Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Ongehinderd

Volgende week is er een evenement in het Alphense Stadshart. Op het Thorbeckeplein is een hindernisbaan ingericht met obstakels om het mensen die slecht zien, in rolstoelen zitten of met rollators lopen moeilijk te maken. Iedereen mag de uitdaging aangaan op donderdagmiddag 5 oktober.

Nu is het Thorbeckeplein ook op andere dagen wel een hindernisbaan. Niet alleen voor rolstoelgebruikers, maar ook voor anderen. Dat heeft er enerzijds mee te maken dat er een leuke waterspeelplaats is en gezellige hoekjes. Anderzijds is het een geschikt pleintje voor afvalcontainers van de belendende bedrijven en voor luie fietsers die hun vervoermiddel plompverloren tegen een lantaarnpaal op slot zetten en achterlaten.

Doel van het evenement Ongehinderd is in principe om aandacht te vragen voor de toegankelijkheid van winkels en winkelgebieden en andere MKB-bedrijven. Er wordt een rapport overhandigd aan wethouders Relus Breeuwsma en Anouk Noordermeer en zij zijn al bij voorbaat van harte uitgenodigd om die hindernisbaan geblinddoekt en in een rolstoel te volbrengen.

Gelukkig is wethouder Noordermeer niet voor een kleintje vervaard, want haar heb ik vorige week een nat en modderig opgravingsterrein op hoge hakken zien tackelen. En van wethouder Breeuwsma weet ik dat hij echt geen uitdaging uit de weg gaat.

Die wethouders komen er wel en de bezoekers vast ook. De echte rolstoelgebruikers en slechtzienden zijn al zo geroutineerd in het ontwijken van obstakels dat zij ook een goede kans hebben om ongehinderd die hindernisbaan af te leggen.

Waar het om gaat, is het bewustzijn bij 'gewone' mensen, de Alphense politiek en vooral het ambtenarenkorps te vergroten. Hou rekening met de beperkte medemens. In een rolstoel. Met een rollator. Zonder zicht.

Maar. Er zijn nog heel veel meer mensen die niet 'zomaar' lekker rondlopen. En met hen wordt ook geen rekening gehouden. Moeders, en vaders trouwens ook, met kinderwagens is zo'n categorie die soortgelijke problemen tegenkomt als de rolstoelgebruikers. Mensen met een hersenbeschadiging, de onzichtbare categorie die niets mankeert want je ziet niets aan hen. Mensen met een tijdelijke handicap zoals een gebroken been. Onhandige mensen. En gewone ouderen en kleine kinderen.

Kortom: er zijn heel veel mensen die moeite hebben met drempels, stoepen, scheefliggende tegels, gladde vloeren, zware deuren, trappen en trapjes, willekeurige paaltjes en ontbrekende liften. De groep die gehinderd wordt door van alles en nog wat, is dus oneindig veel groter dan alleen de categorie rolstoelgebruikers en slechtzienden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Kabalt Vuurwerk december 2023

Meer nieuws

Horeca gisteren 16:28

Njoy opent haar deuren in de Hooftstraat!

Hoewel het een dag later was dan gepland, kon dat de feeststemming niet temperen. Op zaterdag 2 december opende Njoy voor het eerst haar deuren voor gasten!

Werken gisteren 09:36

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 48

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.  

Blog Opinie 1 dec. 2023 19:59

MINERVA Tweede Kamer

Ik ben reuze benieuwd of Geert Wilders erin slaagt om alle gewenste neuzen dezelfde kant op te krijgen. Op papier is het kippiekak, maar in de praktijk is het reuze lastig. De VVD wil niet. Pieter Omtzigt doet moeilijk. BBB slaat met de vuist op tafel. Zoiets dus.

Politie en handhaving 1 dec. 2023 17:09

Letselschadejurist vervolgd voor vermeende handtekeningvervalsing in Ridderhofzaak

Jurist Orlando Kadir wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie. De Letselschadejurist is door een oud-cliënt, die Kadir bijstond tijdens de schadeafhandeling van de schietpartij in de Ridderhof in 2011, aangeklaagd. Er zou op een contract van Kadir een handtekening staan, echter zou de oud-cliënt deze er niet opgezet hebben.