Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Visieloze visie

Ik krijg buikpijn van de Cultuurvisie van de gemeente Alphen aan den Rijn. Het is een bedroevend slecht staaltje beleidswerk. In een visie verwacht je namelijk om mee te beginnen een definitie en een visie. En juist die ontbreken.

Wat daarom ook ontbreekt, is een duidelijke kijk op wat er nu onder kunst en cultuur valt. Het idee dat het fröbelwerk van Tom in de Buurt iets met cultuur te maken heeft, is afgezwakt. Maar weg is het niet.

In de Cultuurvisie mis ik een aantal grote en belangrijke aandachtsgebieden.

Zo wordt met geen woord gerept over immaterieel erfgoed. Het erfgoed dat te maken heeft met, soms verloren gegane, tradities of met ons culturele verleden.
Dan moet je denken aan bijvoorbeeld het Romeinse verleden en de Romeinse grens, die zo belangrijk is dat het gebied rond de Rijn genomineerd is voor de Werelderfgoedlijst van Unesco. Alphen aan den Rijn was onderdeel van die grens en er zijn twee complete forten met burgerdorpjes opgegraven.
Je kunt ook denken aan de belangrijke pannenbakkersindustrie, die eeuwenlang het beeld langs de rivier beheerste. Of aan de vele buitenplaatsen van rijke Amsterdammers. Tot aan de Tweede Wereldoorlog waren er circa veertig nog vrijwel helemaal intact. Ook langs de Oude Rijn overigens.

Groot en belangrijk voor cultuur zijn ook de musea.
Museumpark Archeon is nationaal en internationaal een trekpleister. Het is een van de weinige Europese musea waar experimentele archeologie in combinatie met herbeleving een mogelijkheid bieden om zo het verleden in te stappen. Daarnaast zijn ook veel voorwerpen uit het provinciale depot te zien in het Archeologiehuis en het Romeins Museum.
Het Boomkwekerijmuseum in Boskoop is al net zo bijzonder. Hier is de ontwikkeling van de boomkwekerij vanaf de middeleeuwen tot nu te zien. Er is zelfs een vollegrondkwekerij waar op de oorspronkelijke manier bomen en planten worden gekweekt.
Beide musea hebben al jaren de officiële museumstatus en zijn gratis toegankelijk met een museumjaarkaart.
Daarnaast zijn in de gemeente veel oudheidskamers en historische verenigingen met expositieruimten.

Ook niet opgenomen in de Cultuurvisie zijn een visie op de theaters met podiumkunsten, op de bibliotheken met literatuur of op het ontbreken van een degelijk poppodium.
Niet onbelangrijk is de huisvesting van de culturele organisaties, maar helaas ook al niet in de Cultuurvisie te vinden. Behalve verstopt in het bedrag van dik 3 miljoen voor de hele culturele sector. Verstopt? Jazeker, want ongeveer 90 procent van dit geld gaat naar de gebouwen die van de gemeente zijn.

Enfin. Volgend jaar zitten al deze zaken in de herziene Cultuurvisie. Fase 2 zegt wethouder Maat. Want de wethouder heeft nu een echte medewerker. Die kan dat allemaal opschrijven. Ik hoop er het beste van, maar ik heb er een heel hard hoofd in.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 13:29

Verdachte in onderzoek Kelvin Maynard vrijgelaten

Op donderdag 14 november heeft de recherche een verdachte aangehouden in het onderzoek naar de dood van Kelvin Maynard, ex-voetballer van Alphense Boys. De verdachte is op vrijdag 15 november vrijgelaten.

Verkeer en vervoer vandaag 12:56

Afsluiting N11 tussen Alpherium en Bodegraven

Let op! Van vrijdagavond 15 tot en met zaterdag 16 november zal de N11 tussen het Alpherium en Bodegraven afgesloten zijn in verband met onderhoudswerkzaamheden.

Advertorial Cultuur vandaag 11:12

Sacha de Boer in Parkvilla

In 2013 stopte Sacha de Boer met haar werk als nieuwslezeres van het NOS-Journaal en besloot zij zich helemaal te wijden aan haar oorspronkelijke beroep van fotografe. Over dat werk komt zij op zondag 24 november op uitnodiging van Fotoclub Alphoto vertellen in het theater van Parkvilla in Alphen. Sacha de Boer laat daarbij tientallen foto's zien uit haar rijke oeuvre.