Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Opstand

Het nieuwe normaal is natuurlijk helemaal niet normaal, maar voorlopig komen we er niet vanaf. We zullen het ermee moeten doen. Geen handen schudden en vaak handen wassen, zijn de minste uitdagingen. Die anderhalve meter samenleving is echter wel een uitdaging. Een grote.

Anderhalve meter samenleving klinkt als 'klein stukje afstand houden', maar dat is het natuurlijk niet. Mensen, vooral familie en vrienden, houden geen afstand van elkaar en kinderen al helemaal niet. Onbekenden houden zelfs geen afstand van elkaar in het openbaar vervoer, op straat, in de winkels en op festivals en evenementen.

Dus die anderhalve meter gaat never ever nooit niet een nieuw normaal worden. Hoe dan ook is het tijdelijk. Tijdelijk omdat er een vaccin tegen het coronavirus wordt gevonden of omdat het volk in opstand komt.

Van mij mag een klein metertje afstand best, of soms een halfje. Dan kun je tenminste normaal zitten in het openbaar vervoer en kun je tenminste normaal winkelen. Normaal, als in niet steeds worden aangeraakt en ik hoef niet te weten welke aftershave die man naast mij gebruikt en al helemaal niet dat ie gisterenavond knoflook heeft gegeten.
Meer ruimte bij festivals en evenementen is ook helemaal niet verkeerd. Iedereen heeft een beetje 'your own space' en je kunt tenminste je drankje nuttigen zonder dat het in iemands nek verdwijnt. Plus, niet onbelangrijk in mijn geval, je hebt een beetje zicht op je omgeving.
Zo'n soort metertje kunnen we in een nieuw normaal er best in houden. Net als thuis werken, meer wandelen en een stukje online onderwijs bijvoorbeeld.

Het volk komt in opstand als de bezoekregelingen in verpleeghuizen en instellingen niet beter worden. Of als jongeren zich nergens meer in groepen kunnen vertonen. Of als die oudjes niet samen op een bankje in het park kunnen zitten. Of als al ons zuur verdiende belastinggeld naar een bedrijf als Schiphol gaat.
Er komen trouwens ook mensen in opstand als er te veel banen verdwijnen. Als er te veel bedrijven omvallen. Als de hele culturele sector wordt weggevaagd. Als het verenigingsleven niet meer bestaat.

Als er wordt ingebroken op privélevens. Als het gezag achter de voordeur kan komen kijken wat zich daar afspeelt. Als die anderhalve meter een keurslijf wordt, verankerd in een wet. Daar moet je als volk wel tegen in opstand komen. Want dan is het middel erger dan de kwaal.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Winkels gisteren 17:05

Grote najaarsproeverij bij La Bodega ‘87

Wijnliefhebbers opgelet! De gezelligste wijnmiddag van Alphen aan den Rijn komt er weer aan. Zondag 27 september organiseert La Bodega '87 de grote najaarsproeverij!

Onderwijs gisteren 16:32

Sneak peek in het nieuwe Groene Hart Lyceum

Leerlingen van het Groene Hart Lyceum moeten nog even geduld hebben, maar in het najaar van 2020 is het dan toch echt zo ver. Dan neemt het Groene Hart Lyceum het nieuwe schoolgebouw in gebruik. Hoe staat het er nu voor? Dat laten de leerlingen zien in deze sneak peek.

Coronavirus in Alphen gisteren 15:11

Kabinet dient ‘coronawet’ in bij Tweede Kamer

Een tijdelijke ‘coronawet’ moet ervoor zorgen dat de juridische basis rondom de coronamaatregelen beter wordt geregeld. Hiermee zullen de noodverordeningen, waarin momenteel de coronamaatregelen zijn vastgelegd, komen te vervallen.

Heel Alphen Beweegt gisteren 12:45

Net als Kees en George je op oudere leeftijd fit en vitaal voelen?

Wekelijks verzorgt Alphen Beweegt ‘Senioren in Beweging’ lessen op verschillende locaties in de gemeente Alphen aan den Rijn. Tijdens deze lessen worden er diverse oefeningen gegeven die het uithoudingsvermogen vergroten, de spieren sterker maken en zorgen voor lichamelijke ontspanning.