Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Torenflats en urban villa's

De realiteit van wonen in Alphen-Stad is dat het een stad is met bijna tachtigduizend inwoners. Ergens heeft dat gegeven de boot gemist. Behalve dat er nog altijd Alphenaren zijn die serieus denken dat Alphen een dorp is, is er ook een voorkeur voor een traditionele dorpse manier van bouwen.

Traditioneel in de slechte zin van het woord.
Dus niet historische panden opknappen, een nieuwe functie geven en als monument door het leven laten gaan om de gezelligheid en historische waarde van de stad te bevorderen.
Maar wel blijven denken in eengezinswoningen terwijl de trend een en twee persoons is, lage appartementen terwijl de grond in de stad op is, senioren en starters als twee geheel verschillende groepen behandelen terwijl iedereen gebaat is met levensloopbestendige woningen.

De realiteit is dat de woningnood minstens even groot is als in de rest van het land. De wachtlijsten voor de woningcorporatie zijn ellenlang en mensen met een middeninkomen komen gewoon helemaal niet aan de bak, voor huur niet en voor koop al helemaal niet.
Een extra struikelblok is dat de provincie Zuid-Holland niks ziet in een nieuwe woonwijk in het buitengebied, oftewel aan de rand van de stad in een van de polders.

Wat moet je dan?
Er kunnen best woningen worden gebouwd, maar elke woning moet dan een moderne stadswoning zijn en zeker niet in een traditioneel hokje vallen.

Dus: het komt alleen goed in deze stad als er torenflats met studio’s en lofts worden neergezet waar nu ouderwetse hokkerige appartementen staan, als er standaard parkeerruimte op maainiveau is met daarop een torenflat of een urban villa plus zonnepanelen als blokverwarming en een daktuin als groenvoorziening, als er niet voor eengezinswoningen maar voor urban villa’s wordt gekozen op plekken waar vier verdiepingen het maximum is.

Oftewel, alle nieuwbouw bestaat uit variaties op een grote open ruimte zonder deuren en zonder drempels met een ruim sanitair blok, geschikt voor een- en tweepersoons huishoudens en voor een schappelijke prijs. Huren onder de 1000 euro per maand en kopen onder de 2 ton. Dan maak je een inhaalslag.

Een systeem waarbij jonge starters een goedkope lening, of zoiets als gemeentegarantie, krijgen als ze een kwart van de koopsom cash op tafel kunnen leggen is ook niet verkeerd. Belonen van sparen heet dat.

Enne: die Gnephoekpolder en de Noordrand moeten natuurlijk evengoed op de wensenlijst blijven staan voor al die mensen die wel even kunnen wachten op een nieuwe woning.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!