Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Toetsenbordhelden

Ik weet natuurlijk ook wel dat het verstikkend warm was afgelopen week. Iedereen heeft er last van. Het heeft de al dan niet bekende toetsenbordhelden er kennelijk toe verleid om her en der lekker te keer te gaan tegen alles en iedereen.

Het duidelijkste doelwit was natuurlijk de Voedselbank. De stichting heeft voor het eerst in haar bestaan besloten om niet uit te delen bij een buitentemperatuur van rond de 40 graden en een aanzienlijk hogere binnentemperatuur.

Nu heb ik zelf ook best weleens iets te zeggen over het functioneren van de dames en heren politici, over bureaucratische hoogstandjes van deze of gene, over onbenulligheden van organisaties en over het niet kunnen vinden van de simpele oplossing. Desalniettemin vind ik het schokkend hoe totaal niet gehinderd door enige kennis van zaken de plaatselijke toetsenbordhelden zijn.

Enerzijds heeft dat besluit van de Voedselbank te maken met zorg om de vrijwilligers en klanten, maar anderzijds gaat het ook over de veiligheid van het voedsel. De mensen van de Voedselbank willen liever geen ambulance bellen als er iemand in hun bloedhete pand onwel zou worden. Ze willen al helemaal niet dat er iemand een enge ziekte krijgt door bedorven voedsel.
Buiten deze menslievendheid om bestaat er ook nog zoiets als wet- en regelgeving rond het opslaan, vervoeren en uitgeven van voedsel. De Voedselbank moet aan dezelfde eisen voldoen als een ‘gewone’ supermarkt.

Desalniettemin zijn er mede-Alphenaren die de Voedselbank wel even uit gaan leggen hoe zij dat uitdelen moeten organiseren. Dat zijn dan altijd mensen die nog nooit zelf een kijkje hebben genomen bij de opslag en het uitdeelpunt. En zij hebben ook nog nooit een vinger uitgestoken om te komen helpen als vrijwilliger op hun enige vrije dag van hun betaalde werk. Meestal zijn het ook geen helden op het gebied van organiseren of het zoeken van sponsoren.

Natuurlijk zijn de mensen van de Voedselbank allang op zoek naar een goede oplossing: de opslag en uitdeel in één pand zodat er minder sjouwwerk is, er minder vrijwilligers nodig zijn, de kosten omlaag kunnen en alles voldoet aan de eisen van de Warenwet. Ze zijn echt niet achterlijk daar. Punt is: het is een stichting zonder inkomsten die gerund wordt door vrijwilligers.

Tegen de gemeente Alphen aan den Rijn zeg ik: kom nu eindelijk eens met een structurele oplossing. Tegen de toetsenbordhelden zeg ik: haal die vingers van dat toetsenbord en steek je handen eens uit de mouwen. Bij de Voedselbank bijvoorbeeld.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 00:28

Veel schade bij botsing op de Oostkanaalweg

Op de Oostkanaalweg-N207 in Alphen aan den Rijn heeft vrijdagavond een kop-staartbotsing plaatsgevonden. Bij het ongeval raakte niemand gewond.

Alphens Restaurantweek gisteren 18:33

Alphens Restaurantweek: Brasserie de Alphense Burgemeester

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s, speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Vandaag de beurt aan Brasserie de Alphense Burgemeester!

Overige gisteren 14:20

TikTokkers klimmen over hek kinderboerderij voor filmpje

De rust van de dieren bij Kinderboerderij Bospark in Alphen werd afgelopen woensdagavond abrupt verbroken door een paar meiden die over het hek klommen. Zij wilden ’s avonds laat een filmpje opnemen voor op de populaire app TikTok.

Calamiteiten gisteren 13:18

Fietsendiefstallen rondom zaterdagmarkt toegenomen

Er zijn de afgelopen weken veel aangiften bij de politie gedaan van diefstal van elektrische fietsen. Opvallend, zo zegt de politie, is dat de dieven vooral fietsen stelen die geplaatst zijn bij de zaterdagmarkt.