Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Vuurwerkverbod

Het beste nieuws van vandaag, wat zeg ik: van de afgelopen week, is het landelijke vuurwerkverbod. Ook deze jaarwisseling godzijdank opnieuw geen achterhaalde traditie uit het jaar nul waarbij het grootste wapenfeit het aantal gewonden is.

Vuurwerk ziet er mooi uit, dat vind ik dus ook. En het heeft iets gezelligs en kneuterigs zo met z'n allen koukleumen op straat. Er zit ook een beetje spanning aan en wie wil dat nu niet op z'n tijd?

Vroegâh toen ik nog in een piepklein dorp woonde, kwam het hele dorp samen bij het schooltje. Op het plein zijn de oudejaarsfestiviteiten.
Liefst bij een vuurkorf waar een paar welwillende buurvrouwen grote schalen oliebollen naast hebben gezet. Die ene buurman staat luidkeels zijn zelfgemaakte glühwein aan te prijzen, geschonken in van die uitbollende plastic bekertjes.

De andere mannen zijn heel stoer met siervuurwerk aan het klungelen en de vrouwen hopen dat ze het er allemaal heelhuids vanaf brengen. Plus de hele schare kinderen natuurlijk, de jongsten met sterretjes en de ouderen stiekem of niet zo stiekem ook aan de glühwein.
Er gebeurde nooit iets. Geen heisa met omgevallen vuurwerk, van richting veranderende vuurpijlen of te vroeg afgegane duizendklappers.

Om de een of andere reden is het al jaren niet zo gezellig meer. Dat kan zijn omdat ik nu in Alphen-Stad woon, maar dat denk ik dus niet. Ik denk dat het overal zo is.
Hangjongeren in de tunneltjes bij de Dijksloot en in de buurtwinkelcentra steken heel december van alles af. Het knalt en ik wil niet eens weten wat het is. Er blijft in ieder geval een hoop rotzooi achter voor anderen om op te ruimen en de witte muren van de tunneltjes zien eruit alsof het roetveegpieten zijn.

Het gedoe met ziekenauto's, ziekenhuizen en huisartsenposten met oudjaar, daar zit echt niemand op te wachten. Bovendien kan ik me zo voorstellen dat het gemiddelde medisch personeel gewoon thuis Oud & Nieuw wil vieren. En dus niet met de aanblik van bloederige stompjes en gehavende gezichten op het netvlies.

Vorig jaar mocht dat vuurwerk niet vanwege de druk op de zorg door corona. Dit jaar dus ook niet. Ik ben er blij mee en ik hoop dat er nu meer mensen een gelukkig nieuwjaar meemaken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 10:53

Nieuwe voorzitter neemt het roer over bij Scouting Alphen

Op 28 maart heeft Dick Raaphorst, na meer dan 22 jaar voorzitterschap, het leiderschap van Scouting Alphen overgedragen aan Vincent Peters. Voor Vincent, een bekend gezicht op de vereniging, voelt deze nieuwe rol als een thuiskomst: "Ik ben zelf als welp op deze vereniging begonnen."

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.