Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Romeinse nostalgie

Wat ik persoonlijk erg leuk vind aan facebook is het grote gehalte aan herinneringen. Niet die facebook voor mij selecteert, want daar denk ik van 'waar gaat dit over?' Nee, het gaat om het delen van foto's en verhalen over vroegâh door mensen van vroegâh en van nu.

Het zal de leeftijd zijn of misschien wel te veel tijd om na te denken. Maakt ook niet uit. Wat ik opmerk, is dat er steeds meer leuke dingen voorbij komen waar een herinnering aan is verbonden of waar een verhaal bij hoort. Als je er eenmaal een voorbij ziet komen, zie je er steeds meer. Net zoiets als overal zwangere vrouwen zien als je zelf in verwachting bent.

Vanmiddag zag ik een fotoalbum van Legio II Avgvsta. Dat is een groep Romeinse herbelevers. Het album is van een groot optreden in Museum Kalkriese in de afgelopen week. Dat is op en bij het slagveld van de beroemde Varusslag.
Voor wie niet weet wat dat nu weer is: tijdens deze slag in het Teutoburgerwoud zijn drie complete Romeinse legioenen in de pan gehakt en het was de facto het einde van de Romeinse ambities in Germania. Dat slagveld is teruggevonden en deels opgegraven. In het archeologische museum is veel te zien van wat is opgegraven, in het bijbehorende park is de route van de  slag deels te volgen.

Een van de eerste grote festivals in Museum Kalkriese werd in 2003 gehouden. En daar was ik bij en deed ik ook min of meer aan mee. Met diezelfde groep, maar dan de Engelse versie. Daar heb ik nog foto’s van. Nu ik eraan denk: leuk om die eens af te stoffen en in te lezen in de computer om een heerlijk nostalgisch album mee te maken.

Twintig jaar geleden deden wij, als in groep Romeinse herbelevers, al ons best om zoveel mogelijk mensen te laten zien wat nu precies de betekenis is van archeologische vondsten en hoe deze er als nieuw product uitzagen. Daaraan verbonden was het militaire en burgerleven van echte mensen van tweeduizend jaar geleden.

Tegenwoordig doe ik eigenlijk hetzelfde bij het maken van de website RomeinsAlphen.nl en de activiteiten daaromheen, zoals het ontwikkelen  van een Romeinse stadswandeling in het centrum van Alphen aan den Rijn. En gisteren kreeg ik de vraag om een 'lezing voor leken' te houden in de Alphense bibliotheek. Ik denk dat ik dat wel kan.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.