Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Toetsenbordhelden

Ik weet natuurlijk ook wel dat het verstikkend warm was afgelopen week. Iedereen heeft er last van. Het heeft de al dan niet bekende toetsenbordhelden er kennelijk toe verleid om her en der lekker te keer te gaan tegen alles en iedereen.

Het duidelijkste doelwit was natuurlijk de Voedselbank. De stichting heeft voor het eerst in haar bestaan besloten om niet uit te delen bij een buitentemperatuur van rond de 40 graden en een aanzienlijk hogere binnentemperatuur.

Nu heb ik zelf ook best weleens iets te zeggen over het functioneren van de dames en heren politici, over bureaucratische hoogstandjes van deze of gene, over onbenulligheden van organisaties en over het niet kunnen vinden van de simpele oplossing. Desalniettemin vind ik het schokkend hoe totaal niet gehinderd door enige kennis van zaken de plaatselijke toetsenbordhelden zijn.

Enerzijds heeft dat besluit van de Voedselbank te maken met zorg om de vrijwilligers en klanten, maar anderzijds gaat het ook over de veiligheid van het voedsel. De mensen van de Voedselbank willen liever geen ambulance bellen als er iemand in hun bloedhete pand onwel zou worden. Ze willen al helemaal niet dat er iemand een enge ziekte krijgt door bedorven voedsel.
Buiten deze menslievendheid om bestaat er ook nog zoiets als wet- en regelgeving rond het opslaan, vervoeren en uitgeven van voedsel. De Voedselbank moet aan dezelfde eisen voldoen als een ‘gewone’ supermarkt.

Desalniettemin zijn er mede-Alphenaren die de Voedselbank wel even uit gaan leggen hoe zij dat uitdelen moeten organiseren. Dat zijn dan altijd mensen die nog nooit zelf een kijkje hebben genomen bij de opslag en het uitdeelpunt. En zij hebben ook nog nooit een vinger uitgestoken om te komen helpen als vrijwilliger op hun enige vrije dag van hun betaalde werk. Meestal zijn het ook geen helden op het gebied van organiseren of het zoeken van sponsoren.

Natuurlijk zijn de mensen van de Voedselbank allang op zoek naar een goede oplossing: de opslag en uitdeel in één pand zodat er minder sjouwwerk is, er minder vrijwilligers nodig zijn, de kosten omlaag kunnen en alles voldoet aan de eisen van de Warenwet. Ze zijn echt niet achterlijk daar. Punt is: het is een stichting zonder inkomsten die gerund wordt door vrijwilligers.

Tegen de gemeente Alphen aan den Rijn zeg ik: kom nu eindelijk eens met een structurele oplossing. Tegen de toetsenbordhelden zeg ik: haal die vingers van dat toetsenbord en steek je handen eens uit de mouwen. Bij de Voedselbank bijvoorbeeld.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Overige vandaag 15:52

Gek van Fietsen is jouw nieuwe Qwic dealer

Sinds 1 oktober 2019 heeft Alphen aan den Rijn een nieuwe Qwic dealer. Met de sluiting van GABO Mobiliteitshuis is het dealerschap overgedragen aan Gek van Fietsen. Ook het onderhoud en het verzekeringswerk is overgenomen door het familiebedrijf. Huidige Qwic berijders hoeven zich dus geen zorgen te maken! Nog geen Qwic, maar wel interesse? Deze week zal de nieuwe collectie Qwic e-bikes in de showroom van Gek van Fietsen te zien zijn.  

Horeca vandaag 14:46

Restaurantweek: Tijsterman

Van 31 oktober tot en met 10 november 2019 wordt de Alphens Restaurantweek georganiseerd. Wij brengen je in de gelegenheid om kennis te maken met de beste restaurants in Alphen. Dit keer de beurt aan Tijsterman.

Overige vandaag 13:45

Mamacafé wint prijs

Donderdagavond 17 oktober was de prijsuitreiking van 'Fonds Alphen trakteert' vanwege hun 25 jarig bestaan. Het Mamacafé was één van de blijde genomineerden en heeft een bedrag van € 5000 mogen ontvangen.

Advertorial Overige vandaag 12:38

Verenigingen vieren hun winst met in totaal € 70.000

Woensdagavond 16 oktober heeft Rabobank Groene Hart Noord tijdens een feestelijke bijeenkomst in theater Castellum een totaalbedrag uitgekeerd van € 70.000 aan 80 verenigingen uit de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Nieuwkoop, Zoeterwoude en kern Stompwijk.

Overige vandaag 11:46

Oudshoornse Kerk gaat verbouwen

De Oudshoornse Kerk gaat verbouwen. Fonds Alphen en omstreken steunt de verbouwing met € 15.000.