Pexels
Advertorial Politiek plein

Motie GroenLinks: geld besparen door diftar-systeem

GroenLinks dient tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 30 mei een motie in om te onderzoeken wat diftar kan opleveren voor Alphen aan den Rijn. De gemeente moet namelijk miljoenen bezuinigen. Dat geld moet ergens vandaan komen, zoals de verhoging van de ozb. GroenLinks zoekt naar duurzame oplossingen om te zorgen dat inwoners financieel niet hard geraakt worden. Eén van de mogelijkheden die de partij ziet is de invoering van een diftar-systeem voor afvalinzameling, waarbij inwoners betalen per hoeveelheid restafval. Hierdoor zou volgens GroenLinks de afvalstoffenheffing voor inwoners omlaag kunnen gaan.

Waarom bezuinigen?

De voornaamste reden dat Alphen aan den Rijn moet bezuinigen is dat het Rijk vanaf 2026 wil bezuinigen op het gemeentefonds. Dit fonds is de belangrijkste inkomstenbron van gemeenten en veroorzaakt dus een begrotingstekort voor gemeenten door heel het land. Hierdoor moet de gemeente kijken waar ze kan bezuinigen, maar ook hoe ze inkomsten kan vergroten. Dit laatste betekent waarschijnlijk dat belastingen voor veel inwoners belastingen omhooggaan, bijvoorbeeld door een hogere ozb (een belasting op onder andere woningen, gebaseerd op de waarde van de woning). De ozb is een algemeen dekkingsmiddel waarmee de gemeente de tekorten kan opvangen.

Diftar

Inwoners betalen een bepaald bedrag aan afvalstoffenheffing, gebaseerd op de kosten van de afvalverwerking. Momenteel is de afvalstoffenheffing een vast jaarlijks bedrag. Dit bedrag is wel afhankelijk van de grootte van het huishouden, maar niet van de hoeveelheid afval die geproduceerd wordt. Bij een diftar-systeem betalen huishoudens een vast tarief dat veel lager is, en daarnaast een tarief per afvalzak of kilo restafval. Hierdoor worden zij gestimuleerd om minder afval te produceren en hun afval beter te scheiden. Dit is goed voor het klimaat, maar ook goed voor de portemonnee. GroenLinks raadslid Max van Lent vertelt: ‘Ervaringen uit andere gemeenten leren dat gemiddeld gezien inwoners goedkoper uit zijn met diftar dan met de vaste afvalstoffenheffing, zoals Alphen aan den Rijn nu heeft. Daarnaast zorgt diftar ervoor dat mensen die weinig afval produceren ook minder kosten maken, hierdoor hebben inwoners veel meer controle over hun eigen uitgaven.’

College weigert onderzoek

GroenLinks heeft aan het college gevraagd om een inschatting te maken van wat diftar onze inwoners kan opleveren. Het college geeft aan dat hier onderzoek voor nodig is, maar weigert vervolgens om dit onderzoek te doen. GroenLinks is teleurgesteld in de reactie van het college, en zal tijdens de gemeenteraad van donderdag 30 mei door middel van een motie proberen dit onderzoek alsnog uitgevoerd te krijgen.


Meer nieuws

Evenement vandaag 09:42

Mis het niet: Scoor nu je tickets voor het ultieme Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni is het tijd voor een fantastisch Hollands feest met topartiesten! Kom langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets zijn al uitverkocht! Voor vroege vogels is er een speciale Hollandse deal voor slechts €19,95!

Sport gisteren 16:11

Opening buurtsportvereniging Kerk en Zanen

Op 3 juli vindt van 14:00 – 16:00 uur de opening van de buurtsportvereniging in Kerk en Zanen plaats. Een buurtsportvereniging is een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen bewegen. De vereniging wordt georganiseerd door en met inwoners in de wijk.

Werken gisteren 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.