Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Polderen

De provincie Zuid-Holland heeft dan eindelijk ook een nieuwe coalitie. Als een van de laatste in Nederland. Net als elders zijn hier een paar kunststukjes uitgehaald om Forum voor Democratie eruit te houden.

Het wordt de komende jaren nog wel lachen in dat Provinciehuis. De coalitie bestaat uit de ondernemers van de VVD, de boeren van het CDA, de kerkelijken van SGP/CU, de arbeiders van de PvdA en de geitenwollen sokken van GroenLinks. Een onwaarschijnlijke combinatie, maar een mooie dwarsdoorsnede van Nederland. Dat dan weer wel.

Zoals overal in de Nederlandse politiek wordt ook in het Provinciehuis onderhandeld bij het leven. Dat resulteert in een coalitieakkoord waar vrijwel geen enkel concreet voornemen in staat. Wel is het een mooie visie waaraan alle partijen stukjes en brokjes hebben bijgedragen. 

Een van de duidelijkste standpunten is dat het Groene Hart beschermd moet worden. Dat is ook wel logisch. Er is een toeristische industrie, leuk voor de ondernemers. Het heeft een veenweidelandschap, dus heel veel koeien op boerenland. Er zijn allemaal pittoreske dorpjes met de kerk als ouderwets middelpunt. Er wonen genoeg arbeiders in de twee steden Gouda en Alphen, Woerden ligt jammer genoeg net over de grens met Utrecht. En niet onbelangrijk: veel groener wordt het niet in Zuid-Holland.

Die bescherming van het Groene Hart wringt overigens best wel met het beleid in Alphen aan den Rijn. Ik voorzie gedoe rond de Hefbrug en een tweede brug in Boskoop en de openingen van de Alphense bruggen, want we blijven wachten op die schepen. Ik voorzie ook gedoe met de boeren die koeien hebben met veel CO2-uitstoot. Ik voorzie nog meer gedoe over windmolens die in het Groene Hart niet gebouwd mogen worden. Ik denk dat een nieuwe woonwijk aan de rand van Alphen-Stad een gebed zonder eind wordt.

De Alphense gemeenteraad heeft gewoon een paar voornemens waar gedoe van komt. Bijvoorbeeld 'bouwen bouwen bouwen', een kreet van de VVD, is leuk maar waar dan? Eerst lag het provinciale CDA dwars en nu heeft de PvdA al gemeld dat er in de stad gebouwd moet worden. Er is een prachtig duurzaamheidsprogramma dat moeilijk kan worden uitgevoerd. Gelukkig heeft de GroenLinks-wethouder al gemeld dat hij met de GroenLinks gedeputeerde gaat praten.

Enfin, onze bouwwethouder Van As heeft vast de vlag niet uitgehangen en onze duurzaamheidswethouder Maat is ineens een stuk minder relaxt. Het enige lichtpuntje van de weinig concrete visie is dat ie typisch Hollands is: polderen bij het leven en je kunt er alle kanten mee op.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 13:27

Start nieuw wijkteam Hoorn

Op donderdag 5 maart presenteert wethouder Leo Maat, wijkwethouder Hoorn, het nieuwe onderhoudsteam voor de openbare ruimte; het integrale wijkteam. Dit is een vast team van medewerkers dat aan de slag gaat om Hoorn schoon, heel en veilig te houden.

Evenementen vandaag 10:48

Deze sporters gingen er met een prijs vandoor op het Alphens Sportgala

Op vrijdagavond 21 februari werd het Alphens Sportgala gehouden in het Parkrestaurant van Avifauna. Voor het tweede jaar op rij werd Noussair Mazraoui uitgeroepen tot sportman van het jaar. De prijs van sportvrouw van het jaar ging naar baanwielrenster Amber van der Hulst.

Blog Opinie gisteren 20:01

MINERVA Buiten spelen

Vroeger was alles beter. Vooral het buiten spelen. Logisch, dat wel. Er waren minder auto’s en meer grasveldjes. Je ging gewoon stoepranden op straat, balletje trappen op een grasveld of schommelen op je eigen houten schommel die je vader aan de dichtstbijzijnde boom had opgehangen.