MINERVA Voor paniek geen apotheek

Je bent pas een echte Alphenaar als je weet wie er voor de oorlog in dat huisje langs dat watertje woonde dat 'ze' hebben gesloopt. Of als je ergens verontwaardigd piepend over tekeer kunt gaan. Klagen daar zijn Alphenaren sterk in. Klacht van de week: de

 

We hebben hier in Alphen geen SpoedEisendeHulp bij het ziekenhuis. We hebben wel heel veel poliklinieken en bijvoorbeeld een hele goede geriatrische afdeling. Gespecialiseerde zorg is er dus wel, maar niet dag en nacht en ook niet in het weekend. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis met een SEH is het zuster-ziekenhuis in Leiderdorp een kwartiertje met de auto. De dichtstbijzijnde nachtapotheek is het LUMC in Leiden, dat is een halfuurtje met de auto.

 

Nu schijnt het heel erg te zijn dat je niet middenin de nacht een vers condoom kunt halen of een paar strips met dé pil kunt aanschaffen. Tja, seks is belangrijk. Maar er zijn natuurlijk legio technieken die je kunt toepassen zonder zwanger te raken of een enge ziekte op te lopen. Als je die niet kent kun je beter op zoek naar een relatietherapeut of een exemplaar van de Kamasutra. Beide te vinden via internet, dus 24 uur per etmaal online.

 

De hele akelige vraag die ik dan stel: hoe ziek ben je als je direct je medicijnen moet hebben en niet een paar uur kunt wachten?

De antwoorden? Bij een oorontsteking. Pseudokroep. Acute niersteenaanval. In stress situaties.

En daar komt de aap uit de mouw: in stress situaties. Dus als jij in paniek raakt. Paniek is echt géén reden om een apotheek 's nachts open te houden.

 

Volgens mij werkt het zo. In het Alphense ziekenhuis zit in de nachtelijke uren een HAP (HuisArtsenPost) met een huisarts van dienst. Als het echt ernstig is, zijn er twee mogelijkheden. Je gaat met de ambulance direct door naar een ziekenhuis voor een opname. Of, je krijgt van de huisarts je eerste 'shot' medicijnen én een recept of een advies om overdag terug te komen voor nader onderzoek. Medicijnen als morfine, prednison en antibiotica liggen dus bij de HAP.

 

Wil je dan toch meteen dat recept inwisselen, dan zul je in de auto moeten stappen. Van jezelf, van de buurman, van je zus of je belt een taxi. Zo simpel is dat. Als het echte nood is, wordt die taxi trouwens vergoed door je zorgverzekeraar. Ook om 8.00 uur 's morgens.

 

Moet je in Alaska wonen, of in Siberië, of op een eiland in de Stille Oceaan, of in de binnenlanden van Afrika, of in een of ander oorlogsgebied. Daar zijn geen huisartsen en geen apotheken. Daar moet je het zelf uitzoeken.

Dus: echt heel ernstig ziek? Bel de HAP en maak een afspraak. Het eerste shot ligt al op je te wachten.

Griep, diarree en hoestbuien? Dat soort zaken kan sowieso wel wachten tot de volgende dag.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 10:27

Politie zoekt mannen die motoren uit parkeergarage stalen

In de nacht van 7 op 8 oktober zijn twee motoren uit de parkeergarage van een appartementencomplex in Alphen aan den Rijn gestolen. De politie toonde beelden van de verdachten in het opsporingsprogramma Team West.

Advertorial Theater vandaag 09:21

Speel mee in een professionele theaterproductie

Bos Theaterproducties, producent van de succesvolle Herman Groen-voorstellingen, is op zoek naar amateurs (m/v/x) die mee willen spelen in de gloednieuwe komedie Rust en Vreugd. Een ontroerende, herkenbare en vooral tenenkrommend grappige muzikale voorstelling. Voor iedereen die het leven vol wil aangrijpen!

Politiek gisteren 19:22

Alleen opvang voor Oekraïense vluchtelingen aan Steekterweg

Naar aanleiding van onrust tijdens een bewonersavond over opvang van Oekraïense vluchtelingen aan de Steekterweg zijn er behoorlijk wat indianenverhalen in omloop. Wethouders Schotanus en Van As en burgemeester Spies nemen de moeite om rustig uit te leggen hoe het écht zit.

Advertorial Evenementen gisteren 18:07

Zaterdag 22 juli Sama Sama Summer Party

Op veler verzoek wordt alsnog een Sama Sama Party georganiseerd! Zoals aangekondigd wordt dit jaar geen groot Sama Sama Festival georganiseerd. Naar aanleiding van vele verzoeken heeft het bestuur echter besloten toch een Sama Sama Summer Party te lanceren.

Maatschappelijk gisteren 17:00

Voorzitter Alphense Voedselbank fietst 825 kilometer voor sponsorgeld

Het nieuwe pand van de Voedselbank is al even in gebruik genomen en werd afgelopen weekend geopend. De afgelopen maanden heeft het team vrijwilligers gemerkt dat het toch erg warm wordt in de uitdeelruimte. Voorzitter Dirk van Kampen zal daarom ruim 800 kilometer fietsen om sponsorgeld op te halen.