Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Rijke stinkerds

Soms lijkt het alsof er twee soorten mensen bestaan. Rijke mensen die allemaal een mooi groot huis kopen. En arme mensen die moeten bedelen om vier muren en een dak. De laatste groep is de groep die op de wachtlijsten van de woningbouwcorporaties staat.

De eerste groep, die rijke stinkerds met hun villa's aan het water, daar weten we eigenlijk niks van. Zij zijn niet echt in beeld als het erom gaat om de koppen te tellen van mensen die een huis zoeken.

De laatste groep, de arme sloebers en zielenpoten, daar weten we heel veel van. Zij staan namelijk op de wachtlijst voor een sociale huurwoning en daarom kunnen we goed tellen hoeveel het er zijn.

Dat dit beeld zwaar vertekend is behoeft kennelijk een betoog.

Elke social media post die over woningbouw gaat, kan namelijk rekenen op een berg toetsenbordridders die gaat roeptoeteren dat er sociale woningen gebouwd moeten worden. Elke inbreng van de lokale politieke partij SP begint met alweer vertellen dat er zoveel arme mensen zijn die geen huis hebben.

In het stervensrijke Nederland hebben wij het best aardig geregeld. We hebben woningcorporaties in het leven geroepen om onze minder rijken een woning te geven. Dat zijn de sociale huurwoningen. In Alphen aan den Rijn is 30 procent van de nieuwbouw voor deze groep inwoners. Dat getal is niet uit de lucht gegrepen, het komt overeen met de omvang van de groep.

Wie er nu al heel veel jaren buiten de boot valt is Jan Modaal. De gewone man met een gemiddeld inkomen. Niet echt een vetpot, want dat is 38.000 euro bruto per jaar. Wil Jan met zijn gezin voor een sociale huurwoning van maximaal 763 euro in aanmerking komen, mag Jan maximaal 45.000 euro bruto verdienen.

Een eurootje meer en Jan valt ineens overal buiten en Jan staat op straat. Want huurwoningen van 764 euro bestaan niet. Sterker nog: tussen 763 en 1200 euro huur is er vrijwel niets. Maar 1200 euro plus kan Jan niet betalen. En ook twee keer Jan heeft moeite met dit soort bedragen.

Daarom is alleen maar sociale huurwoningen bouwen ongewenst. Daarom moet er ook 30 procent woningen voor het middensegment worden gebouwd. En daarom moeten er vooral ook woningen in de vrije sector bij. De rijke stinkerds die daarin gaan wonen, betalen namelijk de tekorten op de woningen voor de rest.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.