Michou Salt 'n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Net als iedereen

De gehandicapte medemens wil normaal behandeld worden. Net als iedereen. Helaas betekent dit dat er vaak kleine of grote aanpassingen noodzakelijk zijn. De meeste van die aanpassingen zijn trouwens ook heel prettig voor de niet-gehandicapte medemens.

Voorbeelden van voor iedereen fijne aanpassingen? Hier zijn er een paar.

Drempels zijn bijvoorbeeld heel geschikt om over te struikelen. Dat doe je echter niet als ze er niet zijn. Extra brede deuren zijn niet alleen handig voor een rolstoelgebruiker. Ook als je met een volle wasmand loopt, zijn ze ideaal. Een badkuip is per definitie een onding. Omdat die rand uitnodigt om er met je voet achter te blijven hangen en omdat de bodem spiegelglad is. En waarom die zelfsluitende deuren loeizwaar moeten zijn, is behoorlijk onduidelijk.

Er zijn ook heel veel doodnormale zaken die met een kleine aanpassing net zo geschikt zijn voor de gehandicapte medemens als voor iedereen. Een uitstekend voorbeeld is de parkeerapp voor gehandicapten die deze week in Alphen aan den Rijn werd gelanceerd.
Wie een parkeerkaart heeft, weet dat het ondingen zijn. Ze liggen ineens niet meer voor de voorruit. Ze zitten altijd in je andere tas of in je andere jas. Het zijn net afvalpassen. Zoiets.

Gewone mensen, dus niet mensen zoals ik met een veredelde Nokia, hebben een smartphone. Daar kan een parkeerapp op. Ik heb dat niet. Dus ik zit altijd weer verbaasd naar die smartphone te kijken als mijn BFF zegt dat ze even het parkeren verlengd als we in de Alphense horeca vertoeven.
Zo’n zelfde parkeerapp is nu gemaakt voor mensen die een gehandicaptenparkeerkaart hebben. Die registratie voor zo’n kaart is landelijk en persoonsgebonden.

Door die parkeerapp kunnen kaarthouders voortaan op elke parkeerplaats gaan staan of er nu een bord staat of niet. De parkeerboa kan online meteen zien welke registratie is gebruikt en of er is betaald, net als bij alle andere mensen.
In de app staan ook de parkeervoorwaarden voor gehandicapten van alle Nederlandse gemeenten. Reuze handig omdat deze voor gehandicapten in elke gemeente anders zijn.

Die parkeerapp is bedacht door Jiska. Zij is behalve een gewone student ook de voorzitter van ‘Wij staan op’, een organisatie voor jong-gehandicapten. Jiska zit in een rolstoel. Daarom weet zij dat zo’n app je je vrijheid geeft. Zo kun je als gehandicapte medemens weer een stukje beter gaan en staan zoals je dat zelf wilt. Net als iedereen.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 21:08

Geen nieuwe sociale huurwoningen in centrum van Alphen-Stad

In de plannen voor nieuwbouwwoningen in het centrumgebied aan de Lage Zijde is geen plaats voor nog meer sociale huurwoningen. Van de vijfhonderd geplande woningen zijn er namelijk al tweehonderd gebouwd in de sociale huursector.

Advertorial Overige gisteren 19:31

Geld inzamelen voor KiKa

Op zaterdag 21 september wordt er een benefietavond gehouden in Bar Amsterdam om geld in te zamelen voor KiKa. Iedereen is van harte welkom om de avond bij te wonen!  

Politiek gisteren 16:06

Bouwactiviteiten Aarkadekwartier stand van zaken

De nieuwbouw op en bij het Aarplein en De Vest in het stadshart van Alphen aan den Rijn verloopt voorspoedig. Naar verwachting worden de woningen in fase 1 en 2 begin volgend jaar opgeleverd.

Sport gisteren 15:52

Open Alphens Zaalvoetbalkampioenschap

Het Scala College organiseert in samenwerking met Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek op woensdagmiddag 9 oktober het Open Alphens Zaalvoetbalkampioenschap.  

Advertorial Overige gisteren 15:07

Jaarmarkt bij Soos aan den Rijn

Natuurlijk doet Soos aan den Rijn iets leuks voor al hun bezoekers tijdens de Jaarmarkt op woensdag 18 september!