SBS6 Hart in Aktie

Muurschildering van Joost Zwanenburg zorgt voor grote glimlach op het gezicht van Mathijs

Tijdens de aflevering van Hart in Aktie die woensdagavond te zien was op televisie, zagen kijkers hoe Mathijs (12) werd verrast met een vernieuwde sportruimte. Alphenaar Joost Zwanenburg had hier ook een rol in. Hij maakte de muurschildering in de sportruimte.

De 12-jarige Mathijs heeft autisme. Omdat hij op school zijn draai niet kan vinden, gaat hij naar een dagbesteding. Bewegen is voor de kinderen die hun tijd doorbrengen op de dagbesteding erg belangrijk, maar de sporttoestellen in de sportruimte zijn vrijwel allemaal stuk. En de ruimte zelf kan ook wel een opfrisbeurt gebruiken. Lucas (19), de broer van Mathijs, vond ook dat er verandering nodig was. Daarom schakelde hij Hart in Aktie in.

Omdat de kinderen overdag altijd aanwezig zijn bij de dagbesteding, werden alle werkzaamheden om de sportruimte op te knappen ’s avonds en ’s nachts uitgevoerd. Alleen op die manier kon het een verrassing blijven voor Mathijs en de andere kinderen. De sporttoestellen die stuk zijn worden vervangen, maar de hulp van de Alphense graffiti- en street art kunstenaar Joost Zwanenburg werd ook ingeschakeld.

Zwanenburg heeft, met hulp van Lucas, een ontwerp gemaakt voor de sportruimte die past bij Mathijs en de andere kinderen. Op de muurschildering staan de Nederlandse sporticonen Max Verstappen en Rico Verhoeven. In het midden staat de tekst ‘Jij bent net als wij’. Het idee voor deze tekst kwam van Lucas: “Die kinderen kijken tegen die sporters op, dus misschien als je laat zien dat als zij doen wat ze willen, ze net als die sporters kunnen worden, dat lijkt me heel gaaf. Het is niet dat omdat ze autistisch zijn, ze dat niet kunnen.”

Hier kun je de aflevering terugkijken. Vanaf minuut 14:26 is de actie voor Mathijs te zien.

hart in aktie aflevering muurschildering joost zwanenburg 3.png


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Cultuur gisteren 17:43

Filmdiner No Reservations met Catherine Zeta-Jones

De titel van het nieuwe filmdiner op 5, 6 en 7 maart wekt wat verwarring: dit filmdiner is zeker te reserveren. Het concept van thuis een film kijken en tegelijk eten wat je ziet in de film is deze keer met steractrice Catherina Zeta-Jones in de film No Reservations.

Coronavirus in Alphen gisteren 17:00

Het vaccineren in Alphen is nu echt begonnen: “Laat die vaccins maar komen!”

Rond 08:00 uur werd de eerste prik gezet in de tot vaccinatielocatie omgebouwde tennishal van Nieuwe Sloot. Dagelijks zullen daar zo’n driehonderd 80+’ers worden gevaccineerd, maar de daadwerkelijke capaciteit ligt hoger. “In een maand tijd zouden we heel Alphen kunnen vaccineren”, zegt burgemeester Liesbeth Spies.

Calamiteiten gisteren 15:29

Motorrijder komt ten val op Leidse Schouw

Maandagmiddag 1 maart is er een motorrijder ten val gekomen op de Leidse Schouw. Bij het eenzijdige ongeval kwamen meerdere hulpdiensten ter plaatse. 

Van 0 naar 20 gisteren 14:54

Van 0 naar 20: Mitchell en Stefan zijn er bijna

Het moment komt dichter en dichterbij dat Mitchell en Stefan toch echt die 20 kilometer moeten gaan rennen. Allebei zijn ze op de goede weg. Ze zijn er bijna. Tijd voor wat laatste tips!

Alphense Zendmast gisteren 14:06

Alphense zendmast maandagavond rood en groen verlicht

Het verzoek kwam vanuit Kees Kraamer om de Alphense zendmast maandagavond rood en groen te verlichten. Dit doet hij voor zijn hardloopgroepje, met in het bijzonder voor Peter Zuidam. En dat levert ongetwijfeld een leuk moment op, want Kees en Peter zijn beide kleurenblind.