Museumpark Archeon/Willem de Jeu

Museumpark Archeon ontvangt cheque Mondriaanfonds

Minister Ingrid van Engelshoven heeft zaterdag 12 oktober tijdens haar bezoek aan Museumpark Archeon gemeld dat het museum een cheque van 345.000 euro ontvangt voor de restauratie van de Schepen van Zwammerdam. De minister bezocht Archeon als opening van de Nationale Archeologiedagen.

De Schepen van Zwammerdam zijn een heel belangrijke vondst voor wat betreft de geschiedenis van de Romeinse scheepvaart. Schepen zijn van hout en dat blijft alleen goed bewaard bij zeer natte of zeer droge omstandigheden. Dit betekent dat scheepswrakken meestal onder water worden gevonden. Aan land zijn de vondsten beperkt tot de natte bodem in onder meer Nederland.

Speciaal aan de noordgrens van het Romeinse Rijk zijn verschillende vondsten gedaan die licht werpen op de geschiedenis in de eerste, tweede en derde eeuw. Dit grensgebied is tegenwoordig bekend als de 'Limes'. Nederland en Duitsland hebben de Limes genomineerd voor de Unesco Werelderfgoedlijst. Alphen aan den Rijn is een belangrijke speler, omdat er niet alleen twee grensforten langs de Oude Rijn lagen maar hier dus ook de zes Schepen van Zwammerdam zijn gevonden.

In de Restauratiewerf van Museumpark Archeon worden de drie grote schepen gerestaureerd. Zij worden uiteindelijk, samen met de drie Romeinse kano's, in één expositieruimte ondergebracht. Voor de restauratie heeft het Mondriaanfonds een bedrag van 345.000 euro beschikbaar gesteld.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 14:47

Kinderen worden wel gecontroleerd op het hebben van een vispas in onze gemeente

Zowel de gemeente Nieuwkoop als de gemeente Kaag en Braassem hebben laten weten niet te zullen handhaven op kinderen onder de 14 jaar die hun hengel uitgooien zonder in bezit te zijn van een vispas. Maar de gemeente Alphen aan den Rijn volgt dit besluit niet: “Wij volgen de landelijke regels.”

Heel Alphen Beweegt vandaag 13:58

Vereniging in het zonnetje met #HeelAlphenBeweegt: TeHaDo

Verenigingen hebben in deze tijden te maken met veel uitdagingen en zoeken naar manieren om toekomstbestendig te blijven. Om de verenigingen extra te steunen zet Alphen Beweegt regelmatig een willekeurige vereniging in het zonnetje. Deze keer: TeHaDo.

Politiek vandaag 13:09

Woningen bij Bospark pilot voor woonzorgcomplex

De gemeente Alphen aan den Rijn wil voor senioren een woonomgeving scheppen waardoor zij veilig langdurig zelfstandig kunnen wonen. In zo’n woonzorgcomplex zijn voorzieningen voor zorg, welzijn, ontmoeting en ondersteuning aanwezig. Hiervoor wordt locatie Bospark als pilot ingericht.

Calamiteiten vandaag 12:24

Nieuwe balkonplaat uit hijskraan bij Lauwers gevallen

Momenteel zijn de werkzaamheden voor het renoveren van 56 woningen aan de Lauwers druk aan de gang. Maar tijdens deze werkzaamheden ging het aanbrengen van een nieuw balkon niet helemaal goed. Vlak voor plaatsing is namelijk een nieuwe balkonplaat uit de hijskraan gevallen. “Er is niemand gewond en de materiële schade is beperkt”, aldus Woonforte.

Gemeente vandaag 12:11

Parkeren van aanhangwagen, caravan, camper of trailer

De zomervakantie komt er bijna aan. Ben je van plan om weg te gaan met een aanhangwagen, caravan, camper of trailer? Let er dan op dat je dit voertuig in de gemeente Alphen aan den Rijn maximaal drie aaneengesloten dagen op de openbare weg of een parkeerplaats mag laten staan binnen de bebouwde kom.