Sonja van Heijningen

Minibiken: de bijzondere sport van de net negenjarige Luca

Luca (9) uit Alphen doet een bijzondere sport: minibiken. Met zo’n 85 km per uur rijdt hij een paar dagen per week rondjes op zijn minibike. Dit jaar doet de ambitieuze Luca voor de tweede keer mee aan het Nederlands Kampioenschap Junior Moto Racing, klasse Minibike. Wij spraken zijn trotse ouders over deze bijzondere sport. 

Drie jaar geleden is Luca begonnen met minibiken. “We waren met het gezin naar een open dag van Goedhart Motoren in Bodegraven. Eigenlijk gewoon voor een leuk dagje uit, maar toen Luca een proefrondje had gereden op de minibike was hij verkocht”, vertelt Sonja van Heijningen, de moeder van Luca. Momenteel rijdt de negenjarige in de klasse junioren A, tussen andere kinderen van zes tot en met tien jaar. “Ik wil nog heel lang doorgaan met minibiken”, vertelt Luca enthousiast. “Het is echt heel erg leuk om te doen!”

Met de hele familie

Aan het begin was de bijzondere sport van Luca iets waar de hele familie aan moest wennen. “We moesten wel echt een grens over. In het begin ging het nog niet heel hard, maar je merkt nu dat er met steeds hogere snelheden wordt gereden. Dat is af en toe wel eens slikken”, vertelt Sonja. “Zelf hebben we totaal geen ervaring met minibiken of motoren. Niemand in de familie heeft daar eigenlijk iets mee. Maar ondertussen is zijn vader erg handig geworden in het onderhouden van de minibike. Toen hij voor de eerste keer op die minibike zat en met een grote glimlach vroeg of hij nog een rondje mocht, dat kun je als ouders niet weerstaan”, lacht Sonja trots. 

Luca traint twee à drie keer in de week, op woensdag, zaterdag en zondag. “Naast de kosten voor deze hobby, neemt het ook veel tijd in beslag. Er zijn niet heel veel locaties waar we terecht kunnen om te trainen. Vaak moeten we ook nog heel het land door. We zijn bijvoorbeeld vaak in Assen, zeker in de zomer. In de regio zijn er voor zover wij weten weinig mogelijkheden om te rijden. Als dat verandert zou het allemaal nog een stukje makkelijker worden!”

Trainen voor de Nederlandse Kampioenschappen

Dit jaar doet Luca voor de tweede keer mee aan de Nederlandse Kampioenschappen. “Vorig jaar deed Luca voor de eerste keer mee. Dit was toen echt met de insteek om ervaring op te doen, maar hij wist al wel op de negende plaats in het klassement te eindigen. Voor aankomend NK wil hij echt gaan voor een podiumplek”, vertelt Sonja. “Luca is erg ambitieus en gaat zeker voor het hoogst haalbare.”

Dit jaar zijn de kansen voor Luca groter, mede doordat hij professionele begeleiding krijgt. “Samen werken zij aan het verbeteren van de tijden door bijvoorbeeld kleine veranderingen in de houding. Door zijn voet net op een andere manier neer te zetten en zijn schouder iets meer de andere kant op te draaien, komt hij bijvoorbeeld net iets beter door de bocht of heeft hij net iets meer snelheid. Je kunt echt zien dat hij erop vooruit is gegaan.”

Maar het belangrijkste vinden zijn ouders dat hij plezier heeft in wat hij doet. “Familie en vrienden dachten aan het begin ‘waar begin je aan, dat moet je toch niet doen’, maar nu vinden ze het vooral stoer wat Luca doet. En zeg nou zelf, als hij met een glimlach van oor tot oor van die minibike afstapt, dat is toch het allerbelangrijkste?”

Heb jij ook een bijzondere sport/hobby? Of ken jij iemand met een bijzondere sport/hobby? Laat het ons weten via info@alphens.nl.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Cultuur vandaag 17:15

DWDD-favorieten in Castellum

Ze zijn de favorieten van Matthijs van Nieuwkerk. Daarom zette hij ze, voordat hij stopt, nog even in de spotlight van De Wereld Draait Door: Jett Rebel en Her Majesty. In maart en april zijn deze DWDD-favorieten te zien in Castellum.

Overige vandaag 16:06

Ooievaar 119 gespot in Spanje

In samenwerking met stichting STORK ringt Avifauna ieder jaar jonge wilde ooievaars. Van één van deze ooievaars is een terugmelding gekomen.

Gezondheid en welzijn vandaag 14:52

17 maart NAH-café over de Hulpkaart

Elkaar ontmoeten en ervaringen met elkaar delen helpt. Tom in de Buurt organiseert daarom voor mantelzorgers en mensen met niet-aangeboren hersenletsel drie tot vier keer per jaar een NAH-café in Aquarijn. Aanstaande 17 maart is de Hulpkaart het onderwerp van gesprek.

Advertorial Algemeen vandaag 14:03

Walk&Talk 3 maart

Werkzoekend? Wat doet het met jou en wat doet het met je directe omgeving? Van de ene op de andere dag moet je min of meer gedwongen op zoek naar ander werk. Het verliezen van je baan kan veel vragen oproepen.

Blog Opinie vandaag 13:25

Alleen Alphense Boys voetbalt zondag

Er wordt weinig gevoetbald komend weekeinde. Van de Alphense clubs komt alleen Alphense Boys in actie. Dat gaat zondag gebeuren in Leidschendam waar RKAVV de tegenstander is.