Sonja van Heijningen

Minibiken: de bijzondere sport van de net negenjarige Luca

Luca (9) uit Alphen doet een bijzondere sport: minibiken. Met zo’n 85 km per uur rijdt hij een paar dagen per week rondjes op zijn minibike. Dit jaar doet de ambitieuze Luca voor de tweede keer mee aan het Nederlands Kampioenschap Junior Moto Racing, klasse Minibike. Wij spraken zijn trotse ouders over deze bijzondere sport. 

Drie jaar geleden is Luca begonnen met minibiken. “We waren met het gezin naar een open dag van Goedhart Motoren in Bodegraven. Eigenlijk gewoon voor een leuk dagje uit, maar toen Luca een proefrondje had gereden op de minibike was hij verkocht”, vertelt Sonja van Heijningen, de moeder van Luca. Momenteel rijdt de negenjarige in de klasse junioren A, tussen andere kinderen van zes tot en met tien jaar. “Ik wil nog heel lang doorgaan met minibiken”, vertelt Luca enthousiast. “Het is echt heel erg leuk om te doen!”

Met de hele familie

Aan het begin was de bijzondere sport van Luca iets waar de hele familie aan moest wennen. “We moesten wel echt een grens over. In het begin ging het nog niet heel hard, maar je merkt nu dat er met steeds hogere snelheden wordt gereden. Dat is af en toe wel eens slikken”, vertelt Sonja. “Zelf hebben we totaal geen ervaring met minibiken of motoren. Niemand in de familie heeft daar eigenlijk iets mee. Maar ondertussen is zijn vader erg handig geworden in het onderhouden van de minibike. Toen hij voor de eerste keer op die minibike zat en met een grote glimlach vroeg of hij nog een rondje mocht, dat kun je als ouders niet weerstaan”, lacht Sonja trots. 

Luca traint twee à drie keer in de week, op woensdag, zaterdag en zondag. “Naast de kosten voor deze hobby, neemt het ook veel tijd in beslag. Er zijn niet heel veel locaties waar we terecht kunnen om te trainen. Vaak moeten we ook nog heel het land door. We zijn bijvoorbeeld vaak in Assen, zeker in de zomer. In de regio zijn er voor zover wij weten weinig mogelijkheden om te rijden. Als dat verandert zou het allemaal nog een stukje makkelijker worden!”

Trainen voor de Nederlandse Kampioenschappen

Dit jaar doet Luca voor de tweede keer mee aan de Nederlandse Kampioenschappen. “Vorig jaar deed Luca voor de eerste keer mee. Dit was toen echt met de insteek om ervaring op te doen, maar hij wist al wel op de negende plaats in het klassement te eindigen. Voor aankomend NK wil hij echt gaan voor een podiumplek”, vertelt Sonja. “Luca is erg ambitieus en gaat zeker voor het hoogst haalbare.”

Dit jaar zijn de kansen voor Luca groter, mede doordat hij professionele begeleiding krijgt. “Samen werken zij aan het verbeteren van de tijden door bijvoorbeeld kleine veranderingen in de houding. Door zijn voet net op een andere manier neer te zetten en zijn schouder iets meer de andere kant op te draaien, komt hij bijvoorbeeld net iets beter door de bocht of heeft hij net iets meer snelheid. Je kunt echt zien dat hij erop vooruit is gegaan.”

Maar het belangrijkste vinden zijn ouders dat hij plezier heeft in wat hij doet. “Familie en vrienden dachten aan het begin ‘waar begin je aan, dat moet je toch niet doen’, maar nu vinden ze het vooral stoer wat Luca doet. En zeg nou zelf, als hij met een glimlach van oor tot oor van die minibike afstapt, dat is toch het allerbelangrijkste?”

Heb jij ook een bijzondere sport/hobby? Of ken jij iemand met een bijzondere sport/hobby? Laat het ons weten via info@alphens.nl.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Politiek gisteren 19:57

MINERVA Kluisje

De chronisch zieke medemens heeft het op dit moment lastiger dan ooit. Door de maatregelen tegen corona. Vooral als je verder een soort van goed functioneert, moet je nog meer dan anders tussen alle obstakels door laveren om een enigszins normaal leven te leiden.

Overige gisteren 18:13

Kunstenaars van Atelier Verfstreken fleuren winkelcentrum op met muurschildering

De kunstenaars van Atelier Verfstreken hebben een mooie opdracht gekregen van de winkeliersvereniging van winkelcentrum De Aarhof. Zij mogen een muurschildering maken in het gedeelte dat naar de nieuwe parkeergarage leidt. “Het is heerlijk om zo midden in het centrum van Alphen met elkaar bezig te zijn.”

Advertorial Overige gisteren 17:25

Dit weekend open dagen bij Ski & Snowboard Xperience

Om alvast vooruit te lopen op de wintersportpret organiseert Ski & Snowboard Xperience Alphen aan den Rijn dit weekend open dagen. Op zaterdag en zondag kun je tussen 10:00 en 17:00 uur terecht voor diverse activiteiten. Een ideale manier om je voor te bereiden op het komende wintersportseizoen!

Wonen en bouwen gisteren 16:07

Sleutels van vernieuwde Groene Hart Lyceum overhandigd

Het vernieuwde Groene Hart Lyceum in Alphen is op vrijdag 25 september opgeleverd. Raymond Ophuis, hoofd huisvesting van SCOPE scholengroep, ontving de sleutels van het nieuwe gebouw uit handen van Martijn Du Prie, hoofdaannemer van Du Prie bouw en ontwikkeling.