Michou Studio Salt n Pepper
Blog Politiek

MINERVA Pronkstuk

Binnenkort is het Nationale Museumweek. Dat is dan de vijfde keer dat ruim vierhonderd musea in dezelfde week hetzelfde evenement hebben. Omdat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd en dit uitgebreid wordt gevierd in het hele land is het thema van deze week: vrijheid is goud.

De gedachte achter het thema is een beetje hinken op twee gedachten. Aan de ene kant willen aansluiten op de viering van 75 jaar bevrijding, dat is vrijheid. Aan de andere kant richten op de nationale schatten die in de musea liggen, dat is goud.

Natuurlijk zijn er musea die zich in de collectie altijd al richten op de Tweede Wereldoorlog. Denk maar aan het Verzetsmuseum of het Anne Frankhuis. Ook hebben, vooral grotere, musea een zaal of collectie ingericht rond het thema. De andere musea hebben allemaal zo hun eigen insteek. Het zijn lokale musea, musea rond een thema of bijvoorbeeld musea rond kunststromen.  

Even terug naar die gouden nationale schatten. Het gaat meestal natuurlijk niet om echt goud. Goud staat voor ‘het’ pronkstuk van het betreffende museum. Of voor het pronkstuk van dit jaar als een museum er veel heeft.

Soms zijn de pronkstukken letterlijk verbonden aan 75 jaar bevrijding. Zo heeft het Verzetsmuseum Amsterdam een Nationale Feestrok gekozen. Deze rok is bedacht door Mies Boissevain toen zij terugkeerde uit kamp Ravensbrück om te dragen tijdens  de bevrijdingsfeesten. Zo’n rok werd gemaakt van kleine restjes textiel, grote lappen waren allang niet meer verkrijgbaar.

In Alphen aan de Rijn hebben wij Museumpark Archeon. Dat is een historisch museum rond experimentele archeologie en rond het dagelijks leven in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Een pronkstuk rond 75 bevrijding zit er dan niet in.

Maar: de Romeinse tijd is wel een tijd van bezetting door een vreemde macht. Het Romeinse Rijk bestaat uit een klein stukje ‘eigen’ terrein en een heleboel bezet grondgebied van anderen. Het is geen permanente oorlog, maar de oorspronkelijke inwoners zijn ook niet helemaal vrij om hun eigen cultuur te volgen.

Voor het pronkstuk kiezen voor deze periode is dan ook een logische keuze. En dus staat straks op de website van de Nationale Museumweek een Schip van Zwammerdam als origineel pronkstuk uit Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.