Mogelijk ondergrondse bibliotheek onder het Rijnplein

De nieuwe bibliotheek in Alphen aan den Rijn wordt mogelijk onder het Rijnplein gebouwd. De kosten hiervoor bedragen zo’n 6,5 miljoen euro.

De bibliotheek in Alphen aan den Rijn is op dit moment tijdelijk gehuisvest op het Aarplein, maar moet uiteindelijk een vaste huisvesting krijgen. In de zoektocht naar een geschikte locatie wordt ook een variant uitgewerkt waarbij de bibliotheek onder het Rijnplein wordt gebouwd, dit is de enige mogelijkheid om het met het theater te combineren. De bibliotheek zou in dit geval 1200 vierkante meter groot worden.

De bouw van deze ondergrondse bibliotheek kan gecombineerd worden met de aanpassingen die aan Theater Castellum gedaan moeten worden. Zo wil het theater de entreeruimte verruimen en de kassa en garderobe verplaatsen. 

Het samenvoegen van de bibliotheek en theater Castellum zou evenveel gaan kosten als het neerzetten van een nieuw gebouw op een andere locatie en het verbeteren van theater Castellum.

Tweede variant
Omdat er risico’s verbonden zijn aan ondergronds bouwen, wordt naast deze variant ook een tweede optie uitgewerkt. In die variant wordt een nieuwe bibliotheek gebouwd op de locatie waar nu het gebouw De Aar staat, naast de op- en afrit van het parkeerdek van winkelcentrum De Aarhof. De bibliotheek zou dan 1750 vierkante meter groot worden, de kosten zijn gelijk aan die van de eerste variant: 6,5 miljoen euro. Ook in dat geval gaan de aanpassingen aan Theater Castellum door.

De gemeenteraad neemt in het voorjaar van 2016 een besluit over de nieuwe huisvesting van de bibliotheek en de aanpassingen van het theater.

Alternatieven
Er is onderzoek naar verschillende gebouwen, maar een pand is niet zomaar geschikt voor de huisvesting van een bibliotheek. De vloeren moeten een enorm gewicht dragen, een groter gewicht dan bij bijvoorbeeld een standaard kantoorpand.

De mogelijkheid van een bibliotheek aan het Burgemeester Visserpark is onder andere genoemd, maar dit is afgeketst op de hoge verbouwingskosten, de vochtigheid in het gebouw en de monumentenstatus waardoor verbouwen niet zomaar mogelijk is.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 10:54

TOOST Foodtruckfestival wordt druk bezocht

Vandaag is de laatste dag van het TOOST Foodtruckfestival, en dus de laatste kans om het festival in het Europapark te bezoeken. Vanaf 13:00 uur is het terrein geopend voor publiek. Tot 21:00 uur kun je terecht voor de lekkerste gerechten.

Advertorial Wonen en bouwen vandaag 09:36

Bezoek de Duurzaamheidsmarkt op 10 oktober in Archeon

Wist je dat een duurzaam huis eigenlijk veel eerder binnen je bereik ligt dan je denkt? Het bespaart niet alleen energie maar ook kosten. Wil je meer weten over energiebesparende maatregelen voor jouw woning? En welke subsidie- en financieringsoplossingen er zijn? Bezoek dan de Duurzaamheidsmarkt op donderdagavond 10 oktober in Archeon. 

Advertorial Wonen en bouwen gisteren 15:12

‘State of the art’ woonplezier in de Kloostertuinen

In Alphen aan den Rijn is het mooi, rustig en centraal wonen. Dat kan bijvoorbeeld in de nieuwbouwwijk Burggooi, waar binnenkort het project Kloostertuinen fase 3 verrijst. Alle woningen krijgen hier een warmtepomp en zijn volledig gasloos.  

Politiek gisteren 14:52

Nieuw Elan viert 10-jarig bestaan

Maandag 23 september bestaat Nieuw Elan 10 jaar. Met de politiek ervaren Gerard van As als kartrekker, werd in 2009 een lokale politiek partij opgericht. Een decennium later is de partij de grootste in Alphense gemeenteraad en heeft zij 2 wethouders in het college. 

Evenementen gisteren 13:01

Line up Das Winterfest & Winterlake bekend

Alphen krijgt een nieuw festival. Op vrijdag 7 en zaterdag 8 februari 2020 vindt Das Winterfest & Winterlake plaats op evenemententerrein De Bijlen. Vandaag is de line up bekend gemaakt!  

Horeca gisteren 12:03

Officiële opening Knøss

Sinds 5 juli is er op de Van Mandersloostraat een nieuw restaurant geopend: Knøss. Vandaag op 21 september om 10:00 uur verzorgde niemand minder dan burgemeester Liesbeth Spies de officiële opening van het Scandinavische restaurant.