Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Romeinen

Is Alphen aan den Rijn een stad of een dorp? Volgens mij gaan Alphenaren naar het dorp en wonen ze in een stad. Ik ga zelf altijd naar het dorp om nieuwe schoenen te kopen of om de lokale horeca onveilig te maken. Maar, ik woon in een stad

Ook schrijf ik in elk artikel stad en spreek ik ook over Alphen-Stad. Gewoon om duidelijk onderscheid te maken tussen de gemeente en tussen de stad. Als het over het dorp gaat, weet trouwens elke Alphenaar dat de gewenste ontmoetingsplek ergens in het centrum van de stad is. Niet in een van de buitenwijken. Niet in een van de dorpen elders in de gemeente.

Historisch gezien is Alphen aan den Rijn altijd een gemeente geweest. Dat lag al vast in de wet toen de gemeente ontstond. Stadsrechten waren ook toen al minstens een eeuw afgeschaft. In feite zijn stadsrechten een middeleeuws overblijfsel uit het feodale systeem. Stadsrechten werden door de landheer gegeven. Het ging dan bijvoorbeeld over het recht om een markt te houden of om het recht om een muur te bouwen. Die markt had Alfen wel, maar een muur is er nooit geweest.

De oorsprong van Alphen aan den Rijn zijn drie dorpen: Oudshoorn, Alfen en Aarlanderveen. Alle drie gelegen langs de Oude Rijn. Er waren nog veel meer dorpjes, buurtschappen en buitenplaatsen. In de loop der eeuwen ontstonden de drie lintdorpen die nog steeds herkenbaar zijn aan het stratenpatroon en aan de rivierlopen. En nu vormen we met z’n allen een stad.

Alfen is minstens tweeduizend jaar oud. De oorsprong van het middeleeuwse Alfen is eigenlijk het Romeinse castellum. Rond dit fort lagen kampdorpen. Een aan de noordkant waar nu het Burgemeester Visserpark ligt. Een aan de zuidkant langs de Julianastraat. Ruwweg is die straat trouwens ongeveer waar de Romeinse grensweg langs de rivier liep. Elk fort had ambachtslieden nodig om te kunnen bestaan. Boeren vonden handel drijven met die Romeinen ook helemaal niet verkeerd.

Wat die Romeinen met het begrip stad te maken hebben? Heel simpel. Het idee van hoe een moderne stad er uit zou moeten zien en hoe deze hoort te functioneren, is bedacht door de Romeinen. Een stad heeft openbare gebouwen, grote wegen, een behoorlijk voorzieningenniveau en een eigen bestuur. Kijk, als we nu even dat middeleeuwse systeem eruit filteren dan is wel zeker dat Alphen aan den Rijn een echte stad is. Volgens die Romeinen al.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Cabaret vandaag 10:59

Marlon Kicken: de cabaretier die het leven tekent

Met een ontwapenende glimlach en een relaxte houding betreedt Marlon Kicken het podium, klaar om zijn publiek mee te nemen op een reis door zijn eigen getekende wereld. Deze goedlachse cabaretier heeft zichzelf op de kaart gezet als een meester van de humor, gewapend met een gezonde dosis zelfspot.

Politiek vandaag 09:53

Leefomgeving Alphen Centrum en Park Zegersloot

In de gebiedsagenda 2024-2027 voor Alphen Centrum en Park Zegersloot gaat het over de leefomgeving van een stedelijk gebied en een aansluitend recreatiegebied. Belangrijk zijn het vergroenen van het stedelijk gebied met een goede aansluiting naar het recreatiegebied, betere verkeersveiligheid vooral voor fietsers en voetgangers en meer ontmoetingsplekken.

Gemeente gisteren 16:18

De fietsrotonde nabij het NS-station is verwijderd

De fietsrotonde langs de Prins Bernhardlaan nabij het NS-station in Alphen aan den Rijn is verwijderd. De rotondes wordt vaak verkeerd gebruikt (tegen de richting in) en vormt een obstakel midden op het fietspad. Met het verwijderen van de fietsrotonde ontstaat er meer ruimte, waardoor je als fietser comfortabeler en zonder hinderlijke obstakels je route kunt vervolgen.

Stadsdichter gisteren 15:45

Chanty Louis is de nieuwe stadsdichter van Alphen

Zondag werd de nieuwe stadsdichter van Alphen gekozen. Lars Ferwerda gaf het stokje over aan de Alphense Chanty Louis (31). Ze schrijft gedichten over streven naar verbinding en strijden tegen racisme.