Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA NIMBY

Not In My Back Yard. Donderdagavond in de raadsvergadering van Alphen aan den Rijn bleek weer eens waarom van politici veel meer wordt verwacht dan van de gemiddelde inwoner.

Een gewone inwoner is bezorgd over een boom voor haar deur; een politicus is bezorgd over alle bomen in een gemeente. Een gewone inwoner wil geen weg voor zijn huis; een politicus zorgt dat er genoeg wegen zijn. Een gewone inwoner ziet in een verwaarloosd grasveldje een park; een politicus ziet op dat veldje zeven woningen.

Keuzes. Keuzes. Keuzes.
Als je gekozen bent door een aantal inwoners van een gemeente om op het pluche plaats te nemen, dan vertegenwoordig je alle inwoners. Dat betekent dat jouw keuzes altijd gaan over het belang van iedereen. En dat is om de dooie dood niet gemakkelijk.
Bovendien doe je het nooit goed. Want er zijn altijd mensen die hun uitzicht kwijtraken. Of er zijn mensen die last hebben van de schaduw van de nieuwbouw. Er zijn mensen die bang zijn dat er kinderen worden doodgereden door al die auto’s die erbij komen in hun buurtje.
Wat al die mensen gemeen hebben is dat het vreselijk is als er iets in hun eigen omgeving veranderd, maar dat het aan de andere kant van het dorp geen punt is. Not In My Back Yard.

Soms komen besluiten ook voor de dames en heren politici erg dichtbij.  Dat werd donderdag treffend verwoord door de fractievoorzitter van Nieuw Elan, André de Jeu.
Hij woont enige tientallen meters van de Swaenswijkbrug vandaan. Daar waar een braakliggend stukje land voor de omwonenden een plek is om te chillen, om op een bankje een praatje te maken en voor de plaatselijke pub om een feest te geven. En dat alles met zicht op de rivier, de bootjes en voorbijgangers.
De postzegellocatie is goed voor zeven woningen en we hebben in deze stad heel veel woningen te weinig, dus elke kans moet worden benut.

Privé ben ik tegen, zei De Jeu.
Maar tegen stemmen is NIMBY en daar heeft De Jeu een gloeiende hekel aan. En dus stemde hij voor de woningbouw. In het belang van ons allemaal. Als rechtgeaard politicus.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie vandaag 20:00

MINERVA Kunst en cultuur (2)

Een tijdje geleden tikte ik een stukje tekst met een paar ongenoegens over de nieuwe kunst en cultuurvisie. Niet de versie uit 2019 trouwens. Die rammelde zo dat de oude wethouder van cultuur zijn huiswerk over moest doen. De herkansing is voor de nieuwe wethouder van cultuur.

Coronavirus in Alphen vandaag 19:41

Bijna terug naar normaal: dit verandert er op 26 juni

Vanaf zaterdag 26 juni kan bijna alles weer op anderhalve meter. Er geldt dan geen maximum aantal meer voor bezoek en groepsvorming, de mondkapjesplicht vervalt deels en op kantoor werken mag weer gedeeltelijk.

Wonen en bouwen vandaag 18:20

Rode Dorp voor even door het leven als Oranje Dorp

Op dit moment zijn bouwvakkers bezig om het Rode Dorp flink onder handen te nemen. De fundering van nagenoeg alle nieuwe woningen staat. Om de buurt toch nog wat gezelligheid mee te geven, hebben bewoners de bouwhekken in de straat voorzien van oranje-versiering. 

Maatschappelijk vandaag 16:04

Campagne om zwerfaval tegen te gaan in recreatiegebieden in Alphen

De zomerperiode betekent meer recreanten in Alphen. Wie bijvoorbeeld een rondje Zegerplas loopt, ziet vaak de resten nog liggen, zoals lege blikjes en verpakkingen. En dat is een doorn in het oog. Deze week is Schone Buurt Coaches gestart met een campagne om zwerfafval in recreatiegebieden in Alphen tegen te gaan.

Gemeente vandaag 15:19

Bewaakte fietsenstallingen in het centrum weer langer open

De bewaakte fietsenstallingen in het centrum van Alphen zijn weer langer open. Vanwege de pandemie waren er aangepaste openingstijden. Nu alles langzaam weer bij het oude komt, kunnen mensen ook weer hun tweewieler langer kwijt in de fietsenstallingen aan het Fossapad en de Aarkade.