Museumpark Archeon/Willem de Jeu

Museumpark Archeon ontvangt cheque Mondriaanfonds

Minister Ingrid van Engelshoven heeft zaterdag 12 oktober tijdens haar bezoek aan Museumpark Archeon gemeld dat het museum een cheque van 345.000 euro ontvangt voor de restauratie van de Schepen van Zwammerdam. De minister bezocht Archeon als opening van de Nationale Archeologiedagen.

De Schepen van Zwammerdam zijn een heel belangrijke vondst voor wat betreft de geschiedenis van de Romeinse scheepvaart. Schepen zijn van hout en dat blijft alleen goed bewaard bij zeer natte of zeer droge omstandigheden. Dit betekent dat scheepswrakken meestal onder water worden gevonden. Aan land zijn de vondsten beperkt tot de natte bodem in onder meer Nederland.

Speciaal aan de noordgrens van het Romeinse Rijk zijn verschillende vondsten gedaan die licht werpen op de geschiedenis in de eerste, tweede en derde eeuw. Dit grensgebied is tegenwoordig bekend als de 'Limes'. Nederland en Duitsland hebben de Limes genomineerd voor de Unesco Werelderfgoedlijst. Alphen aan den Rijn is een belangrijke speler, omdat er niet alleen twee grensforten langs de Oude Rijn lagen maar hier dus ook de zes Schepen van Zwammerdam zijn gevonden.

In de Restauratiewerf van Museumpark Archeon worden de drie grote schepen gerestaureerd. Zij worden uiteindelijk, samen met de drie Romeinse kano's, in één expositieruimte ondergebracht. Voor de restauratie heeft het Mondriaanfonds een bedrag van 345.000 euro beschikbaar gesteld.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 12:56

Afsluiting N11 tussen Alpherium en Bodegraven

Let op! Van vrijdagavond 15 tot en met zaterdag 16 november zal de N11 tussen het Alpherium en Bodegraven afgesloten zijn in verband met onderhoudswerkzaamheden.

Advertorial Cultuur vandaag 11:12

Sacha de Boer in Parkvilla

In 2013 stopte Sacha de Boer met haar werk als nieuwslezeres van het NOS-Journaal en besloot zij zich helemaal te wijden aan haar oorspronkelijke beroep van fotografe. Over dat werk komt zij op zondag 24 november op uitnodiging van Fotoclub Alphoto vertellen in het theater van Parkvilla in Alphen. Sacha de Boer laat daarbij tientallen foto's zien uit haar rijke oeuvre.

Overige vandaag 10:21

SERA neemt FD Gazellen Award in ontvangst

Op donderdagmiddag 14 november mocht SERA opnieuw een FD Gazellen Award in ontvangst nemen. Het Financieel Dagblad reikt deze prijs uit aan de snelst groeiende bedrijven van Nederland.

Politiek vandaag 08:53

Politiek steunt voorstel van SAT, TEAN en Nieuwe Sloot

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn wil dat wethouders Van Velzen en Schotanus variant 4 uitwerken om de Stichting Alphense Tennisparken (SAT) voor een faillissement te behoeden. De raad maakt in december een keuze tussen deze en de door de wethouders voorgestelde oplossing.