MINERVA Vrijwilligerswerk

Er zijn heel veel soorten vrijwilligerswerk. De gemene deler is dat je als vrijwilliger niet wordt betaald voor je werkzaamheden en dat de organisatie of je medemens er iets mee opschiet.

Mijn voorkeur gaat over het algemeen uit naar organiseren, PR en creatief bezig zijn. Dat hoeft niet in deze combinatie, het is gewoon om een idee te geven waar ik iets in zie. Zorg, sport en fysieke bezigheden zijn niet aan mij besteed. Er zijn genoeg mensen die dat precies andersom zien en zo blijft de zaak in evenwicht.

Soms gaat het om vrijwilligerswerk dat ik zelf heb verzonnen. Bijvoorbeeld Debatcafé OpHetDorp heb ik hoogst persoonlijk uit de grond gestampt. Vervolgens is er met een flink team vrijwilligers elke maand flink aan getrokken om dat succesvol te maken. Na twee jaar zijn we op ons hoogtepunt gestopt. Maar, ik weet dat we het Debatcafé soms allemaal stiekem een beetje missen.

Ander vrijwilligerswerk was er gewoon en iemand moest het doen of ik vond het leuk. Zo heb ik ooit leermiddelen voor een basisschool gemaakt, pedagogische en psychologische buitenlandse artikelen vertaald en samengevat in Jip & Janneke taal en stond ik een paar jaar op zondagen als archeotolk bij de Romeinen in Museumpark Archeon.

Bekende organisaties mochten door de jaren heen ook zo af en toe op mij rekenen. Ik heb bijvoorbeeld de PR verzorgd voor de grootste Oldtimerdag in Alphen aan den Rijn ooit, datzelfde deed ik voor editie 2018 van de SamenLoop voor Hoop Alphen. Ook een leuke was het vanaf nul opzetten en vervolgens uitvoeren van een digitale krant met maar liefst 120.000 lezers voor het landelijke Alpe d’HuZes. Bovenop die berg dus.

Hier in Alphen aan den Rijn zijn heel veel organisaties die het zonder vrijwilligers niet redden. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers, de mensen op de werkvloer zijn vrijwilligers en zelfs de sponsoren doneren in natura en zijn dus ook vrijwilligers.
Dat komt omdat de overheid terugtreedt. Daarmee bedoelt het Alphense gemeentebestuur dat er ordinair bezuinigd wordt en het eerst op de sector kunst & cultuur, op het verenigingsleven en op de organisatie van evenementen. Dan wordt ook nog links en rechts het openbaar groen door de buurt onderhouden en draaien zelfs de buurthuizen vooral op vrijwilligers.

Dat is op zichzelf niet verkeerd. Je mag van iedereen verwachten dat hij of zij een steentje bijdraagt aan de samenleving waarin je leeft. Je bent er gewoon, je doet je ding en iedereen vindt dat normaal. Dat is fijn voor je zelfbeeld en dat is fijn voor de organisatie.

De narigheid is echter dat veel vrijwilligers en vrijwilligerswerk een vanzelfsprekendheid zijn, zelfs onderling. Wat bij mij verkeerd schiet, is als iemand dan tegen mij zegt 'wij zijn hier gewend dat de koffie klaar staat' en ik ben dus niet de koffiejuffrouw. Of als er iets met geld fout loopt en ik het mag oplossen.
Het ergste moment is echter als ik mezelf  bloedserieus hoor zeggen: ik moet wel even een goed betaalde klus scoren, anders kan ik mijn vrijwilligerswerk niet betalen. Ik wed dat ik niet de enige ben.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Cultuur vandaag 17:05

Kunstenares Herma Kampschuur viert opening atelier

Kunstenares Herma Kampschuur opent haar nieuwe werkplek op De Werf, de opbloeiende hotspot voor creatieve en ambachtelijke bedrijven aan de Rijnhaven in Alphen aan den Rijn. Het is een atelier, workshopruimte en galerie ineen. En iedereen mag dat op zaterdag 7 maart ontdekken. Ze exposeert haar werk en dat van een aantal cursisten in eigen huis.

Calamiteiten vandaag 15:33

Getuigen gezocht voor inbraak Viswinkel Fizzi Herenhof

Op dinsdag 25 februari is er tussen 23:00 en 00:00 uur ingebroken bij Viswinkel Fizzi in winkelcentrum De Herenhof. “We zijn geschrokken en hopen dat de daders snel worden opgepakt.”

Advertorial Cultuur vandaag 13:19

The Great Composers bij Parkvilla

Dit jaar is het 250 jaar geleden dat Beethoven werd geboren. Vier samen met Parkvilla het Beethoven-jaar met de geweldige documentaireserie ‘The Great Composers’ over de grootste componisten aller tijden. 

Gemeente vandaag 11:50

Proef Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Wie een huis of bedrijfspand laat bouwen, stelt eisen aan de uitvoering. Zoals een laag energieverbruik en een juiste luchtvochtigheid. Bij oplevering kan blijken dat deze eisen niet altijd goed zijn uitgevoerd. Klanten kunnen last krijgen van gebreken als een constructiefout, brandonveilige situatie, lekkage of slecht functionerende ventilatie.