Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Participatie

Participatie is niet hetzelfde als gelijk krijgen. Dit is natuurlijk een waarheid als een koe. En luisteren is ook niet hetzelfde als doen wat er gezegd wordt. En ook dat is een waarheid als een koe.

De uitdaging zit erin dat mensen zich gehoord moeten voelen, zonder dat ze allemaal gelijk krijgen. En, dat er geluisterd wordt zonder dat ieder voor zich bepaalt wat er moet gebeuren. Want er bestaat ook zoiets als wet- en regelgeving. Maar vooral: het gaat om wat het beste is voor iedereen en dat kan zomaar iets zijn dat niet het beste is voor jou. Zie hier het dilemma van elke gemeente in Nederland.

Het bekende NIMBY (Not In My Back Yard) gevoel viert tegenwoordig hoogtij. De korte maatschappelijke lontjes zijn de afgelopen twee coronajaren fors korter geworden. Nog even en iedereen staat meteen in brand.

Een fraai voorbeeld kwam donderdagavond tijdens een raadscommissievergadering voorbij. Racketcentrum Nieuwe Sloot wordt afgebroken en in verkleinde vorm weer opgebouwd tegelijkertijd met enige honderden woningen. Mooier kan haast niet. Zou je althans denken.

De tennisclub is verontwaardigd, want hun clubhuis is uit de plannen wegbezuinigd. Nu moeten ze straks noodgedwongen gebruikmaken van de voorzieningen van een commerciële exploitant. En dat wil de tennisclub niet.
De tennisclub vindt dat zij zelf haar eigen tien banen kan laten aanleggen. En goedkoper dan de projectontwikkelaar. De ambtenaar wijst erop dat er dan een goede business case moet komen en dat is iets anders dan de paar plussen en minnen die hij voorbij ziet komen, zegt hij.

De klankbordgroep van omwonenden is ontevreden, want er wordt niet gecommuniceerd en niet geluisterd. Dat wekt de verbazing van de wethouder die meldt dat er een waslijst met gespreksverslagen en mailwisselingen is. Plus: het complete plan is aangepast aan allerlei wensen van omwonenden.
Wat de klankbordgroep bedoelt, is dat zij helemaal geen woningen wil. En geen parkeerplaatsen op straat. En geen half overdekte outdoor tennisbanen. En dat er over elke komma overlegd moet worden.

Wat de gemeenteraad wil, is honderden woningen voor kleine, midden en ruime inkomens. En een mooi stukje nieuwbouw langs de brede Oranje Nassausingel / Kennedylaan. Waar de gemeenteraad door overvallen wordt, zijn de beschuldigingen van de tennisclub en van de klankbordgroep.
Dus nu wordt er volgende week in de raad geouwehoerd over of er een goede participatie en communicatie was. In plaats van besluiten over woningen waarvan iedereen al minstens twee jaar weet dat ze zullen komen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.