Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Plastic zooi

Het blijkt een schier onmogelijke opgave om de afvalberg weg te werken. Dat is wereldwijd zo en landelijk en lokaal, al is de ene gemeente succesvoller dan de andere. Hier in Alphen halen we de doelstelling die onze gemeenteraad jaren geleden heeft bedacht zelfs niet een beetje. En dat is erg.

Er wordt van alles bedacht om het afval te laten verdwijnen, bij voorkeur omgetoverd naar nieuwe grondstoffen. Dan denk ik: plastic zooi is plastic zooi of het nu voor de eerste, de tweede of de derde keer wordt gebruikt.
Alleen al daarom is een plastic recycling fabriek die er iets anders dan een andere soort plastic van kan maken, wel degelijk een veelbelovende ontwikkeling. Zelfs als er lokale politieke splinters in de Alphense gemeenteraad zwaar tegen zo'n 'chemische' fabriek protesteren.

Tot nu toe wordt eigenlijk zo'n beetje overal alle verantwoordelijkheid voor het afval op inwoners geschoven.
Ja, natuurlijk zijn wij de gebruikers. Natuurlijk moeten we ergens alle plastic en aluminium zakjes en pakjes, kartonnen of foam eierdozen, melkkartons met en zonder tuit, frisdrankflessen, oude kranten en lege batterijen kwijt.
Maar: waarom hebben we al die zooi eigenlijk?

Een groot deel van het afval is of helemaal niet nodig of gemakkelijk weg te werken. Zo is tuinafval heel geschikt om compost van te maken. Gewoon nog iets meer stenen uit die tuin conform Operatie Steenbreek en in plaats daarvan een ouderwetse composthoop of een hippe compostbak.

We hoeven natuurlijk helemaal geen melk in kartons te bewaren. Er is niks mis mee om dat in glazen flessen te doen, net als vroeger. Statiegeld erop en inleveren.
We hoeven geen plastic zakjes om wortels, witlof of tomaten in te doen. En ook geen papieren trouwens. Al die groenten, en het fruit ook, kan gewoon in een boodschappentas. Eentje waar je jaren mee doet.
Er hoeft ook echt geen plastic om allerlei groenten gewikkeld. Een komkommer is ook gewoon puur natuur een komkommer.

Vroegâh was niet alles beter.
Maar die ouderwetse composthoop, de ouderwetse boodschappentas en de ouderwetse herbruikbare verpakkingen? Die dus wel.
Misschien moeten we ons eens druk gaan maken over afval voordat het afval wordt. In plaats van dure oplossingen te zoeken voor de afvalberg aan het eind van de rit.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 14:50

Vier samen Koningsdag bij Lodge Alphen

Koningsdag komt eraan en dat betekent: tijd voor een feestje, ook nu. Vier samen met vrienden en/of familie jouw Koningsdag op het kleedjesterras bij Lodge Alphen!

Evenementen vandaag 14:00

Party alert: het eerste deel van de line up voor Vrij & Blij 2021 is bekend

Het moment waarop iedereen het afgelopen jaar heeft gewacht, is daar. We mogen weer feesten! Vrij & Blij 2021 belooft in juli twee dagen feest, en bij een goed feest horen grote artiesten. De organisatie is trots dat ze het eerste deel van de line up bekend kunnen maken, deel twee volgt zeer binnenkort.

Advertorial Overige vandaag 09:53

Misofonie groepstraining voor jongeren bij de Praktijk4Kids

Heeft jouw zoon/dochter last van misofonie? Het dagelijks leven kan er zo erg onder lijden, dat er behandeling nodig is. Bij de Praktijk4Kids wordt deze behandeling aangeboden door orthopedagoog Kayleigh Hillebrand.