Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Ze pakken ons alles af

Vorige de week werd heel Alphen opgeschrikt door de mededeling dat de organisatie van de Jaarmarkt de handdoek in de ring gooit. Een tijdje geleden kondigde het bestuur aan dat de 75-ste LAURA de laatste is. De gondelvaart is al een paar jaar weg, net als de ijsbaan op het Rijnplein. Grote evenementen die het niet redden. Al wordt er met man en macht aan gewerkt om de Jaarmarkt alsnog door te laten gaan.  

Er zijn natuurlijk veel redenen waarom een organisatie besluit om te stoppen met een evenement. Het kost te veel geld. Er zijn te veel regels. Het is te veel werk. Er zijn te weinig sponsoren. Er zijn te weinig deelnemers. Er zijn te weinig vrijwilligers. En er wordt altijd wel naar ‘de’ gemeente gewezen als boosdoener.

Op facebook wordt er schande gesproken, want ‘ze pakken ons alles af’. De vele toetsenbordridders die te hoop lopen omdat er weer een groot feest de mottenballen in verdwijnt, vergeten voor het gemak dat het wel altijd dezelfde sponsoren en organisatoren zijn. Vrijwilligers zijn moeilijk te vinden en bijna elke vrijwilliger zet zich in voor verschillende evenementen. 

Ik weet uit ervaring dat er achter de schermen een enorme berg werk moet worden verzet om een groot evenement van de grond te trekken. Er gaat gigantisch veel tijd zitten in organisatie. Elk bestuur weet ook dat mensen die ermee op willen houden, dat vaak willen omdat ze een dagje ouder worden en omdat hun gezin hen ook weleens wil zien.

Het bestuur van de jaarmarkt en het bestuur van de LAURA zitten wat dat betreft in hetzelfde schuitje. Ze zoeken al jaren naar opvolging, maar die meldt zich gewoon niet aan. En dan is zoiets als financiën en ingewikkelde aanvragen de druppel waarom het niet meer lukt.

Elk evenement voegt iets toe aan de aantrekkelijkheid van je woonplaats. Alleen daarom al zou iedereen in zijn of haar leven een keer in een organisatie moeten stappen. Om te organiseren. Om als vrijwilliger bardiensten te draaien. Om alles klaar te zetten en op te ruimen. Gewoon om te helpen. En omdat niemand er slechter van wordt om eens iets te doen in plaats van te zeuren dat ‘ze ons alles afpakken’.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Thuiszorg gisteren 16:39

WIJdezorg, Habion en Vastgoed Zorgsector gaan samenwerken in Verde Vista

Zorgorganisatie WIJdezorg, woningcorporatie Habion en belegger in duurzame huisvesting Vastgoed Zorgsector slaan de handen ineen voor de toekomstige bewoners van Verde Vista in Zoeterwoude. Hiervoor hebben ze op vrijdag 16 februari een intentieovereenkomst ondertekend. De inzet is om op deze locatie een woonvorm voor ouderen te realiseren waarbij een actieve woon- en leefgemeenschap gevormd wordt.

Justitie gisteren 14:05

Alphense letselschadejurist beschuldigd van vervalsen handtekeningen in Ridderhof schietpartij-zaak

Alphense letselschadejurist Orlando K. zou handtekeningen hebben vervalst van (ex-)cliënten die betrokken waren bij het Ridderhof schietdrama in 2011. Het Openbaar Ministerie (OM) beweert dat K. straf verdient voor het vermeende vervalsen, waardoor hij zelf een hogere vergoeding zou hebben gekregen. De Alphenaar ontkent de beschuldigingen en beweert dat er geen sprake is van vervalsing.

Politie en handhaving gisteren 11:42

Politie zoekt dringend naar vermiste Alphenaar

De politie is dringend op zoek naar Maarten Dickhoff, een 44-jarige man uit Alphen aan den Rijn die sinds 24 januari vermist is. Hij werd voor het laatst gezien in de omgeving van Gent, België.

Politie en handhaving gisteren 10:28

Politie Alphen waarschuwt voor valse telefoontjes

De afgelopen periode heeft de politie herhaaldelijk meldingen ontvangen van burgers die vreemde telefoontjes ontvangen. De meldingen betreffen telefoontjes waarbij de beller zich voordoet als een politieagent. Tijdens deze gesprekken wordt beweerd dat de persoon in kwestie gelinkt is aan criminele activiteiten, met name woninginbraken.

Advertorial Overige gisteren 09:17

Nieuwe cursus over iconische filmcomponisten bij Parkvilla

Hoe kijk je naar Once Upon a Time in the West als je de filmmuziek weglaat? Wordt de spanning van een film als Jaws niet een stuk minder wanneer je die onheilspellende bastonen niet hoort? Filmmuziek is een onlosmakelijk onderdeel van onze filmbeleving. Het versterkt emoties en geeft de beelden een extra laag. De juiste combinatie van melodieën, harmonieën en ritmes roepen bij ons spanning, vreugde, verdriet of angst op. Filmexpert Rudi de Boer neemt je vanaf 11 maart in 4 colleges mee in de magische wereld van de filmmuziek.