Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Politiek najaar

Koud terug van een lange rustige vakantie op Playa Balconia begint het politieke jaar weer. Door de coronacrisis werd het geen vrolijk weerzien, maar een voorzichtig live begin in de raadzaal voor de raadsleden en voor de rest online informatie via Teams.

Het online geblunder en gestuntel van voor de zomer is gelukkig over. Na slecht geluid en wegvallend beeld, gedoe met camera’s in slaapkamers, liggende raadsleden en openstaande microfoons over de hele linie, bleek dan nu dat het wel kan. Twee keer maar liefst  presentaties en vragen onder leiding van Frans Langerak en dat ging bijna feilloos.
Mijn onderbuik zegt dan, dat we bijna van dat coronagedoe af zijn. Dat is namelijk altijd zo als iets eenmaal goed lukt.

Op de eerste vergaderdag stond de tweede termijn van burgemeester Spies op de agenda. Dat was appeltje eitje voor de gemeenteraad. Na een besloten vergadering waarin de vertrouwenscommissie vol vertrouwen de burgemeester een verlenging gunde, volgde een vergadering zonder publiek van vijf minuten om de uitslag wereldkundig te maken.
Het leukste was de blijheid van Liesbeth Spies. Die echt heel graag burgermoeder van alle Alphenaren wil zijn en blijven. Ze vindt het hier een feestje en nooit saai.

De coronacrisis lijkt een soort van ver weg totdat je dus gedwongen een vergadering online moet bekijken. Dan is corona toch ineens weer dichtbij. De crisis heeft nog veel meer gevolgen. Bedrijven, organisaties en clubs kunnen weer wat meer dan voorheen, maar er zijn er ook een heleboel die op omvallen staan.
Een halfjaar zonder inkomen of zonder activiteiten is niet niks. Ik verwacht nog veel faillissementen.

Het wordt vooral moeilijk voor culturele instellingen, zelfstandig professionals en horecaondernemers. Daar zijn de klappen gevallen en dat heeft ook gevolgen voor de rest. Het betekent dat er ook harder op de deur van het gemeentehuis gaat worden geklopt om financiële bijdragen.

En dan zijn we terug bij de gemeentelijke politiek: het wordt een heet politiek najaar met veel vragen om subsidies en ondersteuning, maar met aanzienlijk minder geld om uit te geven dan voorheen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 20:14

Tiny Houses zijn een grote uitdaging in Alphen-Stad

Het aanwijzen van locaties voor Tiny Houses is niet gemakkelijk. Dat zegt wethouder Gerard van As. "De grote uitdagingen zijn het vinden van locaties en voldoende grond die nodig is voor één tiny house." Van As ziet slechts een mogelijke locatie: Gnephoek-zuid. Het worden dan wel appartementen.

Blog Op reis met Naomi gisteren 19:33

Op reis met Naomi: "het leven is nu eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn"

Zo, die eerste week zit erop. En wat een week is het geweest! Ik ben letterlijk alle kanten op gegaan, er zijn veel emoties voorbij gekomen die van links naar rechts en van onder naar boven gaan. En het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn, dus ik ga ook de andere kant met jullie delen. Mijn motto is immers ‘we hoeven ons nergens voor te schamen’. Daarbij houd ik van open- en eerlijkheid en transparantie.

Politiek gisteren 18:39

Lachgas op verschillende plekken voortaan verboden

Het gebruik van lachgas is voortaan verboden op een aantal locaties die zijn opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Alphen aan den Rijn. Het gaat daarbij om beperken van hinder en beschermen van openbare orde, volksgezondheid en milieu.

Politiek gisteren 17:42

Bewoners tevreden over afvalinzameling door gemeente

Uit een onderzoek onder de inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn blijkt dat zij tevreden zijn over de afvalinzameling en over de manier waarop dit gebeurt. Het rapportcijfer voor de gemeente in 2020 is een 7,5 en dat is 0,1 punt hoger dan in 2017.