Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Parkeren voor een spotprijs

Meteen maar met de deur in huis vallen: parkeren in het centrum van Alphen-Stad kan best aanzienlijk duurder. Voor de bewoners dan. Die betalen namelijk 4 euro in de maand voor een leuke plek zo ongeveer voor de deur. De bezoekers daarentegen betalen de hoofdprijs: iets van een tientje per dag.

Als we dus de parkeerdruk in het centrumgebied willen oplossen, kan dat best. En nee, niet door autogebruik voor bezoekers te ontmoedigen. Hoewel het natuurlijk geen verkeerd idee is om de fiets te nemen of de benenwagen.
Openbaar vervoer is gewoon niet goed genoeg. Dat wordt pas een oplossing als je elk kwartier of desnoods elk halfuur de bus kunt pakken in of vlakbij elke willekeurige straat in een buitenwijk richting centrum. Dan heb je goed openbaar vervoer. Zoals het nu is, is het ’t net niet.

Parkeren bij nieuwbouw in het centrumgebied is simpel op te lossen. Je zorgt als gemeente dat elke projectontwikkelaar verplicht een goede parkeerplek bij elke woning levert. Dat kan onder de woning, voor of naast de woning, op een binnenplaats bij appartementen of door een parkeergarage bij een complex.
Op zo’n parkeergarage komen appartementen. En op een parkeerplaats op een binnenplaats komt een beloopbaar dak voor een leuke binnentuin voor de omwonenden. Met frisse groene plantenbakken, een paar bankjes en een wipkip of een barbecueplaats.
En jawel, je kunt bewoners best verplichten om die plek ‘op eigen terrein’ voor de auto te gebruiken.

Nu staan er natuurlijk al een boel woningen in het centrumgebied. Je kunt er veilig vanuit gaan dat mensen die bewust in het centrum zijn gaan wonen niet achterlijk zijn. Zij weten dat ze beter af zijn zonder auto.
Alleen is niet iedereen bewust in het centrumgebied gaan wonen. Vooral oudere woningen stonden er al voordat De Aarhof werd gebouwd en voordat we een overvloed aan winkels en horeca kregen aan de Hoge en aan de Lage Zijde.

Omdat dat zo zielig is, mag iedereen een, twee of drie vergunningen kopen voor een spotprijs. Weet je wat: dat is helemaal niet zielig. Niemand dwingt je om in het centrum te blijven wonen en het is al helemaal niet verplicht om een auto of twee auto’s te kopen.

Nu zijn er kulargumenten waarom die vergunningen goedkoop moeten zijn. Zoals: maar de mensen moeten naar hun werk kunnen of iedereen heeft recht op een auto. Je kunt ook op de fiets naar je werk of met de trein of met de bus, die nou net in het centrumgebied wel regelmatig voorbij rijdt. En niemand heeft recht op een auto, behalve de zielige gehandicapten. Die wel.

Even terug naar dat geld. Wat als we nou eens een nette prijs rekenen voor een parkeervergunning? Zeg, iets van een tientje per week. Dan staat de prijs van je parkeerplek beter in verhouding tot de prijs van je auto. Het kost dan 520 euro per jaar om de heilige koe van 20.000 euro per jaar bij je huis neer te zetten. Nog steeds een spotprijsje dus. Maar wel realistischer dan die 4 euro per maand.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.