Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Vrijwilligersprijs

Een beetje apart fenomeen in gemeenteland is de vrijwilligersprijs. Om onduidelijke redenen gaat het daarbij om de maatschappelijke betekenis en om onderscheidend werk. Maatschappelijk onderscheidend. Kan iemand even uitleggen wat dat dan is?

Op de gemeentelijke website wordt misschien wel uitgelegd wat de criteria zijn, maar ik kan het niet vinden. Er zit een zoekfunctie in die website. Vul je hier 'vrijwilligersprijs' in dan kom je op een ultrakort – maar ingewikkeld – stukje tekst en een link met een formuliertje om iemand of een organisatie te nomineren. Verder niks.

Er is ook een nationale variant. Daar staat iets meer over de criteria. Dat zijn er twee. De ene zegt: In welke mate weet de vrijwilligersorganisatie – of initiatief (meer dan) voldoende vrijwilligers te verbinden doordat ze na de werving daadwerkelijk actief worden (en blijven). De andere: In welke mate weet de vrijwilligersorganisatie of –initiatief vrijwilligers te betrekken bij de eigen successen.

Nou heb ik altijd gedacht dat vrijwilliger zijn gewoon betekent dat je iets van werk doet dat anders niet wordt gedaan en dat je daar niet voor wordt betaald. Dat kan dus van alles zijn. Lekker bezig zijn om een evenement van de grond te trekken, je uit de naad werken voor een toneelvoorstelling, mensen politiek bewust proberen te maken, iets doen voor muzikanten of voor een school lesmateriaal maken.

De winnaars van de afgelopen jaren in Alphen waren onder meer Het Schoutenhuis waar mensen met een beperking de tent runnen, Ik kook voor Jou dat zorgt voor maaltijden voor mensen die het minder goed hebben en onder de genomineerden zitten onder meer Lichtjes in het Donker en de Dierenambulance.
Die verbind ik nou niet direct aan 'maatschappelijke betekenis' en 'onderscheidend'. Wel zijn het uiteraard hele mooie organisaties waar heel veel vrijwilligers werken voor het goede doel.

En dat is misschien wel gewoon waar het om gaat: dat het een goed doel is, dat je het een soort van met z’n allen doet en dat niemand ervoor wordt betaald. En ja, dan kan het van alles zijn. Dus ook als het niet meteen zwaar maatschappelijk is.

Ik weet best welke leuke organisatie ik wil nomineren. Dus op weg naar dat onduidelijke formuliertje op de gemeentelijke website.
Ik stel voor dat jullie ook allemaal een vrijwilliger of vrijwilligersorganisatie kiezen, naar die website gaan en dat formuliertje invullen. Hoe meer Alphenaren dan doen hoe beter het is.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Politiek gisteren 19:57

MINERVA Kluisje

De chronisch zieke medemens heeft het op dit moment lastiger dan ooit. Door de maatregelen tegen corona. Vooral als je verder een soort van goed functioneert, moet je nog meer dan anders tussen alle obstakels door laveren om een enigszins normaal leven te leiden.

Overige gisteren 18:13

Kunstenaars van Atelier Verfstreken fleuren winkelcentrum op met muurschildering

De kunstenaars van Atelier Verfstreken hebben een mooie opdracht gekregen van de winkeliersvereniging van winkelcentrum De Aarhof. Zij mogen een muurschildering maken in het gedeelte dat naar de nieuwe parkeergarage leidt. “Het is heerlijk om zo midden in het centrum van Alphen met elkaar bezig te zijn.”

Advertorial Overige gisteren 17:25

Dit weekend open dagen bij Ski & Snowboard Xperience

Om alvast vooruit te lopen op de wintersportpret organiseert Ski & Snowboard Xperience Alphen aan den Rijn dit weekend open dagen. Op zaterdag en zondag kun je tussen 10:00 en 17:00 uur terecht voor diverse activiteiten. Een ideale manier om je voor te bereiden op het komende wintersportseizoen!

Wonen en bouwen gisteren 16:07

Sleutels van vernieuwde Groene Hart Lyceum overhandigd

Het vernieuwde Groene Hart Lyceum in Alphen is op vrijdag 25 september opgeleverd. Raymond Ophuis, hoofd huisvesting van SCOPE scholengroep, ontving de sleutels van het nieuwe gebouw uit handen van Martijn Du Prie, hoofdaannemer van Du Prie bouw en ontwikkeling.