Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Stadsrechten

Alphen aan den Rijn is een echte stad. En nee, deze stad heeft geen stadsrechten. Net als Almere, Lelystad en Zoetermeer die niet hebben. Dat komt omdat stadsrechten een middeleeuws fenomeen zijn. De laatste keer dat stadsrechten zijn verleend, was in 1586. In 1848 zijn stadsrechten afgeschaft en uit de grondwet verdwenen.

Om het geschiedenislesje compleet te maken: de rechten van 1586 gingen naar Willemstad in Noord-Brabant. Niet echt een stad om te onthouden. Bovendien is het 434 jaar geleden.

In de middeleeuwen werden regelmatig stadsrechten verleend. Zo’n recht was bijvoorbeeld het houden van een markt of het recht op eigen rechtspraak of op zelfbestuur. Omdat steden sinds het jaar 1000 steeds meer rechten kregen, hield de adel er steeds minder over.
Door de stadsrechten konden de steden opkomen. In de Lage Landen resulteerde dat in een samenleving waarbij steden aan de macht waren.
Dat gebeurde in dezelfde tijd ook in Noord-Italië. Dit waren in Europa de enige twee gebieden waar burgers machtiger waren dan de adel en bovendien zichzelf bestuurden.

Nu is de definitie van stad allang veranderd. Een middeleeuwse stad was naar de huidige maatstaven een gehucht zonder voorzieningen. De kroeg, de kerk en een marktplein met wat huizen erom heen. Soms ietwat groter met een muur om de nederzetting.
Natuurlijk was ook het middeleeuwse Amsterdam al een grote stad. Niet alleen in Holland, maar in de hele wereld. Beroemd door de VOC, die van de slavenhandel.

Nu duidelijk is vastgesteld dat de stadsrechten al eeuwen niet meer zijn verleend en bijna 200 jaar geleden zijn afgeschaft, kan meteen het sprongetje naar de huidige tijd worden gemaakt. Tegenwoordig is de definitie van een stad nou niet bepaald dat er een markt is.

Nee, het gaat om een goede infrastructuur en een goed voorzieningenniveau. Zoiets als: er rijdt een trein, er zijn grote wegen, er is een ziekenhuis (zelfs een uitgekleed ziekenhuis telt mee), er is stadshart om te shoppen en er zijn scholen. Zoiets.

Dus is ons Alphen aan den Rijn een echte stad. Het stadshart van een hele grote gemeente met heel veel buitengebied en een paar pittoreske dorpjes. Dat echte Alphenaren nog altijd naar ‘het dorp’ gaan als ze gaan shoppen? Dat heeft daar helemaal niets mee te maken…


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Van 0 naar 20 vandaag 18:41

Van 0 naar 20: het weer

Tja, kijk naar buiten en je weet het eigenlijk al. Het is herfst. En dat betekent regen, wind en lage temperaturen. Maar ja, dat schema blijft roepen. En omdat de 20 van Alphen al in maart gelopen gaat worden, zullen Stefan en Mitchell toch moeten blijven trainen. Motivatie vinden dus!

Advertorial Economie vandaag 17:15

Wouter Sjerp: hét juiste advies voor jouw hypotheek

Voor vele Alphenaren zal dit gezicht of deze naam wel bekend klinken. De goedlachse Wouter, geboren en getogen in Alphen aan den Rijn, heeft menig dorpsgenoot al voorzien van juist advies qua hypotheek. En nu pakt hij dat nog beter aan. Hij is dé hypotheekspecialist van Alphen.

Blog Op reis met Naomi vandaag 15:26

Op reis met Naomi: Unleash the Power Within

Deze week ben ik even wat later, wat komt door mijn 4-daagse online evenement ‘UPW’ (Unleash the Power Within) van Tony Robbins, waarin ik vier dagen volledig ondergedompeld ben in persoonlijke ontwikkeling. Concrete handvatten, bijzondere en leerzame verhalen, mooie meditaties, diepe inzichten, vele realisaties, verbinding; met mijzelf en met andere deelnemers (11.000 uit maar liefst 139 landen!).