MINERVA Oliedomme internet tokkies

In alle media staan deze week paginagrote artikelen over de nieuwe Sire-campagne #DOESLIEF. In de top 5 van plekken met onaardig gedrag staat op 1 het verkeer, op 2 sociale media, op 3 openbaar vervoer, op 4 politiek en op 5 de supermarkt.

Nou ga ik nooit met het openbaar vervoer dus daar kan ik niks over zeggen. Voor de rest maak ik, net als iedereen, nog weleens iets mee.

Zo krijg ik een rolberoerte van mensen die hun eigen verkeersregels maken en gezellig bij het Wallenbergplein op hun remmen gaan staan voor fietsers die keurig achter de haaientanden wachten. Ik scheld zo’n zondagsrijder verrot in de stilte van mijn auto, maar er zijn ook medeweggebruikers die op hun claxon gaan hangen of hun middelvinger opsteken.
In de supermarkt maak ik van alles mee, maar eigenlijk nooit dat mensen elkaar in de haren vliegen.

Blijven over de politiek en de sociale media. Dat is zo ongeveer de helft van mijn dagelijks bestaan, want ik werk ermee. 
In de politiek verbaas ik me over de agressie waarmee vooral de splinterpartijtjes hun tegenstanders behandelen. Dat gebeurt in de Tweede Kamer en dat gebeurt hier ook. De ene partij scheldt anderen uit en probeert op de vuist te gaan. De andere partij houdt het bij nare achterbakse teksten en verdachtmakingen op social media.

De grap van de Sire-campagne zit in een paar achterliggende cijfers. Zo vindt 15 procent van de Nederlanders dat we aardig zijn tegen elkaar en 76 procent vindt zichzelf aardig voor anderen.

Ik moest meteen denken aan de plaatselijke internet tokkies. Hier in Alphen was het zaterdag feest. 
Op Alphens.nl was een artikel geplaatst met een heel hoog Speldgehalte. De Speld is een satirische site waar verzonnen berichten op staan als ‘Vanavond alle resterende kijkers te gast in RTL Late Night’ en een poll met als vraag ‘Waar moet een eventuele nieuwe kerncentrale komen te staan?’. De poll was kennelijk de inspiratie voor een 1-aprilachtig verzonnen artikel over een pilot om in de Alphense wijken minikerncentrales te plaatsen met een overduidelijk nep-citaatje vanuit de politiek.
De Alphense online tokkies gingen los. De ene scheldpartij na de andere, dreigementen aan het adres van onze burgermoeder en het soort verwensingen waardoor je vader zich in zijn graf omdraait.

Dat je als lezer zo dom bent om in zo’n satirisch artikel te trappen is één ding. Dat je dan vervolgens online gaat schelden is een ander ding. Maar je bent echt oliedom als je denkt dat je het recht hebt om vervolgens je verbale woede te richten op de grappenmakers.
Het artikel is offline gegaan toen de bedreigingen serieus werden en vooral de burgemeester in diskrediet werd gebracht. Dat siert Alphens.nl. Maar het zou niet nodig zijn als de Alphense internet tokkies zich eens gaan beheersen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politie gisteren 18:55

Politie arresteert Alphenaren voor witwassen en drugshandel

Op dinsdagochtend 27 oktober heeft de politie drie Alphenaren aangehouden. Twee Alphenaren (34 en 35) zijn aangehouden als hoofdverdachten op verdenking van witwassen en handel en productie in softdrugs. De andere Alphenaar (22) is aangehouden als medeverdachte. 

Onderwijs gisteren 18:24

Lyceumleerlingen komen voor het eerst in het nieuwe schoolgebouw

Een feestelijke dag voor leerlingen van het Groene Hart Lyceum in Alphen. Zij mochten op dinsdag 27 oktober namelijk voor het eerst kennis maken met hun nieuwe school. Alle leerjaren volgden apart van elkaar een programma op school om het gebouw te leren kennen. Woensdag is de eerste echte lesdag in het nieuwe schoolgebouw.

Advertorial Horeca gisteren 17:49

Bedrijfskerstdiner wordt spectaculaire Drive Thru

Alfreds heeft iets unieks bedacht. Normaal gesproken hebben zij in de decembertijd veel bedrijven die bij hen de kerstdiners en kerstborrels boeken. Dit jaar wordt dat toch even anders, dus daar moest een nieuw en uniek idee voor komen: de Alfreds Drive Thru!

Politie gisteren 17:22

Jongens fietsen over straat met ‘coronabanner’

Het was een merkwaardig gezicht toen politieagenten zaterdagnacht drie jongens in de Planetenbuurt zagen fietsen. Zij hadden namelijk een banner met daarop de coronaregels bij zich.