Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Vuurwerk

Het ziet er naar uit dat lekker zelf vuurwerk afsteken een zachte dood aan het sterven is. Dit jaar zullen er niet veel eigen vuurwerkshowtjes te zien zijn. En als er eenmaal een verbod over de dam is volgen er meer.

Ik ben zelf inmiddels voor een algeheel vuurwerkverbod voor particulieren. Gewoon voor altijd. Dat betekent dus niet dat er wat mij betreft nooit meer vuurwerkshows mogen zijn. Die kunnen echter ook met een nette vergunning door professionals worden afgestoken tijdens evenementen en Oud & Nieuw.

Het is natuurlijk hartstikke zuur voor de vuurwerkverkopers die eind december topverkopen hebben en de rest van het jaar niks. Meestal zijn het bijverdiensten van kermisexploitanten en kleine winkeliers. Die zitten vaak ook in de kerstbomenbranche en dan weet je dat een hele sector, hoe klein ook, helemaal over de kop gaat.

Voor huisdieren en hun baasjes is het alleen maar fijn. De maatregelen die er getroffen moesten worden, zijn echt niet normaal. Al jaren niet. Je kon eind december niet meer met je hond over straat of er werd wel ergens vlakbij een rotje afgestoken. Het echte vuurwerk rond middernacht was een drama. Voor honden, voor katten en ook voor wilde dieren als vogels.

Belangrijker nog: iedereen met longklachten weet wat een ramp de laatste dagen van het jaar zijn. Buiten komen en je stikte de moord. Binnen blijven was idem dito. De penetrante geur drong gewoon door alle kieren in je zwaar geïsoleerde huis.
Dan heb ik het nog niet eens gehad over de enorme knallen waardoor ’s nachts stijf rechtop in je bed zat en waar je overdag een hartverzakking van kreeg.

Ik zei het vorig jaar ook al. Oudejaarsavond is verworden tot een legale mogelijkheid om met illegaal vuurwerk crimineel te zijn en om in groepen andermans eigendommen te vernielen. Kapotte bushokjes zijn zo’n beetje de onschuldigste uitingen.

Enfin. Aan elke traditie komt een einde. Dus het vuurwerk gaat gewoon Zwarte Piet achterna. Eerst een beetje minder, dan een beetje anders en daarna is het over en sluiten.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 23:28

Theater in de binnenstad of op buitenlocatie

De 3,6 miljoen die nodig is om het gebouw van Theater Castellum te redden, wordt nog niet door de gemeenteraad ter beschikking gesteld. Eerst moet naast dit voorstel een tweede voorstel worden gelegd om het theater samen met een aantal andere functies naar een andere locatie te verplaatsen.

Blog Opinie gisteren 20:00

MINERVA Theater

Binnen de Alphense politiek is het theater aan het Rijnplein een heet hangijzer. Er is al vanaf het prille begin gedoe over de kosten van dit theater. Dat Alphen-Stad een mooi groot en goed theater moet hebben, daar gaat het gesprek meestal niet over. Wel over de exploitatie en over de subsidie. En vooral over de financiële tekorten en de laatste jaren ook over de gebreken aan het gebouw.

Politiek gisteren 18:20

Wegen in zuidelijk deel gemeente blijven lastig probleem

Hoe leid je het verkeer in het zuiden van de gemeente Alphen aan den Rijn in goede banen? Dat was de hamvraag waar inwoners, organisaties en bedrijven hun zegje over deden tegenover de politieke partijen.

Overige gisteren 17:41

Bewoners van Verpleeghuis Oudshoorn genieten volop van pannenkoeken

Deze week is het feest voor de bewoners van Verpleeghuis Oudshoorn in Alphen. Medewerkers van de Alphense restaurants Maggie Blue, Wet ’n Wild en ’s Molenaarsbrug bakken namelijk pannenkoeken voor de bewoners. Uit de reacties blijkt wel dat dit erg gewaardeerd werd. “Pannenkoeken smaken drie keer lekkerder wanneer ze voor je gebakken worden.”