Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Vrouwennetwerk

Gisteren heb ik mijn lidmaatschap van het Vrouwen Netwerk Rijnstreek opgezegd. Na een goeie anderhalf jaar treuzelen, was het welletjes.

Ooit ben ik lid geworden, omdat het me goed leek om juist met vrouwelijke ondernemers en managers van gedachten te wisselen. Jaren geleden was dat ook zo. Er werd genetwerkt bij het leven, maar ondertussen leerde je elkaar ook een beetje kennen en kon je zo gemakkelijker een telefoontje plegen voor een beetje steun of goeie raad..

Waarom dat anno nu nodig is? Omdat het voor vrouwen nog altijd lastiger is om aan de bak te komen dan voor mannen. Dat ligt niet altijd aan mannen die bevooroordeeld zijn. De tijd dat je als vrouw achter het aanrecht hoorde, is echt wel geweest. Maar het idee dat vrouwen beschermd moeten worden en dat vrouwen zwakker zijn, leeft nog steeds. Niet openlijk, maar wel onderhuids. Niet alleen bij mannen, maar juist ook bij vrouwen.

Achter het aanrecht is tegenwoordig vervangen door ‘mijn vrouw wil graag niet/minder werken als de kinderen klein zijn’ of door ‘wij hebben dat samen zo besloten’. Ik geloof niet zo in die redenen. Als dat echt democratisch zo besloten was, dan zouden er ongeveer evenveel mannen niet/minder moeten werken als vrouwen. We weten allemaal dat dat niet het geval is.

Het doet mij denken aan een online spel. In het spel is een handelshuis waar spelers wat ze teveel hebben opzetten en ruilen voor wat ze tekort komen. Er zijn drie categorieën handel die binnen elke categorie in waarde vergelijkbaar zijn. Het spel vindt handel 1:1 binnen een categorie eerlijk. En het spel vindt handel tussen verschillende categorieën 1:4 eerlijk. Waarbij 1 het duurdere product is.

Nu is het zo dat in elk handelshuis volop aanbiedingen zijn die 1:4 zijn. Dus je biedt 1 van het dure product om 4 van het goedkope te krijgen. Maar andersom gebeurt dat vrijwel nooit. Je ziet amper aanbiedingen die 4:1 zijn. Dus geen 4 goedkope voor 1 dure. Niemand is zo dom om dat op de markt te gooien. In theorie is de verhouding eerlijk, maar iedere speler weet dat dat niet waar is. Anders zou er plenty handel twee kanten op zijn.

Dat lijkt op de manier waarop vrouwen en mannen gelijk zijn in onze maatschappij. In theorie is dat ook zo. Maar aan de verhouding man:vrouw in hogere functies en op cruciale plekken in de maatschappij kun je zien dat dat niet waar is.
Daarom is ‘wij hebben dat samen zo besloten’ ook niet waar. Het is een onderhuids in stand houden van een scheve verhouding. Dat zie je als het fout loopt. Hij heeft een baan en een inkomen. Zij zit aan de grond. Dus ‘wij samen’ was een leugen.

Een vrouwennetwerk is daarom van groot belang voor vrouwelijke ondernemers en managers. Het is dan ook heel jammer dat de laatste jaren de ene coach na de andere in het netwerk terechtkwam met een leuke parttime praktijk. Daarmee werd het gehalte ‘wij hebben dat samen zo besloten’ wel heel erg groot. Wat mij betreft, schiet daarmee een serieus vrouwennetwerk voor ondernemers en managers haar doel voorbij.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!