MINERVA Vrijwilligerswerk

Er zijn heel veel soorten vrijwilligerswerk. De gemene deler is dat je als vrijwilliger niet wordt betaald voor je werkzaamheden en dat de organisatie of je medemens er iets mee opschiet.

Mijn voorkeur gaat over het algemeen uit naar organiseren, PR en creatief bezig zijn. Dat hoeft niet in deze combinatie, het is gewoon om een idee te geven waar ik iets in zie. Zorg, sport en fysieke bezigheden zijn niet aan mij besteed. Er zijn genoeg mensen die dat precies andersom zien en zo blijft de zaak in evenwicht.

Soms gaat het om vrijwilligerswerk dat ik zelf heb verzonnen. Bijvoorbeeld Debatcafé OpHetDorp heb ik hoogst persoonlijk uit de grond gestampt. Vervolgens is er met een flink team vrijwilligers elke maand flink aan getrokken om dat succesvol te maken. Na twee jaar zijn we op ons hoogtepunt gestopt. Maar, ik weet dat we het Debatcafé soms allemaal stiekem een beetje missen.

Ander vrijwilligerswerk was er gewoon en iemand moest het doen of ik vond het leuk. Zo heb ik ooit leermiddelen voor een basisschool gemaakt, pedagogische en psychologische buitenlandse artikelen vertaald en samengevat in Jip & Janneke taal en stond ik een paar jaar op zondagen als archeotolk bij de Romeinen in Museumpark Archeon.

Bekende organisaties mochten door de jaren heen ook zo af en toe op mij rekenen. Ik heb bijvoorbeeld de PR verzorgd voor de grootste Oldtimerdag in Alphen aan den Rijn ooit, datzelfde deed ik voor editie 2018 van de SamenLoop voor Hoop Alphen. Ook een leuke was het vanaf nul opzetten en vervolgens uitvoeren van een digitale krant met maar liefst 120.000 lezers voor het landelijke Alpe d’HuZes. Bovenop die berg dus.

Hier in Alphen aan den Rijn zijn heel veel organisaties die het zonder vrijwilligers niet redden. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers, de mensen op de werkvloer zijn vrijwilligers en zelfs de sponsoren doneren in natura en zijn dus ook vrijwilligers.
Dat komt omdat de overheid terugtreedt. Daarmee bedoelt het Alphense gemeentebestuur dat er ordinair bezuinigd wordt en het eerst op de sector kunst & cultuur, op het verenigingsleven en op de organisatie van evenementen. Dan wordt ook nog links en rechts het openbaar groen door de buurt onderhouden en draaien zelfs de buurthuizen vooral op vrijwilligers.

Dat is op zichzelf niet verkeerd. Je mag van iedereen verwachten dat hij of zij een steentje bijdraagt aan de samenleving waarin je leeft. Je bent er gewoon, je doet je ding en iedereen vindt dat normaal. Dat is fijn voor je zelfbeeld en dat is fijn voor de organisatie.

De narigheid is echter dat veel vrijwilligers en vrijwilligerswerk een vanzelfsprekendheid zijn, zelfs onderling. Wat bij mij verkeerd schiet, is als iemand dan tegen mij zegt 'wij zijn hier gewend dat de koffie klaar staat' en ik ben dus niet de koffiejuffrouw. Of als er iets met geld fout loopt en ik het mag oplossen.
Het ergste moment is echter als ik mezelf  bloedserieus hoor zeggen: ik moet wel even een goed betaalde klus scoren, anders kan ik mijn vrijwilligerswerk niet betalen. Ik wed dat ik niet de enige ben.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 21:08

Geen nieuwe sociale huurwoningen in centrum van Alphen-Stad

In de plannen voor nieuwbouwwoningen in het centrumgebied aan de Lage Zijde is geen plaats voor nog meer sociale huurwoningen. Van de vijfhonderd geplande woningen zijn er namelijk al tweehonderd gebouwd in de sociale huursector.

Advertorial Overige gisteren 19:31

Geld inzamelen voor KiKa

Op zaterdag 21 september wordt er een benefietavond gehouden in Bar Amsterdam om geld in te zamelen voor KiKa. Iedereen is van harte welkom om de avond bij te wonen!  

Politiek gisteren 16:06

Bouwactiviteiten Aarkadekwartier stand van zaken

De nieuwbouw op en bij het Aarplein en De Vest in het stadshart van Alphen aan den Rijn verloopt voorspoedig. Naar verwachting worden de woningen in fase 1 en 2 begin volgend jaar opgeleverd.

Sport gisteren 15:52

Open Alphens Zaalvoetbalkampioenschap

Het Scala College organiseert in samenwerking met Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek op woensdagmiddag 9 oktober het Open Alphens Zaalvoetbalkampioenschap.  

Advertorial Overige gisteren 15:07

Jaarmarkt bij Soos aan den Rijn

Natuurlijk doet Soos aan den Rijn iets leuks voor al hun bezoekers tijdens de Jaarmarkt op woensdag 18 september!