Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Voedselbank

In het Alphense gemeentehuis wil men graag dat de Voedselbank niet bestaat. De logica hierachter is dat wij als maatschappij moeten zorgen dat zo’n instituut niet nodig is.

In het verleden is weleens geprobeerd om de Voedselbank te laten verdwijnen. Daarbij niet in het minst geholpen door enigszins schimmige praktijken van 'het bestuur'. Als een feniks uit de as herrees de Voedselbank echter uit de puinhopen van wanbeleid en een interne machtsstrijd.

Wellicht bij toeval speelde in die tijd ook dat overheidsgebouwen opeens een marktconforme huur moesten opbrengen. Dat werd dan voor alle armlastige gebruikers opgelost door subsidie te geven. Behalve voor de Voedselbank die in een kraakpand verbleef.

Enfin, de nieuwe Voedselbank won het van de schimmige oude en van een even schimmig  nieuw initiatief dat iets te veel langs een lokale partij schuurde. Er werd een nieuw onderdak gevonden in het leegstaande poppodium Het Kasteel en de opslag verdween naar een loods in Ter Aar. Inmiddels is Het Kasteel verruilt voor de locatie Parelstraat.

Al jaren probeert de Voedselbank nu om de opslag en het uitdeelpunt dicht bij elkaar te krijgen. En vooral, om een eigen locatie te krijgen. Het is niet alleen behelpen omdat het uitdeelpunt oud en der dagen zat is. Het is ook behelpen omdat hetzelfde min of meer geldt voor de vrijwilligers. Een bouwtechnisch goed en gemakkelijk toegankelijk gebouw zou dus erg helpen.

Nu is een extra uitdaging dat de Voedselbank hoog inzet. Ik denk zomaar uit de ervaringen in het verleden wijs geworden, vragen ze om de hoofdprijs terwijl ze al dik tevreden zijn met de troostprijs. Als het maar een eigen gebouw is in de wijk Ridderveld, zonder gedoe en een beetje leuk in te richten.

Terecht merkte Caroline Blom in de raadsvergadering op dat zij ook liever helemaal geen voedselbank wil. Maar, nu er toch een nodig is en dat niet gaat veranderen, is het wel zo sociaal om de vrijwilligers achter onze Voedselbank eens echt te helpen. Wethouder Van As kan echter niet zomaar een geschikt gebouw uit zijn hoge hoed toveren en een nieuw bedrijfsgebouw in een woonwijk zit er niet in.

Wellicht kunnen de echte Alphenaren hem helpen. Ik doe vast een voorzetje. Op 1. de voormalige bibliotheekruimte in De Bron. Op 2. een mooie nieuwe loods op het terrein dat het Ashram College achterlaat. Op 3. het gebouw in de Parelstraat voor de Voedselbank renoveren en Slimm ergens anders onderdak bieden.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 13:40

Fietsknelpunten Top 10 wordt vervangen door Programma Fiets

Gemeente Alphen aan den Rijn wil veel meer voorrang geven aan fietsers. Daarom is een visie gemaakt met een Fietsprogramma. Het gemeentelijke fietsbeleid vervangt de nu toe gebruikt Top 10 Fietsknelpunten van de Fietsersbond.

Blog Sport vandaag 12:26

Alphense Boys zondag speelt niet

De wedstrijd Hollandia – Alphense Boys die aanstaande zaterdag gespeeld zou worden gaat niet door. De reden daarvan is even zeldzaam als triest.  

Verkeer en vervoer vandaag 11:38

Hoge punctualiteit voor R-Net

R-Net is punctueel in Alphen. Bijna 100 procent van de treinen kwam op tijd op het station in Alphen aan.  

Advertorial Algemeen vandaag 10:35

Circle4life sponsordiner bij Maggie Blue

It was all a dream. Deze tekst staat op de muurschildering in restaurant Maggie Blue. Je vraagt je meteen af: wie droomde dat en hoe zag die droom eruit?

Politiek vandaag 09:55

Alphen aan den Rijn sluit vier buurtcentra in de gemeente

Vier buurtcentra sluiten eerdaags hun deuren: Het Anker in Hazerswoude Rijndijk en in Alphen aan den Rijn Wijkcentrum Ridderveld, Wielewaal en Westerhove. De buurthuisfuncties worden in een andere locatie ondergebracht.