Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Polderen

De provincie Zuid-Holland heeft dan eindelijk ook een nieuwe coalitie. Als een van de laatste in Nederland. Net als elders zijn hier een paar kunststukjes uitgehaald om Forum voor Democratie eruit te houden.

Het wordt de komende jaren nog wel lachen in dat Provinciehuis. De coalitie bestaat uit de ondernemers van de VVD, de boeren van het CDA, de kerkelijken van SGP/CU, de arbeiders van de PvdA en de geitenwollen sokken van GroenLinks. Een onwaarschijnlijke combinatie, maar een mooie dwarsdoorsnede van Nederland. Dat dan weer wel.

Zoals overal in de Nederlandse politiek wordt ook in het Provinciehuis onderhandeld bij het leven. Dat resulteert in een coalitieakkoord waar vrijwel geen enkel concreet voornemen in staat. Wel is het een mooie visie waaraan alle partijen stukjes en brokjes hebben bijgedragen. 

Een van de duidelijkste standpunten is dat het Groene Hart beschermd moet worden. Dat is ook wel logisch. Er is een toeristische industrie, leuk voor de ondernemers. Het heeft een veenweidelandschap, dus heel veel koeien op boerenland. Er zijn allemaal pittoreske dorpjes met de kerk als ouderwets middelpunt. Er wonen genoeg arbeiders in de twee steden Gouda en Alphen, Woerden ligt jammer genoeg net over de grens met Utrecht. En niet onbelangrijk: veel groener wordt het niet in Zuid-Holland.

Die bescherming van het Groene Hart wringt overigens best wel met het beleid in Alphen aan den Rijn. Ik voorzie gedoe rond de Hefbrug en een tweede brug in Boskoop en de openingen van de Alphense bruggen, want we blijven wachten op die schepen. Ik voorzie ook gedoe met de boeren die koeien hebben met veel CO2-uitstoot. Ik voorzie nog meer gedoe over windmolens die in het Groene Hart niet gebouwd mogen worden. Ik denk dat een nieuwe woonwijk aan de rand van Alphen-Stad een gebed zonder eind wordt.

De Alphense gemeenteraad heeft gewoon een paar voornemens waar gedoe van komt. Bijvoorbeeld 'bouwen bouwen bouwen', een kreet van de VVD, is leuk maar waar dan? Eerst lag het provinciale CDA dwars en nu heeft de PvdA al gemeld dat er in de stad gebouwd moet worden. Er is een prachtig duurzaamheidsprogramma dat moeilijk kan worden uitgevoerd. Gelukkig heeft de GroenLinks-wethouder al gemeld dat hij met de GroenLinks gedeputeerde gaat praten.

Enfin, onze bouwwethouder Van As heeft vast de vlag niet uitgehangen en onze duurzaamheidswethouder Maat is ineens een stuk minder relaxt. Het enige lichtpuntje van de weinig concrete visie is dat ie typisch Hollands is: polderen bij het leven en je kunt er alle kanten mee op.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Algemeen vandaag 18:43

Auto drie keer over de kop bij Hazerswoude

Een bestuurder van een auto is vanmiddag drie keer over de kop geslagen op de N11 ter hoogte van Hazerswoude. De bestuurder kon zelf uit de auto komen.

Overige vandaag 15:30

Designstoel voor Alphenaar Ad de Bruijn

Winnaar Ad de Bruijn en zijn vrouw Yvonne ontvingen afgelopen week de designfauteuil Caruzzo van Leolux uit handen van Gert de Jeu, eigenaar van Berden by Houweling. Ad: “Eigenlijk bizar dat we dit winnen, want we hebben nog nooit iets gewonnen. Wij zijn hier echt enorm blij mee. Zo’n stoel past heel goed bij ons.”  

Horeca vandaag 14:40

Officiële opening Knøss

Zaterdag 21 september is de officiële opening van horecagelegenheid Knøss. Speciaal voor de opening zijn er gratis kaneelbroodjes voor alle gasten!  

Politiek vandaag 13:40

Fietsknelpunten Top 10 wordt vervangen door Programma Fiets

Gemeente Alphen aan den Rijn wil veel meer voorrang geven aan fietsers. Daarom is een visie gemaakt met een Fietsprogramma. Het gemeentelijke fietsbeleid vervangt de nu toe gebruikt Top 10 Fietsknelpunten van de Fietsersbond.