Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Woontorens

Dat sommige inwoners nog altijd in de achttiende eeuw leven is een beetje jammer. Dat vertroebelt namelijk zo af en toe de discussies over de moderne stad die Alphen aan den Rijn al tientallen jaren is. Woontorens zijn namelijk steedse oplossingen voor moderne woningnood. Overigens al sinds de negentiende eeuw.

Hoogbouw is niet nieuw.

Ook de Romeinen woonden al in appartementencomplexen van zeker zes of meer etages hoog. Daar had je geen vuur en mocht je niet koken en het was ook hutjemutje in een ruimte met het gezin. Hoe hoger je woonde, hoe minder de omstandigheden. Tegenwoordig is dat andersom: de penthouses gaan naar de rijken.

In de middeleeuwen waren er ook genoeg flats in allerlei steden. In het Midden-Oosten werd flink de lucht in gebouwd. In Florence waren er bouwvoorschriften met maximale hoogten, omdat baksteen niet echt geschikt is om meer dan 26 meter de lucht in te gaan.

In de negentiende eeuw waren er echter een paar bouwkundige doorbraken. Zo werd een systeem ontwikkeld van een hoogwaardige staalskelet gecombineerd met een gewapend betonconstructie. En, niet onbelangrijk, de uitvinding van de lift zorgde dat er meer verdiepingen ‘normaal’ bereikbaar waren.

De eerste wolkenkrabber werd in 1885 in Chicago gebouwd. In de VS werden daarna veel wolkenkrabbers gebouwd, ingegeven door gebrek aan grond in de grote steden in combinatie met woningnood. De trend waaide begin twintigste eeuw over naar Europa.

Hoogbouw is dus niet nieuw.
Maar voor Alphen-Stad is het wel nieuw. Hier wordt dan ook moord en brand geschreeuwd als er een redelijk bescheiden woontoren moet verrijzen. Vooral door mensen die zelf een prima woning hebben en die menen dat zij met hun appartement ook de rechten voor het uitzicht hebben gekocht.

Als je de NIMBY even wegdenkt, dan weet je dat er voor steden niets anders opzit dan woontorens bouwen. Er is geen ruimte om de woningnood op een andere manier op te lossen.

Dus ik juich bij briljante plannen als dat voor De Aarhof met de Alphense TwinTowers. Voor  het plan voor Nieuwe Sloot met een fraaie torenhoge verbinding tussen het oude centrum en de wijk Ridderveld. Voor het Sacharovgebouw met meer verdiepingen dan de hoogste flat in de stad tot nu toe.

En van mij mag er langs de N11 een hele rij van die woontorens verrijzen als entree van de stad en om een fraaie skyline te creëren.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen vandaag 11:59

ROMEINEN Zadel

De Romeinse cavalerie was niet in het minst zo succesvol, omdat de berijders van de pony’s uitstekende goed getrainde ruiters waren. Daarnaast werd een Romeins cavaleriepaard vakkundig opgezadeld met een stevig zadel en een degelijk hoofdstel.

Verkeer en vervoer gisteren 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.