Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Sop, kool en geit

Het was echte politiek donderdagavond tegen middernacht. Het zwaard van Damocles, de kwestie Gnephoekpolder die al jaren boven de coalitie van Nieuw Elan, CDA en GroenLinks hangt, is dan net gevallen. GroenLinks kondigt na een schorsing aan op te stappen.

Hoewel het er al maanden aan zit te komen, kijken de fractievoorzitters van Nieuw Elan en CDA geschokt in de camera van hun eigen laptop. Beide partijen melden dat zij het zo lang mogelijk vooruit hebben geschoven. Maar: nu moeten zij echt kiezen vóór bebouwing van de Gnephoekpolder. Voor de inwoners.
Ook fractievoorzitter René Driesen is duidelijk niet blij met de uitkomst van het politieke debat. GroenLinks wil de polders groen houden. De partij staat voor haar principes, maar zij staat hierin uiteindelijk ook alleen.

Vier jaar geleden is een compromis gesloten tijdens de coalitieonderhandelingen: de Gnephoekpolder wordt alleen in de zuidelijke hoek bebouwd. Daar ligt een voormalig industrieterrein. GroenLinks doet daarmee water bij de wijn en dat doen Nieuw Elan en CDA ook.
Toen dat compromis gesloten werd, leek het erop dat een daadwerkelijke bebouwing van de Gnephoek nog heel ver weg was. Ondertussen is de stad volgebouwd en er moet naar de polders aan de rand worden gekeken voor woningen. De nood is hoog.

Wethouder wonen, Gerard van As, meldt dat de raad een besluit moet nemen. Hij heeft de Gnephoek niet als ontwikkellocatie aangewezen in de Woonvisie en in de Omgevingsvisie. Nu deze op de agenda staan, is het oppositiepartij VVD die een voorstel indient om dit wel te doen.

GroenLinks is tegen dit voorstel. SP en RGL stemmen ook tegen, dat is echter voor de bühne. Beide partijen stemmen vervolgens voor de visies waar het om gaat, want uiteindelijk gaat ook bij hen wonen voor groen. GroenLinks is de enige partij die daadwerkelijk de Gnephoek niet wil ontwikkelen voor woningbouw.

Met het indertijd gesloten compromis werden de kool en de geit gespaard. Nu er zes weken voor de gemeenteraadsverkiezingen duidelijk stelling is genomen, door alle drie de coalitiepartners, is het de vraag of voor GroenLinks het sop de kool waard was.
Wint de partij stemmen door principieel tegen woningbouw in de Gnephoek te stemmen? Of gaan Nieuw Elan en CDA er met de meeste stemmen vandoor?


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.