Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Parkeren voor een spotprijs

Meteen maar met de deur in huis vallen: parkeren in het centrum van Alphen-Stad kan best aanzienlijk duurder. Voor de bewoners dan. Die betalen namelijk 4 euro in de maand voor een leuke plek zo ongeveer voor de deur. De bezoekers daarentegen betalen de hoofdprijs: iets van een tientje per dag.

Als we dus de parkeerdruk in het centrumgebied willen oplossen, kan dat best. En nee, niet door autogebruik voor bezoekers te ontmoedigen. Hoewel het natuurlijk geen verkeerd idee is om de fiets te nemen of de benenwagen.
Openbaar vervoer is gewoon niet goed genoeg. Dat wordt pas een oplossing als je elk kwartier of desnoods elk halfuur de bus kunt pakken in of vlakbij elke willekeurige straat in een buitenwijk richting centrum. Dan heb je goed openbaar vervoer. Zoals het nu is, is het ’t net niet.

Parkeren bij nieuwbouw in het centrumgebied is simpel op te lossen. Je zorgt als gemeente dat elke projectontwikkelaar verplicht een goede parkeerplek bij elke woning levert. Dat kan onder de woning, voor of naast de woning, op een binnenplaats bij appartementen of door een parkeergarage bij een complex.
Op zo’n parkeergarage komen appartementen. En op een parkeerplaats op een binnenplaats komt een beloopbaar dak voor een leuke binnentuin voor de omwonenden. Met frisse groene plantenbakken, een paar bankjes en een wipkip of een barbecueplaats.
En jawel, je kunt bewoners best verplichten om die plek ‘op eigen terrein’ voor de auto te gebruiken.

Nu staan er natuurlijk al een boel woningen in het centrumgebied. Je kunt er veilig vanuit gaan dat mensen die bewust in het centrum zijn gaan wonen niet achterlijk zijn. Zij weten dat ze beter af zijn zonder auto.
Alleen is niet iedereen bewust in het centrumgebied gaan wonen. Vooral oudere woningen stonden er al voordat De Aarhof werd gebouwd en voordat we een overvloed aan winkels en horeca kregen aan de Hoge en aan de Lage Zijde.

Omdat dat zo zielig is, mag iedereen een, twee of drie vergunningen kopen voor een spotprijs. Weet je wat: dat is helemaal niet zielig. Niemand dwingt je om in het centrum te blijven wonen en het is al helemaal niet verplicht om een auto of twee auto’s te kopen.

Nu zijn er kulargumenten waarom die vergunningen goedkoop moeten zijn. Zoals: maar de mensen moeten naar hun werk kunnen of iedereen heeft recht op een auto. Je kunt ook op de fiets naar je werk of met de trein of met de bus, die nou net in het centrumgebied wel regelmatig voorbij rijdt. En niemand heeft recht op een auto, behalve de zielige gehandicapten. Die wel.

Even terug naar dat geld. Wat als we nou eens een nette prijs rekenen voor een parkeervergunning? Zeg, iets van een tientje per week. Dan staat de prijs van je parkeerplek beter in verhouding tot de prijs van je auto. Het kost dan 520 euro per jaar om de heilige koe van 20.000 euro per jaar bij je huis neer te zetten. Nog steeds een spotprijsje dus. Maar wel realistischer dan die 4 euro per maand.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 20:14

Tiny Houses zijn een grote uitdaging in Alphen-Stad

Het aanwijzen van locaties voor Tiny Houses is niet gemakkelijk. Dat zegt wethouder Gerard van As. "De grote uitdagingen zijn het vinden van locaties en voldoende grond die nodig is voor één tiny house." Van As ziet slechts een mogelijke locatie: Gnephoek-zuid. Het worden dan wel appartementen.

Blog Op reis met Naomi gisteren 19:33

Op reis met Naomi: "het leven is nu eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn"

Zo, die eerste week zit erop. En wat een week is het geweest! Ik ben letterlijk alle kanten op gegaan, er zijn veel emoties voorbij gekomen die van links naar rechts en van onder naar boven gaan. En het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn, dus ik ga ook de andere kant met jullie delen. Mijn motto is immers ‘we hoeven ons nergens voor te schamen’. Daarbij houd ik van open- en eerlijkheid en transparantie.

Politiek gisteren 18:39

Lachgas op verschillende plekken voortaan verboden

Het gebruik van lachgas is voortaan verboden op een aantal locaties die zijn opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Alphen aan den Rijn. Het gaat daarbij om beperken van hinder en beschermen van openbare orde, volksgezondheid en milieu.

Politiek gisteren 17:42

Bewoners tevreden over afvalinzameling door gemeente

Uit een onderzoek onder de inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn blijkt dat zij tevreden zijn over de afvalinzameling en over de manier waarop dit gebeurt. Het rapportcijfer voor de gemeente in 2020 is een 7,5 en dat is 0,1 punt hoger dan in 2017.