Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Vuurwerk

Het ziet er naar uit dat lekker zelf vuurwerk afsteken een zachte dood aan het sterven is. Dit jaar zullen er niet veel eigen vuurwerkshowtjes te zien zijn. En als er eenmaal een verbod over de dam is volgen er meer.

Ik ben zelf inmiddels voor een algeheel vuurwerkverbod voor particulieren. Gewoon voor altijd. Dat betekent dus niet dat er wat mij betreft nooit meer vuurwerkshows mogen zijn. Die kunnen echter ook met een nette vergunning door professionals worden afgestoken tijdens evenementen en Oud & Nieuw.

Het is natuurlijk hartstikke zuur voor de vuurwerkverkopers die eind december topverkopen hebben en de rest van het jaar niks. Meestal zijn het bijverdiensten van kermisexploitanten en kleine winkeliers. Die zitten vaak ook in de kerstbomenbranche en dan weet je dat een hele sector, hoe klein ook, helemaal over de kop gaat.

Voor huisdieren en hun baasjes is het alleen maar fijn. De maatregelen die er getroffen moesten worden, zijn echt niet normaal. Al jaren niet. Je kon eind december niet meer met je hond over straat of er werd wel ergens vlakbij een rotje afgestoken. Het echte vuurwerk rond middernacht was een drama. Voor honden, voor katten en ook voor wilde dieren als vogels.

Belangrijker nog: iedereen met longklachten weet wat een ramp de laatste dagen van het jaar zijn. Buiten komen en je stikte de moord. Binnen blijven was idem dito. De penetrante geur drong gewoon door alle kieren in je zwaar geïsoleerde huis.
Dan heb ik het nog niet eens gehad over de enorme knallen waardoor ’s nachts stijf rechtop in je bed zat en waar je overdag een hartverzakking van kreeg.

Ik zei het vorig jaar ook al. Oudejaarsavond is verworden tot een legale mogelijkheid om met illegaal vuurwerk crimineel te zijn en om in groepen andermans eigendommen te vernielen. Kapotte bushokjes zijn zo’n beetje de onschuldigste uitingen.

Enfin. Aan elke traditie komt een einde. Dus het vuurwerk gaat gewoon Zwarte Piet achterna. Eerst een beetje minder, dan een beetje anders en daarna is het over en sluiten.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 14:25

Vul je pan bij Van der Valk Avifauna

Een van de gasten van Van Der Valk Avifauna hebben wij mogen interviewen naar aanleiding van hun nieuwe concept. Hopelijk word je na het lezen van dit bericht net zo enthousiast als deze gast en mag Van der Valk Avifauna je snel verwelkomen bij het afhalen.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 09:52

De schoonheidssalon mag weer open! En het werd tijd ook

Tijd voor een boost voor je huid met Organic Boost, een van de productlijnen van Kliniek Alphen op natuurlijke basis. In hun schoonheidssalon wordt alleen gewerkt met producten op natuurlijke basis, zoals Naturgeist en Organic Boost.