Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Zwammerdam

Wie denkt dat ik iets over dat kleine dorpje langs de Oude Rijn ga hebben, komt bedrogen uit. Wat ik namelijk net voorbij zie komen op mijn facebook is het eerste gerestaureerde Schip van Zwammerdam.

Een Romeins schip. Tweeduizend jaar oud. En nu, sinds kort weer min of meer helemaal heel. In de Restauratiewerf van Museumpark Archeon is het schip de afgelopen twee jaar met veel liefde en kennis in elkaar gezet. Het is ook voorzien van nieuwe onderdelen daar waar die er niet meer waren.

Nu het schip er in volle glorie ligt, is het een heel goed idee om eens te gaan kijken. Kijken hoe groot dit schip eigenlijk is. Dat moet ook wel, want dit schip is gebruikt voor vrachtvervoer over de Oude Rijn. Toen die rivier nog rivier mocht zijn en aanzienlijk breder en onstuimiger was dan nu.

Het vrachtschip heeft een zusje en dat wordt binnenkort ook gerestaureerd. En een broertje, dat was waarschijnlijk geen vrachtschip maar werd gebruikt als veerpont. Die hele grote schepen, meer dan dertig meter lang, zijn te vergelijken met de vrachtschepen die nu nog het dorpje Zwammerdam en de stad Alphen aan den Rijn passeren.

Alle drie de schepen zijn opgraven vlakbij waar de spoorlijn tegenwoordig langs Zwammerdam raast. Op het landgoed van Ipse de Bruggen. Er is ook een Romeins fort opgegraven, daarvan kun je de contouren in het grasveld zien. Een iets kleiner fort dan er in het Alphense centrum is opgegraven, op de plek van het Rijnplein.

En er zijn drie kano’s opgegraven. Een ervan is later gebruikt als visbun. Er zijn gaten in geboord zodat er een laagje water in stond om de vis levend en dus vers te houden. Die kano ligt in het Romeins Museum naast de entree van Museumpark Archeon.

Het aardige van de restauratie van de Schepen van Zwammerdam is dat iedereen mag komen. Gewoon binnenlopen op de Restauratiewerf en je staat tegen dat schip aan te kijken. Er is ook een kleine expositie waarin wordt uitgelegd waar de schepen zijn gevonden, hoe ze zijn opgegraven en geconserveerd en hoe de schepen in hun gloriedagen eruit zagen. Met mast, zeilen, bootshaken en andere onderdelen.

Even terug naar Zwammerdam. Daar is een informatiecentrum over de schepen. Ook leuk om eens langs te fietsen. Nog veel leuker echter is een boottocht met een gids. Eentje die uit kan leggen hoe de rivier er twee millennia geleden uitzag, hoe de havens en de forten erbij lagen, hoe de mensen in de dorpjes bij het fort woonden, wat die soldaten deden.

Het allerleukste zou zijn als we dat de hele zomer konden doen. In een nagebouwde echte Romeinse boot. Dat is pas cultuur. Zou dat niet geweldig zijn?


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Wonen en bouwen gisteren 16:42

De Kloostertuinen: alles wat nieuwbouw zo mooi maakt

Hoge bouwkwaliteit en volop mogelijkheden om je huis op je eigen smaak af te stemmen: het is zomaar een greep uit de vele pluspunten van de nieuwbouwhuizen en -villa’s in Kloostertuinen fase 3. Binnenkort start de bouw van dit project in nieuwbouwwijk Burggooi in Alphen aan den Rijn.  

Blog Opinie gisteren 15:46

Weekend

Ed, één van mijn oude voetbalmaten uit Weesp, stuurde vrijdagavond een appje of ik kaartjes kon regelen toen ik bij Wet 'n Wild op het terras zat. Ik had geen idee waar hij het over had. Maar toen onze jongste dochter ook een nerveus berichtje stuurde, was het tijd om op onderzoek uit te gaan. Wat bleek, Golden Earring en André Hazes jr. waren aan de line-up voor het Zomerspektakel toegevoegd. Met Bløf als afsluiting is dat wel een programma waar je mee voor de dag kan komen.  

Verkeer en vervoer gisteren 15:09

Fietsverlichtingsactie in Alphen

Op zaterdag 2 november wordt de jaarlijkse regionale fietsverlichtingsactie gehouden. Ook in Alphen kun je jouw fietsverlichting laten controleren en zo nodig laten repareren.  

Horeca gisteren 14:02

Restaurantweek: Bij Hen

Van 31 oktober tot en met 10 november 2019 wordt de Alphens Restaurantweek georganiseerd. Wij brengen je in de gelegenheid om kennis te maken met de beste restaurants in Alphen. Deze keer zetten we Bij Hen in de schijnwerpers.

Advertorial Cultuur gisteren 13:07

The Naked Truth in Parkvilla

Op zondag 27 oktober staat de Golden Earring tribute band The Naked Truth met een try out concert in het Parkvilla Theater.   

Gemeente gisteren 12:12

Mogelijke verhoging afvalstoffenheffing

Landelijk nemen de verwerkingskosten van afval toe en de opbrengsten van grondstoffen af. Om deze reden wil de gemeente Alphen aan den Rijn de tarieven van afvalstoffenheffing in 2020 verhogen.