Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Opstand

Het nieuwe normaal is natuurlijk helemaal niet normaal, maar voorlopig komen we er niet vanaf. We zullen het ermee moeten doen. Geen handen schudden en vaak handen wassen, zijn de minste uitdagingen. Die anderhalve meter samenleving is echter wel een uitdaging. Een grote.

Anderhalve meter samenleving klinkt als 'klein stukje afstand houden', maar dat is het natuurlijk niet. Mensen, vooral familie en vrienden, houden geen afstand van elkaar en kinderen al helemaal niet. Onbekenden houden zelfs geen afstand van elkaar in het openbaar vervoer, op straat, in de winkels en op festivals en evenementen.

Dus die anderhalve meter gaat never ever nooit niet een nieuw normaal worden. Hoe dan ook is het tijdelijk. Tijdelijk omdat er een vaccin tegen het coronavirus wordt gevonden of omdat het volk in opstand komt.

Van mij mag een klein metertje afstand best, of soms een halfje. Dan kun je tenminste normaal zitten in het openbaar vervoer en kun je tenminste normaal winkelen. Normaal, als in niet steeds worden aangeraakt en ik hoef niet te weten welke aftershave die man naast mij gebruikt en al helemaal niet dat ie gisterenavond knoflook heeft gegeten.
Meer ruimte bij festivals en evenementen is ook helemaal niet verkeerd. Iedereen heeft een beetje 'your own space' en je kunt tenminste je drankje nuttigen zonder dat het in iemands nek verdwijnt. Plus, niet onbelangrijk in mijn geval, je hebt een beetje zicht op je omgeving.
Zo'n soort metertje kunnen we in een nieuw normaal er best in houden. Net als thuis werken, meer wandelen en een stukje online onderwijs bijvoorbeeld.

Het volk komt in opstand als de bezoekregelingen in verpleeghuizen en instellingen niet beter worden. Of als jongeren zich nergens meer in groepen kunnen vertonen. Of als die oudjes niet samen op een bankje in het park kunnen zitten. Of als al ons zuur verdiende belastinggeld naar een bedrijf als Schiphol gaat.
Er komen trouwens ook mensen in opstand als er te veel banen verdwijnen. Als er te veel bedrijven omvallen. Als de hele culturele sector wordt weggevaagd. Als het verenigingsleven niet meer bestaat.

Als er wordt ingebroken op privélevens. Als het gezag achter de voordeur kan komen kijken wat zich daar afspeelt. Als die anderhalve meter een keurslijf wordt, verankerd in een wet. Daar moet je als volk wel tegen in opstand komen. Want dan is het middel erger dan de kwaal.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Cultuur vandaag 16:35

Het moment is daar: de ‘huiskamer van de stad’ is officieel geopend

Genodigden kwamen op zaterdagochtend bijeen voor de officiële opening van de nieuwe bibliotheek. Met een tot in de puntjes geregisseerde performance en speeches van directeur Hester van Beek en wethouder Kees van Velzen, was het moment vandaag eindelijk daar: de opening van de ‘huiskamer van de stad’.

Alphense Zendmast vandaag 12:13

Alphense zendmast oranje verlicht voor opening nieuwe bibliotheek

Vandaag, zaterdag 26 september, opent de nieuwe bibliotheek in het Alphense centrum officieel haar deuren. Speciaal voor deze gelegenheid kleurt de Alphense zendmast oranje, de kleur waar Bibliotheek Rijn en Venen om bekend staat.   

Overige vandaag 10:52

Help leerlingen met enquête over milieuvriendelijk toilet

Leerlingen van het Groene Hart Lyceum hebben een opdracht gekregen van het Hoogheemraadschap van Rijnland om een milieuvriendelijk toilet te maken wat onder andere poep en plas van elkaar scheidt. Help jij hen door deze enquête in te vullen?

Evenementen vandaag 09:02

Coronaproof Burendag vieren, hoe doe je dat?

Dit jaar vieren we Burendag op 26 september. Bij deze jaarlijks terugkerende dag vieren buurtbewoners met elkaar feest. Omdat alles dit jaar coronaproof moet, hebben wij een aantal tips verzameld om toch Burendag te kunnen vieren.