Folkert van Wijk

Museumpark Archeon startpunt Nationale Archeologiedagen

De landelijke start van de Nationale Archeologiedagen is in Museumpark Archeon. Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, bezoekt het museum om de restauratie van de Schepen van Zwammerdam te bekijken in de Restauratiewerf.

Aansluitend bezoekt de minister Bezoekerscentrum Nigrum Pullum in Zwammerdam bij de opgravingslocatie van de Romeinse schepen. De Nationale Archeologiedagen zijn op 11, 12 en 13 oktober.

Er wordt in Museumpark Archeon hard gewerkt aan een groot project: het restaureren van de Zwammerdam 2.  Zevenenveertig jaar geleden is het Romeinse schip opgegraven in de haven van het Romeinse limesfort Nigrum Pullum in Zwammerdam. Hier zijn drie boomstamkano’s en drie vrachtschepen gevonden, een unieke vondst. Koningin Juliana heeft destijds de opgravingen bezocht. De scheepsresten zijn na de opgraving overgebracht naar Ketelhaven en later naar Lelystad. Daar is 95 procent van de scheepsresten geconserveerd. Inmiddels is op de plaats van de ontdekking het Limesbezoekers Centrum Nigrum Pullum gerealiseerd.

Ondanks herhaalde pogingen is het nooit eerder gelukt om de complete collectie Zwammerdamschepen te restaureren en tentoon te stellen. Slechts de kano’s 3 en 5 zijn voor het publiek te zien geweest in Rotterdam en in Lelystad, evenals de losse planken van de Zwammerdam 2.
In Museumpark Archeon zijn een originele kano, een origineel schip en een replica te zien. Het streven is om alle zes de originele Schepen van Zwammerdam op termijn onder te brengen in één expositieruimte.

Tijdens de Nationale Archeologiedagen is als extra leuke activiteit een opgravingsterrein naast het Archeologiehuis gemaakt. Hier kunnen kinderen zelf opgravingen doen. Hun vondst mogen ze houden! Ook mogen bezoekers meehelpen bij het opnieuw in elkaar zetten van een van de Schepen van Zwammerdam: de Zwammerdam 2. Uiteraard onder begeleiding van deskundige medewerkers en vrijwilligers.

De minister zal aan het eind van haar bezoek op zaterdag 12 oktober aan Museumpark Archeon symbolisch een laatste ‘balk’ inhijsen bij de Zwammerdam 2 in de Restauratiewerf.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Wonen en bouwen vandaag 16:42

De Kloostertuinen: alles wat nieuwbouw zo mooi maakt

Hoge bouwkwaliteit en volop mogelijkheden om je huis op je eigen smaak af te stemmen: het is zomaar een greep uit de vele pluspunten van de nieuwbouwhuizen en -villa’s in Kloostertuinen fase 3. Binnenkort start de bouw van dit project in nieuwbouwwijk Burggooi in Alphen aan den Rijn.  

Blog Opinie vandaag 15:46

Weekend

Ed, één van mijn oude voetbalmaten uit Weesp, stuurde vrijdagavond een appje of ik kaartjes kon regelen toen ik bij Wet 'n Wild op het terras zat. Ik had geen idee waar hij het over had. Maar toen onze jongste dochter ook een nerveus berichtje stuurde, was het tijd om op onderzoek uit te gaan. Wat bleek, Golden Earring en André Hazes jr. waren aan de line-up voor het Zomerspektakel toegevoegd. Met Bløf als afsluiting is dat wel een programma waar je mee voor de dag kan komen.  

Verkeer en vervoer vandaag 15:09

Fietsverlichtingsactie in Alphen

Op zaterdag 2 november wordt de jaarlijkse regionale fietsverlichtingsactie gehouden. Ook in Alphen kun je jouw fietsverlichting laten controleren en zo nodig laten repareren.  

Horeca vandaag 14:02

Restaurantweek: Bij Hen

Van 31 oktober tot en met 10 november 2019 wordt de Alphens Restaurantweek georganiseerd. Wij brengen je in de gelegenheid om kennis te maken met de beste restaurants in Alphen. Deze keer zetten we Bij Hen in de schijnwerpers.

Advertorial Cultuur vandaag 13:07

The Naked Truth in Parkvilla

Op zondag 27 oktober staat de Golden Earring tribute band The Naked Truth met een try out concert in het Parkvilla Theater.   

Gemeente vandaag 12:12

Mogelijke verhoging afvalstoffenheffing

Landelijk nemen de verwerkingskosten van afval toe en de opbrengsten van grondstoffen af. Om deze reden wil de gemeente Alphen aan den Rijn de tarieven van afvalstoffenheffing in 2020 verhogen.