Folkert van Wijk

Museumpark Archeon startpunt Nationale Archeologiedagen

De landelijke start van de Nationale Archeologiedagen is in Museumpark Archeon. Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, bezoekt het museum om de restauratie van de Schepen van Zwammerdam te bekijken in de Restauratiewerf.

Aansluitend bezoekt de minister Bezoekerscentrum Nigrum Pullum in Zwammerdam bij de opgravingslocatie van de Romeinse schepen. De Nationale Archeologiedagen zijn op 11, 12 en 13 oktober.

Er wordt in Museumpark Archeon hard gewerkt aan een groot project: het restaureren van de Zwammerdam 2.  Zevenenveertig jaar geleden is het Romeinse schip opgegraven in de haven van het Romeinse limesfort Nigrum Pullum in Zwammerdam. Hier zijn drie boomstamkano’s en drie vrachtschepen gevonden, een unieke vondst. Koningin Juliana heeft destijds de opgravingen bezocht. De scheepsresten zijn na de opgraving overgebracht naar Ketelhaven en later naar Lelystad. Daar is 95 procent van de scheepsresten geconserveerd. Inmiddels is op de plaats van de ontdekking het Limesbezoekers Centrum Nigrum Pullum gerealiseerd.

Ondanks herhaalde pogingen is het nooit eerder gelukt om de complete collectie Zwammerdamschepen te restaureren en tentoon te stellen. Slechts de kano’s 3 en 5 zijn voor het publiek te zien geweest in Rotterdam en in Lelystad, evenals de losse planken van de Zwammerdam 2.
In Museumpark Archeon zijn een originele kano, een origineel schip en een replica te zien. Het streven is om alle zes de originele Schepen van Zwammerdam op termijn onder te brengen in één expositieruimte.

Tijdens de Nationale Archeologiedagen is als extra leuke activiteit een opgravingsterrein naast het Archeologiehuis gemaakt. Hier kunnen kinderen zelf opgravingen doen. Hun vondst mogen ze houden! Ook mogen bezoekers meehelpen bij het opnieuw in elkaar zetten van een van de Schepen van Zwammerdam: de Zwammerdam 2. Uiteraard onder begeleiding van deskundige medewerkers en vrijwilligers.

De minister zal aan het eind van haar bezoek op zaterdag 12 oktober aan Museumpark Archeon symbolisch een laatste ‘balk’ inhijsen bij de Zwammerdam 2 in de Restauratiewerf.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Horeca gisteren 16:49

Van der Valk verruimt het terras

De komende dagen wordt het genieten geblazen met het mooie weer. Ook de terrassen die op maandag 1 juni vanaf 12:00 uur open mogen is voor veel Alphenaren een mooi vooruitzicht. Van der Valk Avifauna heeft voor alle terrasliefhebbers het terras verruimd, waardoor borrelen langs de kade ook mogelijk is.

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 16:18

Ken jij The Center of Beauty al?

Heb jij een huidprobleem en ben je opzoek naar een oplossing? Bij The Center of Beauty nemen ze jou mee naar de wereld van Cenzaa, waar wellness en intensieve huidverbetering samenkomen.

Politiek gisteren 15:16

Gemeente helpt pop-up horeca aan tijdelijke standplaatsen

Een vergeten groep tijdens de coronacrisis is de tijdelijke horeca. Foodtrucks en oliebollenkramen, bijvoorbeeld. De VVD pleit voor hulp van de gemeente aan deze groep. Wethouder Van As gaat er direct werk van maken.

Sport gisteren 14:29

In beweging blijven met BOOST

Bewegen is belangrijk. Dat weten de beweeg- en lifestylecoaches van BOOST maar al te goed. Zij organiseren op verschillende locaties in de gemeente activiteiten en workshops om jongeren actief en gezond te houden.

De Heerlijkheid van Alfen gisteren 13:22

De Heerlijkheid van Alfen: een onherbergzaam gebied

Groene polders, sloten en koeien: het kenmerkende landschap rond Alphen aan den Rijn en in het Groene Hart. Toch zag het er hier niet altijd zo uit. Het project ‘De Heerlijkheid van Alfen’ maakt de geschiedenis van Alphen aan den Rijn weer zichtbaar en beleefbaar. 

Politiek gisteren 12:30

Gemeente kan niets doen aan huurverhogingen

De Alphense woningcorporaties Woonforte en Habeko kunnen gewoon een reguliere huurverhoging doorvoeren. Daar heeft de gemeente niets over te zeggen, zo meldt wethouder Gerard van As. Een aantal politieke partijen is het hier niet mee eens.