Molukse wijk 50 jaar

De Molukse Wijk in Alphen aan den Rijn bestaat dit jaar 50 jaar. Onder de naam SamaSama Festival  wordt dit groots gevierd met alle Alphenaren. Vanaf woensag 15 juli tot en met 19 juli zijn er tal van festiviteiten, waarbij de Molukkers gastheer zijn en alle Alphenaren en omstreken welkom zijn. Er is een groot podium met top Nederlandse en Molukse artiesten, een buiten pasar malam, sport & spel voor de jeugd, uiteraard veel culinaire stands met drankjes. Kortom het wordt een feest voor geheel Alphen aan den Rijn.

Het is voor alle dagen een gratis evenement.

De Molukkers zijn naar Nederland gekomen in 1951 na de onafhankelijkheid van Nederlands-Indië in 1949. De Molukken waren een onderdeel van deze Nederlandse kolonie, maar ze wilden niet bij de nieuwe Republiek Indonesië horen. De Molukkers sloten daarom een deal met de Nederlandse overheid waarbij ze Nederland zouden steunen in de gevechten tegen de Republiek Indonesië. Als ruil zou de Nederlandse overheid voor een vrij en zelfstandig Molukken zorgen.

Door de problemen tussen Indonesië en de Molukken konden vierduizend Molukse soldaten die in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) hadden gevochten, geen kant op. Ze zaten opgesloten in kampen op Java. Daarom besloot de Nederlandse regering in 1951 de soldaten en hun familie tijdelijk naar Nederland over te brengen. Tot er in Indonesië een oplossing was gevonden.Wat was bedoeld als een tijdelijke oplossing, bleek voor altijd. De eerste jaren woonden de Molukkers bij elkaar in verschillende kampen. Daar wachtten ze op de dag dat ze naar huis konden. Maar langzaam werd duidelijk dat de Molukken niet onafhankelijk zouden worden en dat ze nooit terug zouden gaan. Vanaf dat moment probeerden de meesten hier een bestaan op te bouwen. Ze zochten hier werk en verruilden de kampen voor een gewoon huis.

In geheel Nederland werden speciale huizen gebouwd voor de 1e en 2e generatie Molukkers. Zo ook in Alphen aan den Rijn waar 80 families bij elkaar zijn gaan wonen. Deze 80 families waren zeer hecht met elkaar en zijn hieruit de 3e en 4e generatie Molukkers ontstaan en bestaat de Molukse wijk in Alphen aan den Rijn in 2015 – 50 jaar.

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport gisteren 15:57

Voor de zomer meer duidelijkheid over nieuwe locatie TV Nieuwe Sloot

Eerder deze maand kreeg Tennisvereniging Nieuwe Sloot slecht nieuws: het racketcentrum kon niet vernieuwd worden. Sinds vorige week kan de vereniging weer wat optimistischer naar de toekomst kijken. Voor de zomer komt namelijk meer duidelijkheid over een nieuwe locatie.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 13:45

Afronding Klimaatbos uitgesteld vanwege regenval

De afgelopen maanden is langs de N11 hard gewerkt aan het Alphense Klimaatbos. Hoewel de werkzaamheden op 28 maart afgerond hadden moeten zijn, is het Klimaatbos nog niet af. Dit vanwege weeromstandigheden.

Overige gisteren 11:32

Zuid-Holland overweegt centrumlinkse coalitie

Met Fred Teeven als verkenner en de grote winnaar van de verkiezingen, BoerBurgerBeweging, worden de verschillende mogelijke coalities voor een nieuw college in Zuid-Holland onderzocht. Woensdag maakte de verkenner bekend welke partijen als eerst met elkaar om de tafel gaan.