Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Voedselbank

In het Alphense gemeentehuis wil men graag dat de Voedselbank niet bestaat. De logica hierachter is dat wij als maatschappij moeten zorgen dat zo’n instituut niet nodig is.

In het verleden is weleens geprobeerd om de Voedselbank te laten verdwijnen. Daarbij niet in het minst geholpen door enigszins schimmige praktijken van 'het bestuur'. Als een feniks uit de as herrees de Voedselbank echter uit de puinhopen van wanbeleid en een interne machtsstrijd.

Wellicht bij toeval speelde in die tijd ook dat overheidsgebouwen opeens een marktconforme huur moesten opbrengen. Dat werd dan voor alle armlastige gebruikers opgelost door subsidie te geven. Behalve voor de Voedselbank die in een kraakpand verbleef.

Enfin, de nieuwe Voedselbank won het van de schimmige oude en van een even schimmig  nieuw initiatief dat iets te veel langs een lokale partij schuurde. Er werd een nieuw onderdak gevonden in het leegstaande poppodium Het Kasteel en de opslag verdween naar een loods in Ter Aar. Inmiddels is Het Kasteel verruilt voor de locatie Parelstraat.

Al jaren probeert de Voedselbank nu om de opslag en het uitdeelpunt dicht bij elkaar te krijgen. En vooral, om een eigen locatie te krijgen. Het is niet alleen behelpen omdat het uitdeelpunt oud en der dagen zat is. Het is ook behelpen omdat hetzelfde min of meer geldt voor de vrijwilligers. Een bouwtechnisch goed en gemakkelijk toegankelijk gebouw zou dus erg helpen.

Nu is een extra uitdaging dat de Voedselbank hoog inzet. Ik denk zomaar uit de ervaringen in het verleden wijs geworden, vragen ze om de hoofdprijs terwijl ze al dik tevreden zijn met de troostprijs. Als het maar een eigen gebouw is in de wijk Ridderveld, zonder gedoe en een beetje leuk in te richten.

Terecht merkte Caroline Blom in de raadsvergadering op dat zij ook liever helemaal geen voedselbank wil. Maar, nu er toch een nodig is en dat niet gaat veranderen, is het wel zo sociaal om de vrijwilligers achter onze Voedselbank eens echt te helpen. Wethouder Van As kan echter niet zomaar een geschikt gebouw uit zijn hoge hoed toveren en een nieuw bedrijfsgebouw in een woonwijk zit er niet in.

Wellicht kunnen de echte Alphenaren hem helpen. Ik doe vast een voorzetje. Op 1. de voormalige bibliotheekruimte in De Bron. Op 2. een mooie nieuwe loods op het terrein dat het Ashram College achterlaat. Op 3. het gebouw in de Parelstraat voor de Voedselbank renoveren en Slimm ergens anders onderdak bieden.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport gisteren 18:21

Binnensporten weer mogelijk op drie gemeentelijke locaties

Vanaf woensdag 1 juli is het toegestaan om weer binnen te sporten. Als beheerder komt Gemeente Alphen aan den Rijn verenigingen tegemoet die gebruik willen maken van de gemeentelijke sportaccommodaties. De overheid stelt echter stevige voorwaarden aan het gebruik van een accommodatie. Zomaar een locatie openstellen is met deze voorwaarden niet verantwoord. Daarom heeft de gemeente er als start voor gekozen om drie sportlocaties te openen, verspreid in de gemeente.

Overige gisteren 17:39

Wijkcentrum Kaju Putih officieel geopend

Op woensdagmiddag 1 juli vond de officiële opening plaats van het nieuwe wijkcentrum Kaju Putih. De sleutel werd overhandigd aan Kaju Putih in het bijzijn van wethouder Kees van Velzen en andere belangstellenden.

Gezondheid en welzijn gisteren 16:04

Alcohol drinkende jongeren in de regio sterk verminderd

Sinds 2013 is het percentage jongeren in de leeftijdscategorie 13 tot en met 16 jaar dat alcohol drinkt, sterk gedaald in Alphen. Dat blijkt uit een meting van het GGD Hollands Midden in het najaar van 2019.