Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Zwammerdam

Wie denkt dat ik iets over dat kleine dorpje langs de Oude Rijn ga hebben, komt bedrogen uit. Wat ik namelijk net voorbij zie komen op mijn facebook is het eerste gerestaureerde Schip van Zwammerdam.

Een Romeins schip. Tweeduizend jaar oud. En nu, sinds kort weer min of meer helemaal heel. In de Restauratiewerf van Museumpark Archeon is het schip de afgelopen twee jaar met veel liefde en kennis in elkaar gezet. Het is ook voorzien van nieuwe onderdelen daar waar die er niet meer waren.

Nu het schip er in volle glorie ligt, is het een heel goed idee om eens te gaan kijken. Kijken hoe groot dit schip eigenlijk is. Dat moet ook wel, want dit schip is gebruikt voor vrachtvervoer over de Oude Rijn. Toen die rivier nog rivier mocht zijn en aanzienlijk breder en onstuimiger was dan nu.

Het vrachtschip heeft een zusje en dat wordt binnenkort ook gerestaureerd. En een broertje, dat was waarschijnlijk geen vrachtschip maar werd gebruikt als veerpont. Die hele grote schepen, meer dan dertig meter lang, zijn te vergelijken met de vrachtschepen die nu nog het dorpje Zwammerdam en de stad Alphen aan den Rijn passeren.

Alle drie de schepen zijn opgraven vlakbij waar de spoorlijn tegenwoordig langs Zwammerdam raast. Op het landgoed van Ipse de Bruggen. Er is ook een Romeins fort opgegraven, daarvan kun je de contouren in het grasveld zien. Een iets kleiner fort dan er in het Alphense centrum is opgegraven, op de plek van het Rijnplein.

En er zijn drie kano’s opgegraven. Een ervan is later gebruikt als visbun. Er zijn gaten in geboord zodat er een laagje water in stond om de vis levend en dus vers te houden. Die kano ligt in het Romeins Museum naast de entree van Museumpark Archeon.

Het aardige van de restauratie van de Schepen van Zwammerdam is dat iedereen mag komen. Gewoon binnenlopen op de Restauratiewerf en je staat tegen dat schip aan te kijken. Er is ook een kleine expositie waarin wordt uitgelegd waar de schepen zijn gevonden, hoe ze zijn opgegraven en geconserveerd en hoe de schepen in hun gloriedagen eruit zagen. Met mast, zeilen, bootshaken en andere onderdelen.

Even terug naar Zwammerdam. Daar is een informatiecentrum over de schepen. Ook leuk om eens langs te fietsen. Nog veel leuker echter is een boottocht met een gids. Eentje die uit kan leggen hoe de rivier er twee millennia geleden uitzag, hoe de havens en de forten erbij lagen, hoe de mensen in de dorpjes bij het fort woonden, wat die soldaten deden.

Het allerleukste zou zijn als we dat de hele zomer konden doen. In een nagebouwde echte Romeinse boot. Dat is pas cultuur. Zou dat niet geweldig zijn?


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport vandaag 12:11

Sem Spruit wint bronzen plak op Nationaal Pupillen Toernooi 2020

Op zaterdag 25 januari vond het Nederlands Pupillen Toernooi in Groningen plaats. Dit toernooi geldt wel als het officieuze nationaal kampioenschap voor pupillen. Van de Alphense schaatsvereniging STC De Rijnstreek waren vijf leden uitgenodigd voor het toernooi.

Rechtszaak vandaag 11:31

OM eist 7 jaar cel tegen verdachte woningoverval

Op vrijdag 5 april 2019 werd een Alphens echtpaar overvallen in hun eigen huis. Zij dachten via Marktplaats een koper te hebben gevonden voor een Rolex-horloge, maar dit bleek niet het geval te zijn. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zeven jaar cel geëist tegen de hoofdverdachte.

Sport vandaag 09:01

Wouter Blok en KV Tempo aan het einde van het seizoen uit elkaar

Hoofdtrainer Wouter Blok en Tempo nemen aan het einde van dit seizoen afscheid van elkaar. Dat is in goed overleg tussen beide partijen besloten. De inwoner van Bodegraven is bezig aan zijn eerste seizoen bij de Alphense korfbalvereniging. Ook Robin Sas, trainer van het tweede team, gaat Tempo verlaten. Hij is bezig aan zijn tweede seizoen bij de Alphense club. 

Wonen en bouwen gisteren 16:35

Woonforte: pas op voor illegale slapers

In de wintermaanden krijgt Woonforte geregeld meldingen van bewoners dat er illegale slapers bivakkeren in flats. Daarom raadt Woonforte aan om geen onbekende mensen binnen te laten, zodat dit soort situaties zo veel mogelijk kunnen worden voorkomen.