Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Toetsenbordhelden

Ik weet natuurlijk ook wel dat het verstikkend warm was afgelopen week. Iedereen heeft er last van. Het heeft de al dan niet bekende toetsenbordhelden er kennelijk toe verleid om her en der lekker te keer te gaan tegen alles en iedereen.

Het duidelijkste doelwit was natuurlijk de Voedselbank. De stichting heeft voor het eerst in haar bestaan besloten om niet uit te delen bij een buitentemperatuur van rond de 40 graden en een aanzienlijk hogere binnentemperatuur.

Nu heb ik zelf ook best weleens iets te zeggen over het functioneren van de dames en heren politici, over bureaucratische hoogstandjes van deze of gene, over onbenulligheden van organisaties en over het niet kunnen vinden van de simpele oplossing. Desalniettemin vind ik het schokkend hoe totaal niet gehinderd door enige kennis van zaken de plaatselijke toetsenbordhelden zijn.

Enerzijds heeft dat besluit van de Voedselbank te maken met zorg om de vrijwilligers en klanten, maar anderzijds gaat het ook over de veiligheid van het voedsel. De mensen van de Voedselbank willen liever geen ambulance bellen als er iemand in hun bloedhete pand onwel zou worden. Ze willen al helemaal niet dat er iemand een enge ziekte krijgt door bedorven voedsel.
Buiten deze menslievendheid om bestaat er ook nog zoiets als wet- en regelgeving rond het opslaan, vervoeren en uitgeven van voedsel. De Voedselbank moet aan dezelfde eisen voldoen als een ‘gewone’ supermarkt.

Desalniettemin zijn er mede-Alphenaren die de Voedselbank wel even uit gaan leggen hoe zij dat uitdelen moeten organiseren. Dat zijn dan altijd mensen die nog nooit zelf een kijkje hebben genomen bij de opslag en het uitdeelpunt. En zij hebben ook nog nooit een vinger uitgestoken om te komen helpen als vrijwilliger op hun enige vrije dag van hun betaalde werk. Meestal zijn het ook geen helden op het gebied van organiseren of het zoeken van sponsoren.

Natuurlijk zijn de mensen van de Voedselbank allang op zoek naar een goede oplossing: de opslag en uitdeel in één pand zodat er minder sjouwwerk is, er minder vrijwilligers nodig zijn, de kosten omlaag kunnen en alles voldoet aan de eisen van de Warenwet. Ze zijn echt niet achterlijk daar. Punt is: het is een stichting zonder inkomsten die gerund wordt door vrijwilligers.

Tegen de gemeente Alphen aan den Rijn zeg ik: kom nu eindelijk eens met een structurele oplossing. Tegen de toetsenbordhelden zeg ik: haal die vingers van dat toetsenbord en steek je handen eens uit de mouwen. Bij de Voedselbank bijvoorbeeld.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

MINERVA Calimeroland
Blog Opinie gisteren 19:57

MINERVA Calimeroland

Het is inmiddels meer dan 5 jaar later. Je zou zeggen dat het oude zeer dan wel een keer voltooid verleden tijd is. Maar nee, in de kleine dorpjes die met de grote boze stad tot één gemeente Alphen aan den Rijn zijn gefuseerd, is het nog altijd kommer en kwel.