Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Theater

Binnen de Alphense politiek is het theater aan het Rijnplein een heet hangijzer. Er is al vanaf het prille begin gedoe over de kosten van dit theater. Dat Alphen-Stad een mooi groot en goed theater moet hebben, daar gaat het gesprek meestal niet over. Wel over de exploitatie en over de subsidie. En vooral over de financiële tekorten en de laatste jaren ook over de gebreken aan het gebouw.

Het enorme state-of-the-art gebouw is afgekeken van de grote steden. Maar ja, de kosten. En dus is er beknibbeld op allerlei zaken en is het theater gebouwd door een architect die nog nooit een theater had neergezet of er nooit van z’n leven is geweest.
Behalve de bouwgebreken, zoals lekkages en de ontbrekende brandveiligheid, zijn de foyers te klein en de looproutes onhandig, zit de garderobe op een hele rare plek en is de ingang van de bioscoop vrijwel onzichtbaar.

Die kosten dus. Indertijd wilden VVD, CDA en PvdA per se een groot theater. Dat was reuze jammer voor het goed draaiende Parktheater, want dat werd en passant de nek omgedraaid.
Om dat grote theater te krijgen, is een zeer optimistische exploitatie bedacht die direct door alle theaterdeskundigen finaal onderuit is gehaald. De bedachte exploitatie was volkomen onrealistisch en dat was aantoonbaar uit de cijfers van de theaterbranche. Horeca werd gezien als verdienmodel en dat was toen en nu onmogelijk voor horeca bij een theater.

Het gemeentebestuur heeft desalniettemin besloten om het theater toch te bouwen en om die ontoereikende exploitatie als uitgangspunt te nemen voor de noodzakelijke, want bij alle theaters broodnodige, subsidie. Achteraf, als een soort van doekje voor het bloeden.
Nu zitten wij nog steeds met dat financiële wangedrocht, omdat gemeenteraad na gemeenteraad blijft ontkennen dat indertijd een flinke inschattingsfout is gemaakt. Reden waarom er ook nooit naar een realistische begroting en een realistische subsidie is gestreefd.

Het theater heeft haar bestaansrecht al lang en breed bewezen.
Nu moet het gemeentebestuur nog bewijzen dat ze een knip voor de neus waard is en zorgen dat er elk jaar voldoende structurele subsidie naar het theater gaat. Dan blijft dat stukje van de culturele sector tenminste overeind.

Over die paar miljoen extra om het theater brandveilig te maken, hoeft het niet te gaan. Dat is een vereiste en een verplichting waar de gemeente Alphen aan den Rijn niet onderuit kan.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 14:30

Dit jaar eenmalige huurverlaging voor sociale huurwoningen

In 2021 hebben huurders in sociale huurwoningen met een laag inkomen en een hoge huur recht op een eenmalige huurverlaging. De regering kondigde dit vorig jaar aan tijdens Prinsjesdag. Dat is goed nieuws voor een aantal huurders van Woonforte.

Overige vandaag 13:06

Megajacht Vanish vaart door de Rijn

Zaterdagochtend was het weer raak. Door de Rijn voer weer een megajacht, wat zoals gewoonlijk weer veel bekijks trok. 

Advertorial Overige vandaag 10:39

Gebarencursus in AquaRijn gaat weer van start

Vanaf woensdag 10 februari start een nieuwe gebarentaalcursus voor beginners (NGT). De cursus duurt twaalf weken en vindt plaats in Buurthuis AquaRijn van 19:30 uur tot 21:30 uur.