Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Voedselbank

In het Alphense gemeentehuis wil men graag dat de Voedselbank niet bestaat. De logica hierachter is dat wij als maatschappij moeten zorgen dat zo’n instituut niet nodig is.

In het verleden is weleens geprobeerd om de Voedselbank te laten verdwijnen. Daarbij niet in het minst geholpen door enigszins schimmige praktijken van 'het bestuur'. Als een feniks uit de as herrees de Voedselbank echter uit de puinhopen van wanbeleid en een interne machtsstrijd.

Wellicht bij toeval speelde in die tijd ook dat overheidsgebouwen opeens een marktconforme huur moesten opbrengen. Dat werd dan voor alle armlastige gebruikers opgelost door subsidie te geven. Behalve voor de Voedselbank die in een kraakpand verbleef.

Enfin, de nieuwe Voedselbank won het van de schimmige oude en van een even schimmig  nieuw initiatief dat iets te veel langs een lokale partij schuurde. Er werd een nieuw onderdak gevonden in het leegstaande poppodium Het Kasteel en de opslag verdween naar een loods in Ter Aar. Inmiddels is Het Kasteel verruilt voor de locatie Parelstraat.

Al jaren probeert de Voedselbank nu om de opslag en het uitdeelpunt dicht bij elkaar te krijgen. En vooral, om een eigen locatie te krijgen. Het is niet alleen behelpen omdat het uitdeelpunt oud en der dagen zat is. Het is ook behelpen omdat hetzelfde min of meer geldt voor de vrijwilligers. Een bouwtechnisch goed en gemakkelijk toegankelijk gebouw zou dus erg helpen.

Nu is een extra uitdaging dat de Voedselbank hoog inzet. Ik denk zomaar uit de ervaringen in het verleden wijs geworden, vragen ze om de hoofdprijs terwijl ze al dik tevreden zijn met de troostprijs. Als het maar een eigen gebouw is in de wijk Ridderveld, zonder gedoe en een beetje leuk in te richten.

Terecht merkte Caroline Blom in de raadsvergadering op dat zij ook liever helemaal geen voedselbank wil. Maar, nu er toch een nodig is en dat niet gaat veranderen, is het wel zo sociaal om de vrijwilligers achter onze Voedselbank eens echt te helpen. Wethouder Van As kan echter niet zomaar een geschikt gebouw uit zijn hoge hoed toveren en een nieuw bedrijfsgebouw in een woonwijk zit er niet in.

Wellicht kunnen de echte Alphenaren hem helpen. Ik doe vast een voorzetje. Op 1. de voormalige bibliotheekruimte in De Bron. Op 2. een mooie nieuwe loods op het terrein dat het Ashram College achterlaat. Op 3. het gebouw in de Parelstraat voor de Voedselbank renoveren en Slimm ergens anders onderdak bieden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 11:45

Insluiper betrapt en gearresteerd met pepperspray op zak

Afgelopen weekend werd de rust van een bewoner aan de Blijenbergstraat in Alphen aan den Rijn ruw verstoord toen er plotseling een ongewenste gast in de woning stond. De bewoner zag tot zijn verbazing een vreemde man in zijn huis staan, met zijn portemonnee in zijn hand.

Maatschappelijk vandaag 10:32

Inzamelingsactie sportkleding bij Scala College voor SPORT JE OOK MEE?!

Deze week start op alle vestigingen van het Scala College een bijzondere inzamelingsactie van sportkleding voor het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers worden aangemoedigd om gebruikte sportkleding te doneren door deze tot en met dinsdag 23 april in te leveren bij speciale containers in de hal. Gisteren stonden de eerste docenten en leerlingen al klaar om hun bijdrage te leveren.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 09:26

Stichting Help Anders bundelt krachten met Nationaal Fonds Kinderhulp

Per 1 april heeft Stichting Help Anders een belangrijke samenwerking aangekondigd met het Nationaal Fonds Kinderhulp, met als doel om kinderen en jongeren in Nederland die in armoede leven nog effectiever te helpen. Als ondersteunende partner van Kinderhulp zal Stichting Help Anders nu aanvragen kunnen indienen voor kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 20 jaar, wanneer er geen andere voorzieningen beschikbaar zijn.

Advertorial Theater gisteren 17:50

Bijgeboekte voorstellingen met bekende namen bij Parkvilla

Het culturele seizoen loopt hetzelfde als een schooljaar: van september tot en met juli. Maar dat wil niet zeggen dat er in het seizoen geen theatervoorstellingen worden bijgeboekt. Op 16 mei komt Marcel van Roosmalen naar Parkvilla met zijn voorstelling Totaal 3 On Tour en op zondagmiddag 9 juni komen Rob Urgert en Joep van Deudekom met de De Verbinders.

Openbaar vervoer gisteren 16:45

In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva

Reizigers kunnen voortaan eenvoudig reizen en betalen door in- en uit te checken met de betaalpas. Nu nog zonder kortingen of abonnement. Daarnaast blijft het mogelijk om te reizen met de OV-chipkaart of om een kaartje te kopen bij de chauffeur. Reizen met de betaalpas is onderdeel van OVpay, de nieuwe manier van betalen in het ov.

Calamiteiten gisteren 16:25

N207-Oostkanaalweg afgesloten na ongeval

Op de N207-Oostkanaalweg, tussen Oranje Nassausingel en Nieuwkoopseweg, heeft zich een ongeval voorgedaan waarbij twee auto's en een vrachtwagen betrokken waren. Als gevolg hiervan is de weg momenteel afgesloten. Het verkeer staat vast tot en met Ter Aar.