Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Nico loopt (niet) weg

Van de week maakte raadslid Nico de Jong bekend dat hij uit RijnGouweLokaal stapt. De familiepartij van moeder en zoon De Groot. De Jong heeft niet veel op met dictatoriaal gedrag, emotioneel gedoe en roddelpartijen over anderen. Hij staat daarin niet alleen.

Dat De Jong RGL verlaat, wekt bij mij in ieder geval geen verbazing. Dat hij het een halfjaar vol heeft gehouden wel. Gelukkig blijft hij mooi op zijn zelf verdiende raadszetel zitten, tenslotte is hij met voorkeursstemmen gekozen.

Dat is heel jammer voor Jan de Groot junior (ook al is die misschien wel de oorzaak van het vertrek) die alweer niet op het pluche plaats kan nemen. Hij stond op de tweede plek op de verkiezingslijst en is door De Jong gepasseerd. En nu gaat De Jong weg compleet met zetel.

De Jong sluit zich aan bij een nieuwe partij: Lokaal Belang Alphen. Die partij is nog in oprichting en dus is er nauwelijks informatie over te vinden. Mijn onderbuik denkt dat het de zoveelste partij is die voortkomt uit onvrede met het functioneren van de al dan niet lokale politiek.

De narigheid met politiek is dat niemand weet waar dat nu eigenlijk over gaat. Het zou in een democratie moeten gaan over het nemen van besluiten waar vooraf goed over gesproken is, zodat er zoveel mogelijk erkenning is van ieders mening.

In werkelijkheid gaat het over belangen. Van ondernemers, organisaties,  ambtenaren en overheden. Van inwoners van een dorp, een wijk of een straat. Van wie het geld heeft en van wie de macht heeft.

Het grootste belang zit echter bij alle ego’s die niet verder kijken dan hun eigen gelijk. Samenwerken in de politiek popt soms, onverwacht, op en dan is er ineens een goed besluit voor alle inwoners. Meestal rollebollen de raadsleden van de splinterpartijtjes links en rechts echter over elkaar heen om toch maar een punt te scoren.

De gang naar het pluche is vaak ook de gang naar isolatie. Raadsleden hebben soms verrassend weinig voeling met de inwoners, ondernemers en organisaties in hun eigen gemeente. Zij zitten lekker in hun bubbel belangrijk te zijn.

Wie iets wil veranderen, zal een stem moeten hebben. Een raadszetel is daarvoor geen garantie. In de grote fracties gaat het om de ideeën van de partijleider of van de woordvoerder op een onderwerp. In de kleine gaat om wie de grootste mond heeft. Dat is vaak degene die het zwaar achter de ellenbogen heeft en de meeste bagger over een tegenstander kan en wil uitstorten. En daar heeft Nico de Jong het mee gehad.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.