Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Romeinen

Is Alphen aan den Rijn een stad of een dorp? Volgens mij gaan Alphenaren naar het dorp en wonen ze in een stad. Ik ga zelf altijd naar het dorp om nieuwe schoenen te kopen of om de lokale horeca onveilig te maken. Maar, ik woon in een stad

Ook schrijf ik in elk artikel stad en spreek ik ook over Alphen-Stad. Gewoon om duidelijk onderscheid te maken tussen de gemeente en tussen de stad. Als het over het dorp gaat, weet trouwens elke Alphenaar dat de gewenste ontmoetingsplek ergens in het centrum van de stad is. Niet in een van de buitenwijken. Niet in een van de dorpen elders in de gemeente.

Historisch gezien is Alphen aan den Rijn altijd een gemeente geweest. Dat lag al vast in de wet toen de gemeente ontstond. Stadsrechten waren ook toen al minstens een eeuw afgeschaft. In feite zijn stadsrechten een middeleeuws overblijfsel uit het feodale systeem. Stadsrechten werden door de landheer gegeven. Het ging dan bijvoorbeeld over het recht om een markt te houden of om het recht om een muur te bouwen. Die markt had Alfen wel, maar een muur is er nooit geweest.

De oorsprong van Alphen aan den Rijn zijn drie dorpen: Oudshoorn, Alfen en Aarlanderveen. Alle drie gelegen langs de Oude Rijn. Er waren nog veel meer dorpjes, buurtschappen en buitenplaatsen. In de loop der eeuwen ontstonden de drie lintdorpen die nog steeds herkenbaar zijn aan het stratenpatroon en aan de rivierlopen. En nu vormen we met z’n allen een stad.

Alfen is minstens tweeduizend jaar oud. De oorsprong van het middeleeuwse Alfen is eigenlijk het Romeinse castellum. Rond dit fort lagen kampdorpen. Een aan de noordkant waar nu het Burgemeester Visserpark ligt. Een aan de zuidkant langs de Julianastraat. Ruwweg is die straat trouwens ongeveer waar de Romeinse grensweg langs de rivier liep. Elk fort had ambachtslieden nodig om te kunnen bestaan. Boeren vonden handel drijven met die Romeinen ook helemaal niet verkeerd.

Wat die Romeinen met het begrip stad te maken hebben? Heel simpel. Het idee van hoe een moderne stad er uit zou moeten zien en hoe deze hoort te functioneren, is bedacht door de Romeinen. Een stad heeft openbare gebouwen, grote wegen, een behoorlijk voorzieningenniveau en een eigen bestuur. Kijk, als we nu even dat middeleeuwse systeem eruit filteren dan is wel zeker dat Alphen aan den Rijn een echte stad is. Volgens die Romeinen al.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.