Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Theater

Er moet opnieuw geld worden bijgelegd bij Theater Castellum. Nu gebeurt dat elk jaar, dus we hoeven hier niet verbaasd over te zijn. Deze keer al helemaal niet, want het is een gevolg van de coronacrisis. Iedereen staat nu in het rood speciaal in de culturele sector.

De nieuwe wethouder van GroenLinks, Erik van Zuylen, zag het als een geluk bij een ongeluk dat het theater toch al de hele zomer gesloten is en dus niets had geboekt. Je mag het niet zeggen, maar bij die bedragen denken we dat allemaal.
Je zou trouwens denken dat als een voorstelling niet wordt gespeeld dat je die dan ook niet hoeft te betalen als theater zijnde. Dat blijkt echter niet zo te zijn. Er zijn allerlei kosten die wel degelijk moeten worden voldaan.

Bovendien is het einde van de corona-ellende voor de theaterwereld nog niet in zicht. Door de anderhalve meter regeling mogen er sowieso minder mensen naar binnen en dus zijn ook de inkomsten van wel gespeelde voorstellingen minder. Het voordeel bij dit nadeel is dat de zaal sneller vol lijkt.

Even terug naar dat geld en de optimistische GroenLinks wethouder. Natuurlijk is het niet fijn dat er een klap geld naar het theater is gegaan omdat ze de hele zomer dicht zijn voor een verbouwing en er daarom de hele zomer geen inkomsten zijn. Maar daar hadden we al op gerekend, aldus de wethouder.
Dat corona er bovenop kwam en toevallig overlapte. Soit. Maar er moet ook nog geld bij gewoon omdat er altijd geld bij moet. 'Er is geen enkel theater in Nederland winstgevend', aldus Van Zuylen. En daar heeft hij gelijk in.

Dus vindt deze gloedjenagelnieuwe wethouder dat het theater zo snel mogelijk structureel geregeld moet worden. Elke keer geld erbij, omdat er weer eisen worden gesteld waaraan geen enkel theater kan voldoen, is ook niks. Dus nu werken aan een realistische exploitatie en een structurele subsidie die voldoet.

Het is de eerste wethouder die dit klip en klaar stelt. Sinds het theater er door een aantal partijen, met PvdA voorop, doorheen is gejast, is het sukkelen. Het theater is fantastisch. Het theater is een cultureel pareltje. Het theater moet dus ook zo behandeld worden. Kom dus maar op met je portemonnee, wethouder Erik!


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Cultuur vandaag 10:43

Alphense leerlingen primair onderwijs verzekerd van kunst- en cultuureducatie

Het kunst en cultuurprogramma primair onderwijs voor 2021-2022 is gepresenteerd. Acht schoolorganisaties en Fonds Alphen hebben al drie keer een convenant met de stichting Het Cultuurpalet afgesloten. Zo wordt er gegarandeerd voor alle groepen (7200 leerlingen en 36 basisscholen) een aanbod gecreëerd.

Maatschappelijk gisteren 17:41

Pilot voor toezicht houden bij Zegerplas deze zomer van start

In de zomer zoeken veel Alphenaren de verkoeling op, waarvoor de Zegerplas een populaire plek is. Bij drukte zit een ongeluk in een klein hoekje. Om dit te voorkomen, gaan vrijwilligers van de Alphense Reddingsbrigade in de zomermaanden als proef toezicht houden bij de Zegerplas. 

Werken gisteren 16:32

Het nieuwe vacature aanbod van week 24

Op zoek naar leuke baan of een nieuwe uitdaging in Alphen of omgeving? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen. Alphens.nl heeft haar eigen vacaturepagina. Op deze pagina zijn diverse soorten vacatures in verschillende branches te vinden. Ben jij nieuwsgierig naar het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen? Lees dan snel verder.