Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Traditie

Na het feestgedruis van 31 december maakt iedereen zich op voor het nieuwe jaar. We gaan afvallen, stoppen met roken of eindelijk een nieuwe baan zoeken. We hopen op een nieuw huis, een nieuwe vakantiebestemming of een nieuwe liefde. Zoiets.

Heel leuk al die goede voornemens, maar we weten allemaal best dat er niets van uit gaat komen. Toch hoop ik stiekem een beetje op die leuke nieuwe man. Al denk ik dat ik er heel hard vandoor ga als er echt een op mijn pad komt. Zoiets.
Dry January gaat het in ieder geval niet worden. Wie wat bewaart die heeft wat. In mijn geval was dat een halve fles bubbels voor nieuwjaarsdag. In de koelkast met zo'n plastic zuigdop. Werkt als een tiet, want jawel nieuwjaarsavond zaten er zowaar nog bubbels in de mousserende wijn.

Tot zover de onschuldige zaken.

De viering van Oud & Nieuw is allang geen onschuldig feestje meer. Er wordt een hoop kabaal gemaakt over vreugdevuren en vuurwerk voor iedereen. Leuk vermaak, maar één keer per jaar en vooral: het is traditie.
Mensen, dikke vinger.
Er is echt niet een gozer met puberale neigingen die een knalpot aansteekt en denkt dat hij geesten verjaagt. Er smijt om die reden ook geen enkele puber met rotjes naar honden, katten en vogels. Er worden geen auto's, of erger nog huizen, van anderen in brand gestoken om de vreugde kracht bij te zetten.
Oudejaarsavond is verworden tot een legale mogelijkheid om met illegaal vuurwerk crimineel te zijn en om in groepen andermans eigendommen te vernielen. Kapotte bushokjes zijn zo’n beetje de onschuldigste uitingen.

Dan kun je heel hard roepen dat dat niet ligt aan het vuurwerk, maar aan de mentaliteit van de daders. Maar is dat wel zo? Want: wie zijn dat dan de daders?
Hele gewone mensen met een hele gewone baan. Meestal mannen die jou voorlaten bij de deur, die jouw tas in je auto zetten bij de supermarkt en waar je gezellig mee kunt barbecueën in de zomer. Of het zijn hele gewone jongens die braaf naar school gaan, op voetbal zitten en kattenkwaad uithalen. En ja, echte boefjes lopen er ook tussen.

Een essentieel probleem is dat iedereen tegenwoordig zo aan vuurwerk en rotjes kan komen. Kost geen drol en is al weken van tevoren te koop. Een ander probleem is dat de saamhorigheid van gemeenschappen zo goed als verdwenen is. We steken niet meer met het hele dorp een vreugdevuur aan en waarbij de ouderen opletten dat alles goed verloopt.

Nee. Iedereen is lekker individueel bezig en heeft vooral rechten. Op Oudejaarsavond zijn die rechten: ladderzat de straat op, voor miljoenen de lucht in knallen, spullen van een ander in de fik steken en vooral met je eigen traditie bezig zijn…


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Cultuur vandaag 17:15

DWDD-favorieten in Castellum

Ze zijn de favorieten van Matthijs van Nieuwkerk. Daarom zette hij ze, voordat hij stopt, nog even in de spotlight van De Wereld Draait Door: Jett Rebel en Her Majesty. In maart en april zijn deze DWDD-favorieten te zien in Castellum.

Overige vandaag 16:06

Ooievaar 119 gespot in Spanje

In samenwerking met stichting STORK ringt Avifauna ieder jaar jonge wilde ooievaars. Van één van deze ooievaars is een terugmelding gekomen.

Gezondheid en welzijn vandaag 14:52

17 maart NAH-café over de Hulpkaart

Elkaar ontmoeten en ervaringen met elkaar delen helpt. Tom in de Buurt organiseert daarom voor mantelzorgers en mensen met niet-aangeboren hersenletsel drie tot vier keer per jaar een NAH-café in Aquarijn. Aanstaande 17 maart is de Hulpkaart het onderwerp van gesprek.

Advertorial Algemeen vandaag 14:03

Walk&Talk 3 maart

Werkzoekend? Wat doet het met jou en wat doet het met je directe omgeving? Van de ene op de andere dag moet je min of meer gedwongen op zoek naar ander werk. Het verliezen van je baan kan veel vragen oproepen.

Blog Opinie vandaag 13:25

Alleen Alphense Boys voetbalt zondag

Er wordt weinig gevoetbald komend weekeinde. Van de Alphense clubs komt alleen Alphense Boys in actie. Dat gaat zondag gebeuren in Leidschendam waar RKAVV de tegenstander is.