Politiek

Mogelijk subsidie voor lokale politieke partijen

Er wordt onderzocht of lokale politieke partijen een subsidie kunnen krijgen. Op dit moment is dat niet zo. Er is wel een herziening in de maak van de wet over financiering voor politieke partijen, maar dat geldt vooral voor landelijke politiek. Voor de lokale politiek is niets geregeld.

De financiering voor lokale politiek zou moeten bestaan uit een subsidie voor lokale partijen en voor lokale afdelingen van landelijke partijen. In Alphen aan den Rijn zijn vier lokale partijen actief, waaronder Nieuw Elan als grootste partij in de gemeenteraad, en er zijn zeven lokale afdelingen van landelijke partijen.
Het advies van de Commissie Veling aan de Minister is om elke lokale partij met minimaal één zetel in een gemeenteraad een subsidie toe te kennen. De hoogte van de subsidie zou moeten worden gebaseerd op het aantal raadszetels en worden gerelateerd aan het aantal inwoners in de gemeente.

Er is in Nederland in het algemeen weinig geregeld rond politieke partijen. De Wet financiering politieke partijen (WFPP) is summier en gaat uitsluitend over financiering. Over politieke partijen is niets geregeld. Dit in tegenstelling tot veel andere westerse landen.
Minister Kajsa Ollongren heeft onlangs in een brief aan de Kamer opgemerkt dat zij de argumentatie om een Wet politieke partijen (WPP) op te stellen begrijpt en daarom zal zij dit voorbereiden. Voor nu zijn er wel regels over politieke partijen in allerlei andere wetten opgenomen.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Bij Hoogvliet sparen voor gratis theatertickets
Advertorial Winkels vandaag 15:35

Bij Hoogvliet sparen voor gratis theatertickets

Klanten van supermarkt Hoogvliet sparen vanaf 28 augustus 2019 voor het tweede kaartje gratis voor diverse theatervoorstellingen, geschikt voor de hele familie. De voorstellingen van onder andere Doornroosje De Musical, Peppa Pig, Brandweerman Sam Live en Fien & Teun zijn te boeken bij verschillende theaters in het marktgebied van Hoogvliet.

Peutersurvival weer van start
Advertorial Sport vandaag 11:37

Peutersurvival weer van start

Vanaf september start De Thermen2 weer met een twaalfweekse cursus peutersurvival niveau 1. De Thermen2 geeft de cursus om kinderen tussen de 3 en de 4 jaar zelfredzaam te maken mochten zij onverhoopt te water raken.