Gemeente Alphen aan den Rijn

Mondkapjesplicht en coronatoegangsbewijzen: gemeente gaat eerst waarschuwen, dan beboeten

Vanaf zaterdag 6 november zijn mondkapjes weer verplicht en moeten coronatoegangsbewijzen op meer locaties getoond worden. Burgemeester Liesbeth Spies noemt het een teleurstelling dat deze stap terug nodig is.

Het aantal besmettingen is in de afgelopen weken hard gestegen. Steeds meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Het aantal coronapatiënten op de IC’s loopt nu op en kan volgens de berekeningen nog verder oplopen. Daarom neemt het demissionaire kabinet strengere maatregelen. Om de samenleving zoveel mogelijk open te houden, is er gekozen voor het herinvoeren van de mondkapjesplicht en het verplicht stellen van coronatoegangsbewijs op meer locaties.

Schouders eronder

“Het is een teleurstelling voor iedereen dat we deze stap terug moeten doen”, reageert burgemeester Liesbeth Spies. “Dit vraagt van ons dat we er met elkaar nog een keer de schouders eronder zetten om te voorkomen dat de druk op de zorg verder toeneemt. Mijn oproep aan alle inwoners is dan ook: houd je aan de maatregelen! Het is niet leuk, maar als we allemaal ons best doen, kunnen we - met Sinterklaas en kerst in het vooruitzicht - hopelijk voorkomen dat we met strengere maatregelen te maken krijgen.”

Spies doelt hiermee niet alleen op inwoners als individu, maar ook alle ondernemingen en organisaties. “Naleving van de maatregelen is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van ons allen. Ook vragen we ondernemers en organisaties die te maken krijgen met de maatregelen hun bezoekers, klanten, sporters en vrijwilligers aan te spreken en toe te zien op de naleving van de maatregelen”

Handhaven

Eerder gaf de gemeente al aan dat stevig in zou worden gezet op het principieel weigeren van het coronatoegangsbewijs. “Dit is geen vrije keuze maar een wettelijke verplichting waar alle gemeenten op zullen handhaven. Principieel weigeren om dit niet te doen kan niet. We zullen daar als gemeente in samenwerking met de politie stevig op inzetten. Verder zal de handhaving vooral steekproefsgewijs plaatsvinden en zich richten op excessen.”

Vanaf zaterdag moet er niet alleen gehandhaafd worden op het tonen en controleren van de coronatoegangsbewijzen, maar ook op de mondkapjesplicht op plaatsen waar die van kracht is. “Net als voorheen worden mensen aangesproken die zich niet aan de geldende maatregelen houden. In eerste instantie worden mensen gewaarschuwd en gaan handhavers het gesprek aan. Bij een volgende waarschuwing of forse overtreding, gaan de handhavers over tot beboeten”, legt Spies uit. “Ik vertrouw erop dat mensen het niet zover laten komen en zich goed aan de geldende maatregelen houden.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Film gisteren 18:03

Bioscoopconcert André Rieu in Castellum!

Vanuit zijn pittoreske thuisstad Maastricht presenteert André Rieu een spectaculair concert die jij deze zomer op het witte doek bij Castellum kunt zien! Tijdens het bioscoopconcert wordt u betoverd met iconische filmmuziek, prachtige walsen, emotionele ballads en onverwachte nummers uit de hitlijsten. Mis het exclusieve bioscoopconcert ‘Power of Love’ niet!

Overige gisteren 16:51

Vuilcontainers bij appartementencomplex Castella buiten gebruik

De Tolstraat nabij het Rode Dorp zal tot 1 augustus afgesloten blijven vanwege renovatiewerkzaamheden aan het riool en straatwerk. Deze afsluiting heeft echter gevolgen voor de bewoners van het appartementencomplex Castella, waar de ondergrondse vuilcontainers voor 126 appartementen buiten gebruik zijn gesteld.

Bijeenkomst gisteren 15:29

Lotgenotenbijeenkomst voor mensen met alvleesklierkanker

Het Patiëntenplatform Living With Hope, het SamenhuiS en Scarabee, centra voor leven met en na kanker, nodigen getroffenen en hun naasten van harte uit voor een regionale lotgenotenbijeenkomst op donderdag 30 mei aanstaande.

Advertorial Evenement gisteren 14:08

Canondagen 2024 in Museumpark Archeon

Het laatste weekend van mei staat de Canon van Nederland centraal in Museumpark Archeon, want het zijn de Nationale Canondagen. Loop mee in de processie van Willibrordus en volg speciale rondleidingen over Trijntje in de prehistorie, de Romeinse Limes, de Karolingische periode en een speciale lezing over de ‘Zwarte dood’.

Overige gisteren 12:36

Alphense Sylvie van Klaveren beklimt Mont Ventoux voor onderzoek naar MS

Maandag, 20 mei, heeft Sylvie van Klaveren uit Alphen aan den Rijn, samen met haar naasten, de Mont Ventoux beklommen om geld in te zamelen voor onderzoek naar Multiple Sclerose (MS). In een indrukwekkende tijd van vier uur en 45 minuten legden zij de eenentwintig kilometer lange tocht naar de top van de 'kale berg' af.

Advertorial Evenement gisteren 11:05

Opbouw Zomerspektakel aan het Meer 2024 is begonnen

Het aftellen is begonnen! Over anderhalve week staan er weer duizenden bezoekers te zingen en te dansen op het evenemententerrein langs de Zegerplas. Het driedaagse festival trapt op vrijdag 31 mei af met Snelle, Krezip, Shake the Lake en Afrojack.