Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Visieloze visie

Ik krijg buikpijn van de Cultuurvisie van de gemeente Alphen aan den Rijn. Het is een bedroevend slecht staaltje beleidswerk. In een visie verwacht je namelijk om mee te beginnen een definitie en een visie. En juist die ontbreken.

Wat daarom ook ontbreekt, is een duidelijke kijk op wat er nu onder kunst en cultuur valt. Het idee dat het fröbelwerk van Tom in de Buurt iets met cultuur te maken heeft, is afgezwakt. Maar weg is het niet.

In de Cultuurvisie mis ik een aantal grote en belangrijke aandachtsgebieden.

Zo wordt met geen woord gerept over immaterieel erfgoed. Het erfgoed dat te maken heeft met, soms verloren gegane, tradities of met ons culturele verleden.
Dan moet je denken aan bijvoorbeeld het Romeinse verleden en de Romeinse grens, die zo belangrijk is dat het gebied rond de Rijn genomineerd is voor de Werelderfgoedlijst van Unesco. Alphen aan den Rijn was onderdeel van die grens en er zijn twee complete forten met burgerdorpjes opgegraven.
Je kunt ook denken aan de belangrijke pannenbakkersindustrie, die eeuwenlang het beeld langs de rivier beheerste. Of aan de vele buitenplaatsen van rijke Amsterdammers. Tot aan de Tweede Wereldoorlog waren er circa veertig nog vrijwel helemaal intact. Ook langs de Oude Rijn overigens.

Groot en belangrijk voor cultuur zijn ook de musea.
Museumpark Archeon is nationaal en internationaal een trekpleister. Het is een van de weinige Europese musea waar experimentele archeologie in combinatie met herbeleving een mogelijkheid bieden om zo het verleden in te stappen. Daarnaast zijn ook veel voorwerpen uit het provinciale depot te zien in het Archeologiehuis en het Romeins Museum.
Het Boomkwekerijmuseum in Boskoop is al net zo bijzonder. Hier is de ontwikkeling van de boomkwekerij vanaf de middeleeuwen tot nu te zien. Er is zelfs een vollegrondkwekerij waar op de oorspronkelijke manier bomen en planten worden gekweekt.
Beide musea hebben al jaren de officiële museumstatus en zijn gratis toegankelijk met een museumjaarkaart.
Daarnaast zijn in de gemeente veel oudheidskamers en historische verenigingen met expositieruimten.

Ook niet opgenomen in de Cultuurvisie zijn een visie op de theaters met podiumkunsten, op de bibliotheken met literatuur of op het ontbreken van een degelijk poppodium.
Niet onbelangrijk is de huisvesting van de culturele organisaties, maar helaas ook al niet in de Cultuurvisie te vinden. Behalve verstopt in het bedrag van dik 3 miljoen voor de hele culturele sector. Verstopt? Jazeker, want ongeveer 90 procent van dit geld gaat naar de gebouwen die van de gemeente zijn.

Enfin. Volgend jaar zitten al deze zaken in de herziene Cultuurvisie. Fase 2 zegt wethouder Maat. Want de wethouder heeft nu een echte medewerker. Die kan dat allemaal opschrijven. Ik hoop er het beste van, maar ik heb er een heel hard hoofd in.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Onderwijs vandaag 16:18

Een bijzondere diploma-uitreiking voor examenleerlingen van het Scala College

Een diploma-uitreiking zoals andere jaren zat er door de coronacrisis niet in, maar het Scala College wist er toch een feestje van te maken. Met bloemen, champagne, slingers en een muziekinstallatie ging een groep docenten op dinsdag 7 juli op pad om examenleerlingen hun diploma te overhandigen.

Economie vandaag 15:33

Vraag het de Helpdesk Geldzaken

Behalve dat de coronacrisis zorgen over de gezondheid geeft, kunnen de gevolgen ook voelbaar zijn in jouw portemonnee. Misschien komt er op dit moment minder geld binnen, maar blijven jouw uitgaven gelijk? Krijg je minder opdrachten of werk je minder uren? Het is belangrijk dat je niet in geldproblemen komt.

Gemeente vandaag 14:47

Kinderen worden wel gecontroleerd op het hebben van een vispas in onze gemeente

Zowel de gemeente Nieuwkoop als de gemeente Kaag en Braassem hebben laten weten niet te zullen handhaven op kinderen onder de 14 jaar die hun hengel uitgooien zonder in bezit te zijn van een vispas. Maar de gemeente Alphen aan den Rijn volgt dit besluit niet: “Wij volgen de landelijke regels.”

Heel Alphen Beweegt vandaag 13:58

Vereniging in het zonnetje met #HeelAlphenBeweegt: TeHaDo

Verenigingen hebben in deze tijden te maken met veel uitdagingen en zoeken naar manieren om toekomstbestendig te blijven. Om de verenigingen extra te steunen zet Alphen Beweegt regelmatig een willekeurige vereniging in het zonnetje. Deze keer: TeHaDo.

Politiek vandaag 13:09

Woningen bij Bospark pilot voor woonzorgcomplex

De gemeente Alphen aan den Rijn wil voor senioren een woonomgeving scheppen waardoor zij veilig langdurig zelfstandig kunnen wonen. In zo’n woonzorgcomplex zijn voorzieningen voor zorg, welzijn, ontmoeting en ondersteuning aanwezig. Hiervoor wordt locatie Bospark als pilot ingericht.

Calamiteiten vandaag 12:24

Nieuwe balkonplaat uit hijskraan bij Lauwers gevallen

Momenteel zijn de werkzaamheden voor het renoveren van 56 woningen aan de Lauwers druk aan de gang. Maar tijdens deze werkzaamheden ging het aanbrengen van een nieuw balkon niet helemaal goed. Vlak voor plaatsing is namelijk een nieuwe balkonplaat uit de hijskraan gevallen. “Er is niemand gewond en de materiële schade is beperkt”, aldus Woonforte.