Sonja van Heijningen

Minibiken: de bijzondere sport van de net negenjarige Luca

Luca (9) uit Alphen doet een bijzondere sport: minibiken. Met zo’n 85 km per uur rijdt hij een paar dagen per week rondjes op zijn minibike. Dit jaar doet de ambitieuze Luca voor de tweede keer mee aan het Nederlands Kampioenschap Junior Moto Racing, klasse Minibike. Wij spraken zijn trotse ouders over deze bijzondere sport. 

Drie jaar geleden is Luca begonnen met minibiken. “We waren met het gezin naar een open dag van Goedhart Motoren in Bodegraven. Eigenlijk gewoon voor een leuk dagje uit, maar toen Luca een proefrondje had gereden op de minibike was hij verkocht”, vertelt Sonja van Heijningen, de moeder van Luca. Momenteel rijdt de negenjarige in de klasse junioren A, tussen andere kinderen van zes tot en met tien jaar. “Ik wil nog heel lang doorgaan met minibiken”, vertelt Luca enthousiast. “Het is echt heel erg leuk om te doen!”

Met de hele familie

Aan het begin was de bijzondere sport van Luca iets waar de hele familie aan moest wennen. “We moesten wel echt een grens over. In het begin ging het nog niet heel hard, maar je merkt nu dat er met steeds hogere snelheden wordt gereden. Dat is af en toe wel eens slikken”, vertelt Sonja. “Zelf hebben we totaal geen ervaring met minibiken of motoren. Niemand in de familie heeft daar eigenlijk iets mee. Maar ondertussen is zijn vader erg handig geworden in het onderhouden van de minibike. Toen hij voor de eerste keer op die minibike zat en met een grote glimlach vroeg of hij nog een rondje mocht, dat kun je als ouders niet weerstaan”, lacht Sonja trots. 

Luca traint twee à drie keer in de week, op woensdag, zaterdag en zondag. “Naast de kosten voor deze hobby, neemt het ook veel tijd in beslag. Er zijn niet heel veel locaties waar we terecht kunnen om te trainen. Vaak moeten we ook nog heel het land door. We zijn bijvoorbeeld vaak in Assen, zeker in de zomer. In de regio zijn er voor zover wij weten weinig mogelijkheden om te rijden. Als dat verandert zou het allemaal nog een stukje makkelijker worden!”

Trainen voor de Nederlandse Kampioenschappen

Dit jaar doet Luca voor de tweede keer mee aan de Nederlandse Kampioenschappen. “Vorig jaar deed Luca voor de eerste keer mee. Dit was toen echt met de insteek om ervaring op te doen, maar hij wist al wel op de negende plaats in het klassement te eindigen. Voor aankomend NK wil hij echt gaan voor een podiumplek”, vertelt Sonja. “Luca is erg ambitieus en gaat zeker voor het hoogst haalbare.”

Dit jaar zijn de kansen voor Luca groter, mede doordat hij professionele begeleiding krijgt. “Samen werken zij aan het verbeteren van de tijden door bijvoorbeeld kleine veranderingen in de houding. Door zijn voet net op een andere manier neer te zetten en zijn schouder iets meer de andere kant op te draaien, komt hij bijvoorbeeld net iets beter door de bocht of heeft hij net iets meer snelheid. Je kunt echt zien dat hij erop vooruit is gegaan.”

Maar het belangrijkste vinden zijn ouders dat hij plezier heeft in wat hij doet. “Familie en vrienden dachten aan het begin ‘waar begin je aan, dat moet je toch niet doen’, maar nu vinden ze het vooral stoer wat Luca doet. En zeg nou zelf, als hij met een glimlach van oor tot oor van die minibike afstapt, dat is toch het allerbelangrijkste?”

Heb jij ook een bijzondere sport/hobby? Of ken jij iemand met een bijzondere sport/hobby? Laat het ons weten via info@alphens.nl.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige vandaag 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek vandaag 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten vandaag 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.