Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Vuurwerk

Het ziet er naar uit dat lekker zelf vuurwerk afsteken een zachte dood aan het sterven is. Dit jaar zullen er niet veel eigen vuurwerkshowtjes te zien zijn. En als er eenmaal een verbod over de dam is volgen er meer.

Ik ben zelf inmiddels voor een algeheel vuurwerkverbod voor particulieren. Gewoon voor altijd. Dat betekent dus niet dat er wat mij betreft nooit meer vuurwerkshows mogen zijn. Die kunnen echter ook met een nette vergunning door professionals worden afgestoken tijdens evenementen en Oud & Nieuw.

Het is natuurlijk hartstikke zuur voor de vuurwerkverkopers die eind december topverkopen hebben en de rest van het jaar niks. Meestal zijn het bijverdiensten van kermisexploitanten en kleine winkeliers. Die zitten vaak ook in de kerstbomenbranche en dan weet je dat een hele sector, hoe klein ook, helemaal over de kop gaat.

Voor huisdieren en hun baasjes is het alleen maar fijn. De maatregelen die er getroffen moesten worden, zijn echt niet normaal. Al jaren niet. Je kon eind december niet meer met je hond over straat of er werd wel ergens vlakbij een rotje afgestoken. Het echte vuurwerk rond middernacht was een drama. Voor honden, voor katten en ook voor wilde dieren als vogels.

Belangrijker nog: iedereen met longklachten weet wat een ramp de laatste dagen van het jaar zijn. Buiten komen en je stikte de moord. Binnen blijven was idem dito. De penetrante geur drong gewoon door alle kieren in je zwaar geïsoleerde huis.
Dan heb ik het nog niet eens gehad over de enorme knallen waardoor ’s nachts stijf rechtop in je bed zat en waar je overdag een hartverzakking van kreeg.

Ik zei het vorig jaar ook al. Oudejaarsavond is verworden tot een legale mogelijkheid om met illegaal vuurwerk crimineel te zijn en om in groepen andermans eigendommen te vernielen. Kapotte bushokjes zijn zo’n beetje de onschuldigste uitingen.

Enfin. Aan elke traditie komt een einde. Dus het vuurwerk gaat gewoon Zwarte Piet achterna. Eerst een beetje minder, dan een beetje anders en daarna is het over en sluiten.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.