Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Vrijwilligersprijs

Een beetje apart fenomeen in gemeenteland is de vrijwilligersprijs. Om onduidelijke redenen gaat het daarbij om de maatschappelijke betekenis en om onderscheidend werk. Maatschappelijk onderscheidend. Kan iemand even uitleggen wat dat dan is?

Op de gemeentelijke website wordt misschien wel uitgelegd wat de criteria zijn, maar ik kan het niet vinden. Er zit een zoekfunctie in die website. Vul je hier 'vrijwilligersprijs' in dan kom je op een ultrakort – maar ingewikkeld – stukje tekst en een link met een formuliertje om iemand of een organisatie te nomineren. Verder niks.

Er is ook een nationale variant. Daar staat iets meer over de criteria. Dat zijn er twee. De ene zegt: In welke mate weet de vrijwilligersorganisatie – of initiatief (meer dan) voldoende vrijwilligers te verbinden doordat ze na de werving daadwerkelijk actief worden (en blijven). De andere: In welke mate weet de vrijwilligersorganisatie of –initiatief vrijwilligers te betrekken bij de eigen successen.

Nou heb ik altijd gedacht dat vrijwilliger zijn gewoon betekent dat je iets van werk doet dat anders niet wordt gedaan en dat je daar niet voor wordt betaald. Dat kan dus van alles zijn. Lekker bezig zijn om een evenement van de grond te trekken, je uit de naad werken voor een toneelvoorstelling, mensen politiek bewust proberen te maken, iets doen voor muzikanten of voor een school lesmateriaal maken.

De winnaars van de afgelopen jaren in Alphen waren onder meer Het Schoutenhuis waar mensen met een beperking de tent runnen, Ik kook voor Jou dat zorgt voor maaltijden voor mensen die het minder goed hebben en onder de genomineerden zitten onder meer Lichtjes in het Donker en de Dierenambulance.
Die verbind ik nou niet direct aan 'maatschappelijke betekenis' en 'onderscheidend'. Wel zijn het uiteraard hele mooie organisaties waar heel veel vrijwilligers werken voor het goede doel.

En dat is misschien wel gewoon waar het om gaat: dat het een goed doel is, dat je het een soort van met z’n allen doet en dat niemand ervoor wordt betaald. En ja, dan kan het van alles zijn. Dus ook als het niet meteen zwaar maatschappelijk is.

Ik weet best welke leuke organisatie ik wil nomineren. Dus op weg naar dat onduidelijke formuliertje op de gemeentelijke website.
Ik stel voor dat jullie ook allemaal een vrijwilliger of vrijwilligersorganisatie kiezen, naar die website gaan en dat formuliertje invullen. Hoe meer Alphenaren dan doen hoe beter het is.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Cultuur vandaag 17:15

DWDD-favorieten in Castellum

Ze zijn de favorieten van Matthijs van Nieuwkerk. Daarom zette hij ze, voordat hij stopt, nog even in de spotlight van De Wereld Draait Door: Jett Rebel en Her Majesty. In maart en april zijn deze DWDD-favorieten te zien in Castellum.

Overige vandaag 16:06

Ooievaar 119 gespot in Spanje

In samenwerking met stichting STORK ringt Avifauna ieder jaar jonge wilde ooievaars. Van één van deze ooievaars is een terugmelding gekomen.

Gezondheid en welzijn vandaag 14:52

17 maart NAH-café over de Hulpkaart

Elkaar ontmoeten en ervaringen met elkaar delen helpt. Tom in de Buurt organiseert daarom voor mantelzorgers en mensen met niet-aangeboren hersenletsel drie tot vier keer per jaar een NAH-café in Aquarijn. Aanstaande 17 maart is de Hulpkaart het onderwerp van gesprek.

Advertorial Algemeen vandaag 14:03

Walk&Talk 3 maart

Werkzoekend? Wat doet het met jou en wat doet het met je directe omgeving? Van de ene op de andere dag moet je min of meer gedwongen op zoek naar ander werk. Het verliezen van je baan kan veel vragen oproepen.

Blog Opinie vandaag 13:25

Alleen Alphense Boys voetbalt zondag

Er wordt weinig gevoetbald komend weekeinde. Van de Alphense clubs komt alleen Alphense Boys in actie. Dat gaat zondag gebeuren in Leidschendam waar RKAVV de tegenstander is.