MINERVA Popmuziek

Het wil niet zomeren met een beetje steun voor de popmuziek in Alphen aan den Rijn. Het Kasteel is al jaren weg en daarmee ook de kleinschalige popconcerten. Castellum programmeert geen popmuziek. In Parkvilla wordt voor eigen rekening progrock geprogrammeerd door Serious Music. Verder is er niks.

De jongerencentra die ooit popmuziek in huis haalden – Midas, Madonna, Zappa – zijn allang ter ziele. Zo’n soort soos is kennelijk een tijdgebonden iets. Het Kasteel, dat die functie over had genomen, was best succesvol maar is ten onder gegaan aan interne financiële strubbelingen.
Het Kasteel is echter vooral verdwenen door gebrek aan steun, medewerking en facilitering van de gemeente. Theater Castellum wordt voor miljoenen jaarlijks gesubsidieerd, maar popmuziek krijgt helemaal niets.

Of je nu voor- of tegen de PvdA bent, het was wel PvdA-wethouder Hélène Oppatja die de popmuziek op een nieuwe manier de kans wilde geven. Uit een tiental presentaties van verschillende initiatiefnemers werd indertijd het PopPlatform gekozen om de taak van Het Kasteel op een geheel eigen wijze uit te gaan voeren. Het nieuwe zat in de manier van werken. De complete subsidie werd beheerd als een fonds. Iedereen met een lokaal initiatief kon een aanvraag doen op basis van eenvoudige voorwaarden. Er kon dan een bedrag als subsidie worden geschonken, het kon een lening zijn of er kon apparatuur worden geleend. Ook een goed gesprek wilde nog weleens helpen.

Het PopPlatform stond op die manier bijvoorbeeld aan de wieg van het succesvolle Adèle Project dat nog steeds door de landelijke theaters toert. Ook heeft menige lokale band dankzij dat beetje steun wél kans gezien om een concert of ander optreden voor elkaar te krijgen. Hetzelfde geldt voor allerlei locaties, die dankzij de apparatuur, wel popmuziek konden programmeren. Het PopPlatform is na een paar zeer succesvolle jaren opgeheven. De initiatiefnemers en het bestuur hadden het helemaal gehad met de gemeentelijke bemoeizucht, ambtelijke bureaucratie en het gebrek aan invoelingsvermogen van de gemeente naar de inwoners toe.

Nu staat er een nieuw initiatief op. Gevoed vanuit de gemeente, Castellum, Parkvilla en De Nieuwe Muziekschool. Als eerste staat op het programma een enquête om te peilen wat inwoners willen en nodig hebben. Het is een beetje jammer dat die enquête niet gewoon kan worden ingevuld. Je krijgt de melding dat je al hebt ingevuld. Je virusscanner verbiedt het invullen. Of je ziet de vragen en je denkt WTF?!?

Popmuziek heeft als kenmerk dat een breed publiek geïnteresseerd is en dat er geen criteria als leeftijd of stijl gelden. Daarom was het fonds van het PopPlatform een hele goede manier om het beetje geld dat er was te beheren en om te zorgen dat de subsidies ook goed terechtkwamen. Nu opnieuw het wiel uitvinden, is gewoon een beetje dom…


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten gisteren 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.