Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Politieke cultuur

Bijna de helft van de Nederlandse raadsleden vindt dat de politieke cultuur in gemeenteraden slechter is geworden. Dat is de conclusie uit een recent onderzoek. Nu valt dat in de Alphense gemeenteraad reuze mee, volgens mij zijn we er hier zelfs op vooruit gegaan.

Met de politieke cultuur worden vooral de omgangsvormen binnen een gemeenteraad en tussen raadsleden onderling bedoeld. Het gaat dan om verbale agressie, op de man spelen, niet naar anderen luisteren. De lokale volksvertegenwoordigers wijzen in het onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden naar de landelijke politiek die voor een aantal partijen als voorbeeld dient.

Nu geloof ik best dat op sommige onderwerpen de discussie in de landelijke politiek overwaait naar een gemeenteraad. In Groningen kun je bijvoorbeeld niet om de gaswinning heen. Hier in Alphen aan den Rijn is dat een stuk minder interessant. Sowieso bewaken burgemeester en coalitie wel degelijk dat in de gemeenteraad de lokale onderwerpen aan de orde komen en niet de landelijke. Want: 'daar gaan wij niet over'.

Dat er fracties zijn die de partijideologie niet los kunnen zien van hun taak als volksvertegenwoordigers is ook duidelijk. De SP en haar gestrekte been is daarvan zowel landelijk als lokaal een goed, of beter een slecht, voorbeeld. Daar komt bovenop dat de lokale fractievoorzitter van de SP een meester is in manipulatie en insinuatie. Daar trappen de andere partijen gelukkig niet in, want de raad laat zich niet onder druk zetten door de SP met haar ‘de mensen moeten weten wie aan hun kant staat’.

Ook Forum voor Democratie heeft er in Alphen een handje van om een aanloopje te nemen op dezelfde manier als landelijk: formuleringen inclusief insinuaties bedacht om de zaken op scherp te zetten. Gelukkig zijn er hier veel lokale raadsleden, en wethouders, die dat voornemen direct om zeep helpen. En, de lokale partijvertegenwoordiger heeft aanzienlijk meer fatsoen dan de landelijke voorganger.

Het raadslid met de grootste mond is echter van een lokale splinter en laat zich de laatste anderhalf jaar nog minder zien dan voorheen. Daar vind ik iets van: als je maandelijks rond de 1500 euro vangt om een paar vergaderingen je neus te laten zien, is dat wel het minste om te doen. Aan de andere kant is een inbreng die aan elkaar hangt van dikke onzin en 'ik mag zelf weten wat ik zeg' wel iets waar de gemeenteraad zonder kan. Alleen al daarom gaat het een stuk Beter in Alphen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Maatschappelijk gisteren 17:16

Wethouder neemt buurttuin symbolisch in gebruik

Tijdens de Burendag afgelopen zaterdag in ‘Het Kruispunt’ heeft wethouder Gert Jan Schotanus de buurttuin in gebruik genomen. Met de tuin wil ‘Het Kruispunt’ iets betekenen voor de wijk. Maar ze willen ook hun liefde voor de natuur laten zien.

Verkeer en vervoer gisteren 14:55

Extra drempel aangelegd in drukke Karel Doormanstraat

Veel geparkeerde auto’s, kinderen die afgezet worden bij het kinderdagverblijf en de speeltuin bezoeken. En vergeet het bouwverkeer niet. De Karel Doormanstraat in het Alphense Rode Dorp is op dit moment een drukke straat. Bewoners maken zich zorgen om de verkeersveiligheid.

Sport gisteren 12:31

Medailles voor AZC tijdens regiokampioenschappen

Vorige week was eindelijk weer de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen voor de zwemmers van AZC: de limieten wedstrijd in Alkmaar. Dit weekend stond de eerste echte krachtmeting van het seizoen op het programma: de Regionale kampioenschappen estafette in Papendrecht.

Advertorial Horeca gisteren 11:20

Werken bij McDonald's: gastvrij, flexibel en bovenal gezellig

We kennen het allemaal: de grote gele M. Dé plek om naar toe te gaan voor een lekker burgermenu, een McFlurry of gewoon een kopje koffie. Maar een restaurant is niets zonder haar werknemers. Lars (19), Jelle (20), Sem (18) en Jitske (18) vertellen je wat werken bij McDonald’s zo uniek maakt.