Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Polderen

De provincie Zuid-Holland heeft dan eindelijk ook een nieuwe coalitie. Als een van de laatste in Nederland. Net als elders zijn hier een paar kunststukjes uitgehaald om Forum voor Democratie eruit te houden.

Het wordt de komende jaren nog wel lachen in dat Provinciehuis. De coalitie bestaat uit de ondernemers van de VVD, de boeren van het CDA, de kerkelijken van SGP/CU, de arbeiders van de PvdA en de geitenwollen sokken van GroenLinks. Een onwaarschijnlijke combinatie, maar een mooie dwarsdoorsnede van Nederland. Dat dan weer wel.

Zoals overal in de Nederlandse politiek wordt ook in het Provinciehuis onderhandeld bij het leven. Dat resulteert in een coalitieakkoord waar vrijwel geen enkel concreet voornemen in staat. Wel is het een mooie visie waaraan alle partijen stukjes en brokjes hebben bijgedragen. 

Een van de duidelijkste standpunten is dat het Groene Hart beschermd moet worden. Dat is ook wel logisch. Er is een toeristische industrie, leuk voor de ondernemers. Het heeft een veenweidelandschap, dus heel veel koeien op boerenland. Er zijn allemaal pittoreske dorpjes met de kerk als ouderwets middelpunt. Er wonen genoeg arbeiders in de twee steden Gouda en Alphen, Woerden ligt jammer genoeg net over de grens met Utrecht. En niet onbelangrijk: veel groener wordt het niet in Zuid-Holland.

Die bescherming van het Groene Hart wringt overigens best wel met het beleid in Alphen aan den Rijn. Ik voorzie gedoe rond de Hefbrug en een tweede brug in Boskoop en de openingen van de Alphense bruggen, want we blijven wachten op die schepen. Ik voorzie ook gedoe met de boeren die koeien hebben met veel CO2-uitstoot. Ik voorzie nog meer gedoe over windmolens die in het Groene Hart niet gebouwd mogen worden. Ik denk dat een nieuwe woonwijk aan de rand van Alphen-Stad een gebed zonder eind wordt.

De Alphense gemeenteraad heeft gewoon een paar voornemens waar gedoe van komt. Bijvoorbeeld 'bouwen bouwen bouwen', een kreet van de VVD, is leuk maar waar dan? Eerst lag het provinciale CDA dwars en nu heeft de PvdA al gemeld dat er in de stad gebouwd moet worden. Er is een prachtig duurzaamheidsprogramma dat moeilijk kan worden uitgevoerd. Gelukkig heeft de GroenLinks-wethouder al gemeld dat hij met de GroenLinks gedeputeerde gaat praten.

Enfin, onze bouwwethouder Van As heeft vast de vlag niet uitgehangen en onze duurzaamheidswethouder Maat is ineens een stuk minder relaxt. Het enige lichtpuntje van de weinig concrete visie is dat ie typisch Hollands is: polderen bij het leven en je kunt er alle kanten mee op.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Natuur, recreatie en reizen vandaag 10:53

Nieuwe voorzitter neemt het roer over bij Scouting Alphen

Op 28 maart heeft Dick Raaphorst, na meer dan 22 jaar voorzitterschap, het leiderschap van Scouting Alphen overgedragen aan Vincent Peters. Voor Vincent, een bekend gezicht op de vereniging, voelt deze nieuwe rol als een thuiskomst: "Ik ben zelf als welp op deze vereniging begonnen."

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.