Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Zichtbaar en dichtbij

De witte rook kwam eind vorige week uit het gemeentehuis. De vier partijen die de nieuwe coalitie vormen, zijn het eens. Vervolgens werd de mening van een flink aantal organisaties gevraagd, werden de andere partijen ingelicht en moest het 40 pagina’s tellende akkoord worden opgemaakt en naar de drukker. De drukproef was er woensdag en die ging onder embargo naar de media.

Het heeft mij vervolgens een halve dag gekost om er chocola van te maken. Niet dat het zo lastig was om te lezen, maar je kunt het hele coalitieakkoord moeilijk helemaal overschrijven en dan ‘in de pers’ publiceren.

Dus dat werd keuzes maken. Wat moet er per se in en wat kan achterwege blijven. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om alleen algemene, dus voor de hele gemeente geldende, zaken in mijn artikel op te nemen en een paar stadse dingetjes. Iets met bouwen in een polder…

Donderdag werd het akkoord eind van de middag in Parkvilla gepresenteerd. Daar was ik bij, ook al stond mijn artikel al klaar voor publicatie om 17.00 uur als het embargo eraf was.

Uit de toespraak van formateur André de Jeu stak ik op dat ik in ieder geval het enorme belang van de titel gemist had. Zichtbaar en dichtbij. Een aardige voortzetting van het vorige akkoord Groene Stad met Lef. Die titel moest ik trouwens ook even opzoeken, die was ook niet blijven hangen.

Inhoudelijk zijn er wel een paar opvallende zaken. In het coalitieakkoord Zichtbaar en Dichtbij is in ieder geval zo te lezen waarom er niet gekozen is om met GroenLinks te praten over een coalitie. De nieuwe coalitie wil wél bouwen in de Gnephoek, wil géén windturbines in de gemeente en wil ook géén diftar. In tegenstelling tot GroenLinks die wel betalen per vuilniszak wil invoeren, windturbines wel een optie vindt en zeker niet wil bouwen in de Gnephoek.

Het allerbelangrijkste is de wens om meer met organisaties, ondernemers en inwoners te praten en hen beter te betrekken bij de lokale Alphense politiek. Dat begint goed met het voornemen om sowieso eerder met andere politieke partijen te praten over grote besluiten die ‘binnenkort’ genomen moeten worden.

Ook wordt participatie verbonden aan betere communicatie en in haar kielzog betere digitale mogelijkheden. Maar vooral: zorgen dat de gemeentelijke organisatie, in normaal Nederlands de ambtenaren dus, meewerkt met dit soort politieke voornemens en niet blijft hangen in de tenenkrommende bureaucratie.

Opvallend vind ik in dat kader dat op verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld sociale zaken, ook min of meer wordt gemeld dat de coalitiepartners flexibeler willen zijn en meer maatwerk willen leveren.

Veel succes daarbij dan!


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.