Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Resetten

Gelukkig Nieuwjaar mensen! Erger dan 2020 kan het niet worden… En hup daar was een geheel nieuwe coronavariant die nog veel besmettelijker is en die kennelijk vooral ook door kinderen wordt verspreid. En er is nog iets.

Laat ik nou denken dat 2020 al een soort van rampjaar was. Het halve bedrijfsleven valt om en dan vooral de horeca, de culturele sector en de zelfstandig professionals. De maatregelen lijken nog erger uit te pakken dan de ziekte zelf.
Het Kabinet weet dat ook en dus zijn er veel steunmaatregelen. Dat is echter nooit genoeg om iedereen op het niveau van begin 2020 te houden, toen we allemaal nog dachten dat het virus vooral elders zou huishouden en wel onder controle te krijgen was.

Gewoon 1,5 meter afstand houden, heel vaak je handen wassen en in je elleboog niezen. Waar ze even niet aan hadden gedacht is de buitengewoon eigenwijze natuur van al die mensen die dat dus moeten doen. Er is inmiddels een mondkapje voor openbare ruimten bij gekomen en een redelijk strenge lockdown. Er mankeert nog een avondklok en alles dicht behalve apotheek en supermarkt. En toch zijn er wappies die dat allemaal niet serieus nemen.

Al het gedoe rond het virus was tot woensdagavond heel belangrijk, omdat de eerste vaccinatie eindelijk in Nederland werd gegeven. Dat werd opeens totaal overschaduwd door de Bestorming van het Capitol door aanhangers van en opgehitst door, let op, de belangrijkste president in de hele wereld  Trump.

Als zoiets in de US kan gebeuren, kan het ook bij ons. En het is ook al bij ons gebeurd. Het zag er alleen anders uit. Maak niet de vergissing dat de Hitlerjugend op een andere manier werd bespeeld dan de meute die in Washington tekeerging.
Mensen tegen elkaar opzetten is van alle tijden. Zo zijn de Jodenvervolgingen ontstaan. En de heksenjachten. En de grote oorlogen. Allemaal populistische ophitserij met ergens aan de top een arrogante klootzak die zichzelf zwaar overschat als mens.
Populisme, uitsluiten van groepen, haat preken. Het is er ook bij ons. In de Tweede Kamer, in gemeenteraden, maar ook gewoon op straat en in de buurt.

Even terug naar het virus. Als we dat onder controle hebben, is het tijd om eens stevig het leven te resetten. Weg uit de ratrace. Weg met de wegwerpmaatschappij. En vooral belangrijk maken wat er belangrijk bleek te zijn in coronatijd: andere mensen!


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 14:30

Dit jaar eenmalige huurverlaging voor sociale huurwoningen

In 2021 hebben huurders in sociale huurwoningen met een laag inkomen en een hoge huur recht op een eenmalige huurverlaging. De regering kondigde dit vorig jaar aan tijdens Prinsjesdag. Dat is goed nieuws voor een aantal huurders van Woonforte.

Overige vandaag 13:06

Megajacht Vanish vaart door de Rijn

Zaterdagochtend was het weer raak. Door de Rijn voer weer een megajacht, wat zoals gewoonlijk weer veel bekijks trok. 

Advertorial Overige vandaag 10:39

Gebarencursus in AquaRijn gaat weer van start

Vanaf woensdag 10 februari start een nieuwe gebarentaalcursus voor beginners (NGT). De cursus duurt twaalf weken en vindt plaats in Buurthuis AquaRijn van 19:30 uur tot 21:30 uur.

Overige vandaag 09:02

Sponsorpaal compenseert inzamelingsacties Alphense Voedselbank

Door alle maatregelen rondom corona heeft Voedselbank Alphen aan den Rijn en omstreken al tien maanden geen inzamelingsacties kunnen houden in supermarkten. Daarom plaatste de Voedselbank deze week een zogeheten sponsorpaal bij Albert Heijn Konincks in Koudekerk. Andere supermarkten in Alphen volgen binnenkort.