Folkert van Wijk

Museumpark Archeon startpunt Nationale Archeologiedagen

De landelijke start van de Nationale Archeologiedagen is in Museumpark Archeon. Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, bezoekt het museum om de restauratie van de Schepen van Zwammerdam te bekijken in de Restauratiewerf.

Aansluitend bezoekt de minister Bezoekerscentrum Nigrum Pullum in Zwammerdam bij de opgravingslocatie van de Romeinse schepen. De Nationale Archeologiedagen zijn op 11, 12 en 13 oktober.

Er wordt in Museumpark Archeon hard gewerkt aan een groot project: het restaureren van de Zwammerdam 2.  Zevenenveertig jaar geleden is het Romeinse schip opgegraven in de haven van het Romeinse limesfort Nigrum Pullum in Zwammerdam. Hier zijn drie boomstamkano’s en drie vrachtschepen gevonden, een unieke vondst. Koningin Juliana heeft destijds de opgravingen bezocht. De scheepsresten zijn na de opgraving overgebracht naar Ketelhaven en later naar Lelystad. Daar is 95 procent van de scheepsresten geconserveerd. Inmiddels is op de plaats van de ontdekking het Limesbezoekers Centrum Nigrum Pullum gerealiseerd.

Ondanks herhaalde pogingen is het nooit eerder gelukt om de complete collectie Zwammerdamschepen te restaureren en tentoon te stellen. Slechts de kano’s 3 en 5 zijn voor het publiek te zien geweest in Rotterdam en in Lelystad, evenals de losse planken van de Zwammerdam 2.
In Museumpark Archeon zijn een originele kano, een origineel schip en een replica te zien. Het streven is om alle zes de originele Schepen van Zwammerdam op termijn onder te brengen in één expositieruimte.

Tijdens de Nationale Archeologiedagen is als extra leuke activiteit een opgravingsterrein naast het Archeologiehuis gemaakt. Hier kunnen kinderen zelf opgravingen doen. Hun vondst mogen ze houden! Ook mogen bezoekers meehelpen bij het opnieuw in elkaar zetten van een van de Schepen van Zwammerdam: de Zwammerdam 2. Uiteraard onder begeleiding van deskundige medewerkers en vrijwilligers.

De minister zal aan het eind van haar bezoek op zaterdag 12 oktober aan Museumpark Archeon symbolisch een laatste ‘balk’ inhijsen bij de Zwammerdam 2 in de Restauratiewerf.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige vandaag 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek vandaag 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten vandaag 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.