Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Thorbeckeplein

Het is bijna, of misschien wel zeker, on-Alphens zoals het Thorbeckeplein er tegenwoordig bij ligt. Gezellige kleine zaakjes, zoals de ijssalon en Fijn en de buurt-Italiaan. Maar ook mooie grote horeca zoals Maggie Blue in het oude Nutsgebouw.

Het is er echt leuk geworden. Wie had dat gedacht toen het plein er jarenlang bij lag als een doods afbraakgebied. Je kunt er nu op een doordeweekse avond rustig een hapje eten in de piepkleine Osteria en daarna afzakken naar de drukte bij Maggie’s. En niet om het een of ander, een deel van de charme is natuurlijk ook dat je bekenden tegen het lijf loopt.
Niet dat er iets mis is met de Julianastraat. Ook daar kom ik al jaren, bij de Burgemeester en bij de Wijnbar, en ook daar kom ik van alles en iedereen tegen. Zo af en toe ook om de hoek bij De Zaak op het terras, speciaal in de zomer als er in de stad iets te doen is.

Om de een of andere reden heeft het Alphense centrumgebied de reputatie van saai, geen terrassen en niet gezellig. Dat is volkomen ten onrechte. Zowel de horeca aan de Oude Rijn en het Rijnplein als die langs de Kromme Aar en rond het Thorbeckeplein zijn prima te doen.
Het is echter niet alleen de horeca die een stad gezellig maakt. Het is ook de inrichting van een plein, de bomen, leuke etalages en speciaal in Alphen-Stad: het water dat nooit ver weg is.

Van de week vroeg iemand mij of ik spontaan iets leuks en/of moois op kon noemen aan Alphen aan den Rijn. Daar moest ik aan denken toen ik donderdagavond met vriendin zat te genieten aan een piepklein tafeltje aan het raam met uitzicht op de enorme kerstboom op het Thorbeckeplein. Dubbel leuk dat de ober mij herkende van mijn blogs op Alphens.nl. Beroemd in de supermarkt, zullen we maar zeggen.

Ik had de Oudshoornsekerk genoemd als iets moois in de stad, want dat schoot me zo te binnen. Ik heb namelijk iets met kerken, dus het had ook de Bonifatius kunnen zijn. Maar ik had net zo goed het nieuwe Thorbeckeplein kunnen noemen. Dat is ook een heel geslaagd stukje Alphen geworden. Maar daar was ik toen nog niet geweest…


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.