MINERVA Watjes

Soms vraag ik me af of gemeenteraadsleden met watjes in hun oren de vergaderingen bijwonen. Vooral de oppositiepartijen hebben er een handje van om allerlei vragen te stellen, waarvan ik dan denk: daar ging het twee of zes of tien maanden geleden ook al over.

Kennelijk is het in de Alphense raad een soort van hip om naar de bekende weg te vragen. Of, de raadsleden hebben collectief een slecht geheugen. Vooral bij de oppositie.
Het aardige aan het gedoe rond de gemeentelijke begroting is dat wethouder Van Velzen terecht zegt dat hij aan de gemeenteraad heeft gevraagd om keuzes te maken. Daar stuurde hij al een halfjaar op aan voordat het dan echt luid en duidelijk in oktober werd gezegd.
De halve raad kan zich dat herinneren. Dat is dan de coalitie. De andere helft niet. Dat is dus de oppositie. Als journalist zit ik langs de zijlijn te luisteren en ook deze keer kon ik zo een aantal stukken tevoorschijn toveren waarin ik dat had opgeschreven.

Ik snap dat je als oppositiepartij in een andere positie verkeert dan als coalitiepartij. De coalitie heeft tenslotte het coalitieakkoord geschreven. Als daar dan niet in staat wat jij als politieke partij graag geregeld wilt zien, heb je verdomd slecht onderhandeld. Zo simpel is dat.
Je zou dan denken dat alle oppositiepartijen doodongelukkig zijn, want hun punten staan niet in het programma en zullen dus ook niet worden uitgevoerd.
Dat ligt duidelijk anders. Hier in Alphen aan den Rijn is de oppositie het eigenlijk best wel eens met de coalitie. Daarom worden ook zoveel voorstellen en besluiten vrijwel anoniem gesteund. Er is er natuurlijk altijd wel eentje die tegen is. Maar ja, dat is het leven.

Het is dan ook heel erg moeilijk om je als oppositiepartij te onderscheiden van een coalitiepartij. Zeker omdat in Alphen de drie partners – Nieuw Elan, CDA en GroenLinks – het complete middenveld bestrijken.
En dus moet er naar de verschillen worden gezocht. Dan krijg je dat de oppositie een ijshal in Leiden wil steunen en de coalitie wil dat niet. Want: er is domweg geen geld. Om met wethouder Van Velzen te spreken: we moeten wel keuzes maken, want als we het geld aan de ijshal uitgeven dan kan iets anders dus niet.

En daar zit nu de crux: als er keuzes gemaakt gaan worden dan moet de oppositie ook met de billen bloot. En dan zal al snel blijken dat we hier in Alphen aan den Rijn gewoon een behoorlijk eensgezinde gemeenteraad hebben. Waarbij de oppositie wel watjes in de oren moet hebben, anders lijkt het veel te veel pais en vree en dan zijn het ook echte watjes.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige gisteren 22:32

Alphenaar Ricardo van den Belt wint tv-programma

Vrijdagavond 20 september om 20:30 uur werd de finale uitgezonden van het televisieprogramma Helden door de modder VIPS. Alphenaar Ricardo van den Belt heeft samen met zijn team de beker gewonnen.

Blog Opinie gisteren 20:02

MINERVA Fiets

Alphen aan den Rijn krijgt een beleidsplan voor fietsen, het Programma Fiets. Het programma vervangt de al jaren in zwang zijnde Fietsknelpunten Top 10 van de Fietsersbond.

Evenementen gisteren 15:11

Open dag Dierenambulance Alphen

Op zondag 29 september houdt Dierenambulance Alphen aan den Rijn een open dag. Van 13:00 tot 16:00 is iedereen van harte welkom.  

Overige gisteren 14:19

Repair Café bij Kringloop Alphen

Blijft uw breimachine steeds haken? Donderdag 26 september organiseert Kringloop Alphen aan den Rijn het Repair Café.