Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Torenflats en urban villa's

De realiteit van wonen in Alphen-Stad is dat het een stad is met bijna tachtigduizend inwoners. Ergens heeft dat gegeven de boot gemist. Behalve dat er nog altijd Alphenaren zijn die serieus denken dat Alphen een dorp is, is er ook een voorkeur voor een traditionele dorpse manier van bouwen.

Traditioneel in de slechte zin van het woord.
Dus niet historische panden opknappen, een nieuwe functie geven en als monument door het leven laten gaan om de gezelligheid en historische waarde van de stad te bevorderen.
Maar wel blijven denken in eengezinswoningen terwijl de trend een en twee persoons is, lage appartementen terwijl de grond in de stad op is, senioren en starters als twee geheel verschillende groepen behandelen terwijl iedereen gebaat is met levensloopbestendige woningen.

De realiteit is dat de woningnood minstens even groot is als in de rest van het land. De wachtlijsten voor de woningcorporatie zijn ellenlang en mensen met een middeninkomen komen gewoon helemaal niet aan de bak, voor huur niet en voor koop al helemaal niet.
Een extra struikelblok is dat de provincie Zuid-Holland niks ziet in een nieuwe woonwijk in het buitengebied, oftewel aan de rand van de stad in een van de polders.

Wat moet je dan?
Er kunnen best woningen worden gebouwd, maar elke woning moet dan een moderne stadswoning zijn en zeker niet in een traditioneel hokje vallen.

Dus: het komt alleen goed in deze stad als er torenflats met studio’s en lofts worden neergezet waar nu ouderwetse hokkerige appartementen staan, als er standaard parkeerruimte op maainiveau is met daarop een torenflat of een urban villa plus zonnepanelen als blokverwarming en een daktuin als groenvoorziening, als er niet voor eengezinswoningen maar voor urban villa’s wordt gekozen op plekken waar vier verdiepingen het maximum is.

Oftewel, alle nieuwbouw bestaat uit variaties op een grote open ruimte zonder deuren en zonder drempels met een ruim sanitair blok, geschikt voor een- en tweepersoons huishoudens en voor een schappelijke prijs. Huren onder de 1000 euro per maand en kopen onder de 2 ton. Dan maak je een inhaalslag.

Een systeem waarbij jonge starters een goedkope lening, of zoiets als gemeentegarantie, krijgen als ze een kwart van de koopsom cash op tafel kunnen leggen is ook niet verkeerd. Belonen van sparen heet dat.

Enne: die Gnephoekpolder en de Noordrand moeten natuurlijk evengoed op de wensenlijst blijven staan voor al die mensen die wel even kunnen wachten op een nieuwe woning.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 18:00

Dit is het nieuwe college van burgemeester en wethouders

Het nieuwe college van Alphen aan den Rijn bestaat uit burgemeester Liesbeth Spies en wethouders Gert-Jan Schotanus, Gerard van As, Anouk Noordermeer, Gert van den Ham en Relus Breeuwsma. De wethouders worden voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering op donderdag 19 mei geïnstalleerd.

Politiek gisteren 17:00

Coalitieakkoord 2022-2026 Nieuw Elan, VVD, D66 en CDA

Donderdag 19 mei biedt formateur André de Jeu het coalitieakkoord aan in de raadsvergadering van gemeente Alphen aan den Rijn. De coalitiepartners Nieuw Elan, VVD, D66 en CDA geven hierin op hoofdlijnen inzicht in hun plannen en ambities.

Sport gisteren 15:32

Dit Hemelvaartsweekend eindelijk de 15e editie van het ARC Heitingatoernooi

Het ARC Heitingatoernooi wordt traditiegetrouw tijdens het Hemelvaartsweekend georganiseerd, zo ook dit jaar. Op 26, 27 en 28 mei zullen er zo’n 1.500 voetballers, in de leeftijdsgroepen JO8 tot en met JO13, van verschillende voetbalclubs door het hele land mee aan het toernooi. Er is een apart toernooi voor meisjesteams en ook één voor G-teams.