen? Hier zijn er een paar.

Drempels zijn bijvoorbeeld heel geschikt om over te struikelen. Dat doe je echter niet als ze er niet zijn. Extra brede deuren zijn niet alleen handig voor een rolstoelgebruiker. Ook als je met een volle wasmand loopt, zijn ze ideaal. Een badkuip is per definitie een onding. Omdat die rand uitnodigt om er met je voet achter te blijven hangen en omdat de bodem spiegelglad is. En waarom die zelfsluitende deuren loeizwaar moeten zijn, is behoorlijk onduidelijk.

Er zijn ook heel veel doodnormale zaken die met een kleine aanpassing net zo geschikt zijn voor de gehandicapte medemens als voor iedereen. Een uitstekend voorbeeld is de parkeerapp voor gehandicapten die deze week in Alphen aan den Rijn werd gelanceerd.
Wie een parkeerkaart heeft, weet dat het ondingen zijn. Ze liggen ineens niet meer voor de voorruit. Ze zitten altijd in je andere tas of in je andere jas. Het zijn net afvalpassen. Zoiets.

Gewone mensen, dus niet mensen zoals ik met een veredelde Nokia, hebben een smartphone. Daar kan een parkeerapp op. Ik heb dat niet. Dus ik zit altijd weer verbaasd naar die smartphone te kijken als mijn BFF zegt dat ze even het parkeren verlengd als we in de Alphense horeca vertoeven.
Zo’n zelfde parkeerapp is nu gemaakt voor mensen die een gehandicaptenparkeerkaart hebben. Die registratie voor zo’n kaart is landelijk en persoonsgebonden.

Door die parkeerapp kunnen kaarthouders voortaan op elke parkeerplaats gaan staan of er nu een bord staat of niet. De parkeerboa kan online meteen zien welke registratie is gebruikt en of er is betaald, net als bij alle andere mensen.
In de app staan ook de parkeervoorwaarden voor gehandicapten van alle Nederlandse gemeenten. Reuze handig omdat deze voor gehandicapten in elke gemeente anders zijn.

Die parkeerapp is bedacht door Jiska. Zij is behalve een gewone student ook de voorzitter van ‘Wij staan op’, een organisatie voor jong-gehandicapten. Jiska zit in een rolstoel. Daarom weet zij dat zo’n app je je vrijheid geeft. Zo kun je als gehandicapte medemens weer een stukje beter gaan en staan zoals je dat zelf wilt. Net als iedereen.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 11:39

Een verrassingsdefilé voor 25-jarig bestaan De Vos Danscentrum

Compleet verrast waren Ronald en Mieke de Vos op maandag 1 juni toen zij plotseling een enorme optocht van cursisten door de straat aan zagen komen. Het was een verrassingsdefilé ter ere van het 25-jarig jubileum van De Vos Danscentrum. “We werden er helemaal emotioneel van”, vertelt Ronald de Vos.

Gemeente vandaag 09:54

Vraag nu een subsidie voor groenblauwe maatregelen aan

Vanaf 3 juni kun je een subsidie aanvragen voor het vergroenen van jouw tuin, of het opvangen en vasthouden van regenwater. Daarmee help je onze gemeente klimaatbestendig te maken en wateroverlast tegen te gaan.​

Coronavirus in Alphen vandaag 09:08

Iedereen kan getest worden, maar hoe werkt dat?

Iedereen kan getest worden vanaf 1 juni, maar hoe gaat dat nu in zijn werk? Waar kunnen Alphenaren zich laten testen? En hoe verloopt het bron- en contactonderzoek als iemand besmet blijkt te zijn? GGD Hollands Midden legt het uit.

Coronavirus in Alphen gisteren 17:29

Corona-proof naar school: de middelbare scholen zijn weer open

Uitgestippelde looproutes, pauzes in lokalen, kleine klassen en ‘terugkomdagen’. Er ging veel voorbereiding aan vooraf, maar de middelbare scholen in Alphen zijn er helemaal klaar voor om weer leerlingen te ontvangen.  

Natuur en recreatie gisteren 16:49

Babynieuws vanuit Avifauna

Hoera! Afgelopen weekend zijn er vier vogels geboren in Vogelpark Avifauna. De jonge dieren kun je bewonderen in de Tropenhal.

Politiek gisteren 15:58

Alphen wil regionale invulling Klimaatakkoord iets scherper

De gemeente Alphen aan den Rijn is het eens met de Regionale Energie Strategie (RES) van de Regio Holland Rijnland. Toch willen zowel burgemeester en wethouders als de politieke partijen een aantal aanscherpingen.