Gemeente Alphen aan den Rijn

Mondkapjesplicht en coronatoegangsbewijzen: gemeente gaat eerst waarschuwen, dan beboeten

Vanaf zaterdag 6 november zijn mondkapjes weer verplicht en moeten coronatoegangsbewijzen op meer locaties getoond worden. Burgemeester Liesbeth Spies noemt het een teleurstelling dat deze stap terug nodig is.

Het aantal besmettingen is in de afgelopen weken hard gestegen. Steeds meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Het aantal coronapatiënten op de IC’s loopt nu op en kan volgens de berekeningen nog verder oplopen. Daarom neemt het demissionaire kabinet strengere maatregelen. Om de samenleving zoveel mogelijk open te houden, is er gekozen voor het herinvoeren van de mondkapjesplicht en het verplicht stellen van coronatoegangsbewijs op meer locaties.

Schouders eronder

“Het is een teleurstelling voor iedereen dat we deze stap terug moeten doen”, reageert burgemeester Liesbeth Spies. “Dit vraagt van ons dat we er met elkaar nog een keer de schouders eronder zetten om te voorkomen dat de druk op de zorg verder toeneemt. Mijn oproep aan alle inwoners is dan ook: houd je aan de maatregelen! Het is niet leuk, maar als we allemaal ons best doen, kunnen we - met Sinterklaas en kerst in het vooruitzicht - hopelijk voorkomen dat we met strengere maatregelen te maken krijgen.”

Spies doelt hiermee niet alleen op inwoners als individu, maar ook alle ondernemingen en organisaties. “Naleving van de maatregelen is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van ons allen. Ook vragen we ondernemers en organisaties die te maken krijgen met de maatregelen hun bezoekers, klanten, sporters en vrijwilligers aan te spreken en toe te zien op de naleving van de maatregelen”

Handhaven

Eerder gaf de gemeente al aan dat stevig in zou worden gezet op het principieel weigeren van het coronatoegangsbewijs. “Dit is geen vrije keuze maar een wettelijke verplichting waar alle gemeenten op zullen handhaven. Principieel weigeren om dit niet te doen kan niet. We zullen daar als gemeente in samenwerking met de politie stevig op inzetten. Verder zal de handhaving vooral steekproefsgewijs plaatsvinden en zich richten op excessen.”

Vanaf zaterdag moet er niet alleen gehandhaafd worden op het tonen en controleren van de coronatoegangsbewijzen, maar ook op de mondkapjesplicht op plaatsen waar die van kracht is. “Net als voorheen worden mensen aangesproken die zich niet aan de geldende maatregelen houden. In eerste instantie worden mensen gewaarschuwd en gaan handhavers het gesprek aan. Bij een volgende waarschuwing of forse overtreding, gaan de handhavers over tot beboeten”, legt Spies uit. “Ik vertrouw erop dat mensen het niet zover laten komen en zich goed aan de geldende maatregelen houden.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!