Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Ze pakken ons alles af

Vorige de week werd heel Alphen opgeschrikt door de mededeling dat de organisatie van de Jaarmarkt de handdoek in de ring gooit. Een tijdje geleden kondigde het bestuur aan dat de 75-ste LAURA de laatste is. De gondelvaart is al een paar jaar weg, net als de ijsbaan op het Rijnplein. Grote evenementen die het niet redden. Al wordt er met man en macht aan gewerkt om de Jaarmarkt alsnog door te laten gaan.  

Er zijn natuurlijk veel redenen waarom een organisatie besluit om te stoppen met een evenement. Het kost te veel geld. Er zijn te veel regels. Het is te veel werk. Er zijn te weinig sponsoren. Er zijn te weinig deelnemers. Er zijn te weinig vrijwilligers. En er wordt altijd wel naar ‘de’ gemeente gewezen als boosdoener.

Op facebook wordt er schande gesproken, want ‘ze pakken ons alles af’. De vele toetsenbordridders die te hoop lopen omdat er weer een groot feest de mottenballen in verdwijnt, vergeten voor het gemak dat het wel altijd dezelfde sponsoren en organisatoren zijn. Vrijwilligers zijn moeilijk te vinden en bijna elke vrijwilliger zet zich in voor verschillende evenementen. 

Ik weet uit ervaring dat er achter de schermen een enorme berg werk moet worden verzet om een groot evenement van de grond te trekken. Er gaat gigantisch veel tijd zitten in organisatie. Elk bestuur weet ook dat mensen die ermee op willen houden, dat vaak willen omdat ze een dagje ouder worden en omdat hun gezin hen ook weleens wil zien.

Het bestuur van de jaarmarkt en het bestuur van de LAURA zitten wat dat betreft in hetzelfde schuitje. Ze zoeken al jaren naar opvolging, maar die meldt zich gewoon niet aan. En dan is zoiets als financiën en ingewikkelde aanvragen de druppel waarom het niet meer lukt.

Elk evenement voegt iets toe aan de aantrekkelijkheid van je woonplaats. Alleen daarom al zou iedereen in zijn of haar leven een keer in een organisatie moeten stappen. Om te organiseren. Om als vrijwilliger bardiensten te draaien. Om alles klaar te zetten en op te ruimen. Gewoon om te helpen. En omdat niemand er slechter van wordt om eens iets te doen in plaats van te zeuren dat ‘ze ons alles afpakken’.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 12:49

Werkzaamheden Prins Bernhardlaan en Julianabrug starten morgen

Morgen beginnen de werkzaamheden aan de kruising van de Prins Bernhardlaan en de Willem de Zwijgerlaan. Vanaf 24 juni tot 23 augustus zal de kruising afgesloten zijn, vanwege de aanleg van een grote rioolbuis voor de afvoer van hemelwater. Hierdoor is de Julianabrug tijdelijk niet bereikbaar voor gemotoriseerd verkeer.

Advertorial Winactie Eten en drinken vandaag 09:23

WIN twee tegoedbonnen van El Caballo ter waarde van €50!

Bij El Caballo kun je genieten van de authentieke Argentijnse keuken. Heb jij zin in een avondje lekker uiteten? Doe mee met de winactie en maak kans op een van de twee tegoedbonnen ter waarde van €50!  

Advertorial Sport gisteren 15:20

Nieuw: SlowRun voor de wijk Kerk en Zanen

Wil jij hardlopen zonder prestatiedruk? Dan is SlowRun iets voor jou! Vanaf 1 september start er een nieuwe SlowRun-groep speciaal voor de wijk Kerk en Zanen. Elke week lopen we in een rustig tempo, zonder oordeel van jezelf of van anderen.

Werken gisteren 14:01

Vacatureoverzicht week 25: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Maatschappelijk gisteren 11:59

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn

VVN Alphen aan den Rijn organiseert in samenwerking met de gemeente, Welzorg, Vegro en Ergozorg een gratis scootmobielcursus op dinsdag 2 juli 2024. Deze cursus biedt zowel een ochtend- als een middagsessie.