MINERVA Watjes

Soms vraag ik me af of gemeenteraadsleden met watjes in hun oren de vergaderingen bijwonen. Vooral de oppositiepartijen hebben er een handje van om allerlei vragen te stellen, waarvan ik dan denk: daar ging het twee of zes of tien maanden geleden ook al over.

Kennelijk is het in de Alphense raad een soort van hip om naar de bekende weg te vragen. Of, de raadsleden hebben collectief een slecht geheugen. Vooral bij de oppositie.
Het aardige aan het gedoe rond de gemeentelijke begroting is dat wethouder Van Velzen terecht zegt dat hij aan de gemeenteraad heeft gevraagd om keuzes te maken. Daar stuurde hij al een halfjaar op aan voordat het dan echt luid en duidelijk in oktober werd gezegd.
De halve raad kan zich dat herinneren. Dat is dan de coalitie. De andere helft niet. Dat is dus de oppositie. Als journalist zit ik langs de zijlijn te luisteren en ook deze keer kon ik zo een aantal stukken tevoorschijn toveren waarin ik dat had opgeschreven.

Ik snap dat je als oppositiepartij in een andere positie verkeert dan als coalitiepartij. De coalitie heeft tenslotte het coalitieakkoord geschreven. Als daar dan niet in staat wat jij als politieke partij graag geregeld wilt zien, heb je verdomd slecht onderhandeld. Zo simpel is dat.
Je zou dan denken dat alle oppositiepartijen doodongelukkig zijn, want hun punten staan niet in het programma en zullen dus ook niet worden uitgevoerd.
Dat ligt duidelijk anders. Hier in Alphen aan den Rijn is de oppositie het eigenlijk best wel eens met de coalitie. Daarom worden ook zoveel voorstellen en besluiten vrijwel anoniem gesteund. Er is er natuurlijk altijd wel eentje die tegen is. Maar ja, dat is het leven.

Het is dan ook heel erg moeilijk om je als oppositiepartij te onderscheiden van een coalitiepartij. Zeker omdat in Alphen de drie partners – Nieuw Elan, CDA en GroenLinks – het complete middenveld bestrijken.
En dus moet er naar de verschillen worden gezocht. Dan krijg je dat de oppositie een ijshal in Leiden wil steunen en de coalitie wil dat niet. Want: er is domweg geen geld. Om met wethouder Van Velzen te spreken: we moeten wel keuzes maken, want als we het geld aan de ijshal uitgeven dan kan iets anders dus niet.

En daar zit nu de crux: als er keuzes gemaakt gaan worden dan moet de oppositie ook met de billen bloot. En dan zal al snel blijken dat we hier in Alphen aan den Rijn gewoon een behoorlijk eensgezinde gemeenteraad hebben. Waarbij de oppositie wel watjes in de oren moet hebben, anders lijkt het veel te veel pais en vree en dan zijn het ook echte watjes.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Winkels gisteren 17:01

Magazijnopruiming op 28 en 29 februari bij Gek van Fietsen

Het fietsseizoen barst bijna los. De nieuwe modellen druppelen binnen en dat betekent dat er ruimte gemaakt moet worden in de showroom. Daarom is er bij Gek van Fietsen op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari een grote magazijnopruiming. Hoge kortingen op een groot deel van het assortiment sportieve fietsen en e-bikes!

Overige gisteren 15:01

Audities voor Alphens Sinterklaas Journaal geopend

Op maandag 24 februari is de inschrijving voor de audities van Het Alphens Sinterklaas Journaal van start gegaan. De Alphense serie gaat al weer het tiende seizoen in dit jaar, een jubileum!

Economie gisteren 13:59

Alphense bedrijven hebben tekort aan mondkapjes door Coronavirus

Over de hele wereld is een tekort aan mondkapjes door het Coronavirus. In Peking, China wordt zelfs in enkele dagen een fabriek voor mondkapjes uit de grond gestampt om aan de hoge vraag te kunnen voldoen. Ook in Alphen kampen bedrijven met leveringsproblemen van mondkapjes.